מצא: רשות המסים בוחנת קיצור חסימה במימוש אופציות

לדברי ג'קי מצא: הרשות עושה מאמץ מיוחד בנושא האופציות להתאים את עצמה בעקביות לשיטות התגמול החדשות והמשתנות כל הזמן, על מנת לא להוות חסם מיסויי
חזי שטרנליכט |

"רשות המסים בוחנת ברצינות בימים אלה את האפשרות להרחיב את החוק החדש, ולכלול בו תיקון לפיו קיצור תקופת החסימה למימוש אופציות יחול גם על תכניות הקצאה ישנות, ולא רק על הקצאות שניתנו החל מינואר 2006." כך אמר אמש רו"ח והמשפטן ג'קי מצא, סמנכ"ל לעניינים מקצועיים ברשות המסים, בסמינר שנערך ע"י מרכז קיסריה לשוק ההון וניהול סיכונים במרכז הבינתחומי הרצליה ועסק בתקינה החדשה בנושא אופציות והשלכותיה.

לדברי מצא, "לפי הקיצור הקיים כיום בחוק תקופת ההמתנה של העובד למימוש האופציות עומדת על 24 חודשים ממועד ההקצאה במסלול הוני, ו-12 חודשים במסלול הכנסת עבודה. בכוונת הרשות, כאמור, להחיל את אותו קיצור גם על תכניות ישנות יותר". מצא הוסיף, כי "הרשות עושה מאמץ מיוחד בנושא האופציות להתאים את עצמה בעקביות לשיטות התגמול החדשות והמשתנות כל הזמן, על מנת לא להוות חסם מיסויי."

לדברי ד"ר אייל סולגניק, מבי"ס אריסון למנה"ס בבינתחומי ומנהל מחלקת התאגידים ברשות ניירות ערך, "למרבית הדירקטורים שצריכים לאשר את תכניות התגמול באמצעות אופציות לעובדי החברות אין כלים והבנה מעמיקה של הנושא על מנת לעשות זאת בצורה מושכלת. כל דירקטור צריך לשאול את עצמו שאלות קשות לפני שהוא מאשר כזו תכנית.

ד"ר סולגניק ציין שאלות לדוגמא: "מהי מטרת התכנית; מי קבע אותה; האם היא משרתת את האסטרטגיה של הארגון; האם טמונים בתכנית זרעי הפורענות שיביאו לניהול רווחי החברה על מנת לעמוד ביעדי התכנית במקום ביעדי החברה; האם יש בחברה אמצעים לניהול מידע פנים על מנת שלא ייעשה באופציות שימוש לרעה בהקשר זה, ועוד."

רו"ח משה פרץ, שותף וראש המחלקה המקצועית בקסלמן וקסלמן PwC סקר את השפעות התקינה החדשה בנושא אופציות לעובדים. לדבריו, "על החברות לסקור היטב את תכניות התגמול הקיימות שלהן ולהעריך את ההשפעות האפשריות של יישום התקינה לגביהן. אחד הדברים שמומלץ לחברות לבחון הוא שינויים באסטרטגיית תכניות התגמול שלהן".

לדברי ד"ר צבי וינר מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שהציג מודל חדש לתמחור אופציות, "אופציות לעובדים הן מכשיר בעל מאפיינים ייחודיים. לכן קשה לתמחר אותן באמצעות נוסחת בלק-שולס פשוטה. זאת, משום שבחלק מהפרמטרים הנוסחה לא עובדת. הנוסחה הפשוטה מתאימה לאופציות פיננסיות אך לא לאופציות לעובדים, הכוללות מרכיבים כגון – תקופת VESTING; חובה למימוש האופציות בתוך זמן קצוב במידה והעובד עוזב את החברה; תכנית הקצאה שניתנת לתקופות ארוכות מאד, של 5-10 שנים בדרך כלל, ועוד."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה