התיקונים החדשים בחוקי המס - תרחישים אפשריים
המאמצים האדירים (והכנים) שנעשו לאחרונה על ידי בכירי רשות המסים בישראל, בכל הקשור לחוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 147), התשס"ה-2005, לא יביאו מן הסתם קץ לסוגיות המס, שבחלקן הינן תוצאה בלתי נמנעת מהתיקונים הבלתי פוסקים שנעשו במהלך השנים בחוקי המס.
יש הסבורים, כי מוטב היה לגנוז את חוקי המס הללו - שמורכבים כיום ממספר בלתי סביר של "שכבות" והוראות - ולכתוב אותם מחדש.
מכל מקום, אין להוציא מכלל אפשרות שגם הפעם יימצאו נישומים אשר יצאו נשכרים מהשינויים, שאושרו על ידי מליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית ביום 25.7.2005, ולהלן נפרט שלושה תרחישים שכאלו.
חברת החזקות ישראלית בנוסף לפטורים הרבים מהמס, שהוקנו לתושבי חוץ עוד לפני התיקון, ראה לנכון המחוקק הישראלי לעודד את תושבי החוץ לבצע השקעות בישראל באמצעות "חברת החזקות ישראלית".
חברה כזו תהנה בישראל מפטור ממס (בתנאים מסוימים) בשל השקעותיה בישראל ובחו"ל, ובעלי מניותיה שהינם תושבי חוץ ייהנו מפטור ממס רווחי הון (בישראל), ויוטל עליהם מס בשיעור מופחת של 5% בלבד (בישראל), בעת משיכת הדיבידנדים מהחברה.
בנוסף לכך, יינתן פטור ממס רווחי הון בישראל, בתנאים מסוימים, לתושבי חוץ (ממדינה גומלת) בשל מכירת ניירות ערך של חברה תושבת ישראל (לרבות בחבר בני אדם תושב חוץ, שעיקר נכסיו במישרין או בעקיפין נמצאים בישראל), שרכשו בין 1.7.2005 לבין 31.12.2008.
ללא כל ספק, מדובר בהטבות מס משמעותיות ביותר, שבמקרים מסוימים עשויות להסתכם בסכומים של שבע ספרות, אם לא למעלה מכך.
רצה הגורל והמשפחות עתירות ההון בישראל הינן אלו שבדרך כלל משופעות אף בתושבי חוץ, ומטבע הדברים אותן משפחות ישכילו להפיק את המירב מהקלות המס החדשות.
מכירה רעיונית של ניירות ערך בשלהי שנת 2003 התיר המחוקק למשקיעים בניירות ערך סחירים לבצע "מכירה רעיונית" (מימוש וירטואלי של ניירות הערך ורכישתם מחדש בו ביום), תמורת תשלום מס מחזור, בשיעור של 1% מהתמורה הרעיונית. מהלך זה, שתכליתו היתה למנוע גל של מימושים בפועל, הביא "לנעילת" שווי השוק - כפי שהיה ביום המכירה הרעיונית - ויצירת מחיר מקורי חדש לצרכי מס הכנסה, בהתאם לכך.
במסגרת תיקון 147 לפקודה, נקבעה עתה תשתית למכירה רעיונית אופציונאלית נוספת של ניירות ערך סחירים (ושל יחידות בקרן נאמנות פטורה או מעורבת), במהלך חודש דצמבר 2005, ובלבד שנמכרו כל ניירות הערך מאותו סוג. בדרך זו ימומש רווח ההון הריאלי (או ההפסד), בהתאם למשטר המס הנוכחי.
ניתן להניח, כי יימצאו משקיעים אסטרטגיים שידעו להפיק הנאת מס מהמהלך החדש (בין היתר, בדרך של יצירת הפסד הון וירטואלי, שהחל משנת המס 2007 יקוזז כנגד כל הכנסה אחרת בשוק ההון).
שיעור מס מועדף על הכנסה מריבית במסגרת התיקון, נקבע שיעור מס מועדף שלא יעלה על 20% על הכנסתו של יחיד מריבית ריאלית, ושיעור מועדף שלא יעלה על 15% על הכנסתו של יחיד מריבית נומינלית (ריבית המשתלמת על נכס שאיננו צמוד במלואו), הכל בתנאי שלא תבע היחיד הוצאות ריבית והפרשי הצמדה בגין הנכס שבשלו קיבל את הריבית.
שיעור המס המועדף כאמור לא יחול בדרך כלל על הכנסה מריבית שנתקבלה במסגרת של עסק או משלח יד, ולא יחול ככל שמדובר בריבית שקיבל בעל מניות מהותי מחבר בני אדם ששילם לו את הריבית.
כן נקבע כי כאשר היחיד מקבל הריבית הינו עובד בחבר בני האדם ששילם לו את הריבית, או שיש לו יחסים מיוחדים עמו (לרבות יחסי ספק - לקוח), יהיה שיעור המס המועדף כפוף לכך שיוכח, להנחת דעתו של פקיד השומה, כי שיעור הריבית נקבע בתום לב, מבלי שהושפע מהיחסים שבין הצדדים.
מדובר, בפועל, בשינוי עמדה תוך כדי הרמת ידיים בדרך אלגנטית, מטעמה של רשות המסים בישראל, שכן עד כה היו שיעורי הריבית המועדפים שמורים ליחידים שהיתה להם הכנסה מ"פיקדון" בלבד (סכום שהופקד בתאגיד בנקאי, או במוסד בנקאי מחוץ לישראל המתנהל על פי הדין במדינה שבה הוא מתנהל).
מעודד להיווכח כי בכירי האוצר הגיעו למסקנה שאין להפלות בין פיקדון אחד למשנהו (כל שכן כאשר ניתן לרכוש בבנקים, בלאו הכי, מכשירים פיננסיים מגוונים ורבים), אך ספק אם נלקחו בחשבון מלוא ההשלכות, שעשויות להיות לשינוי האמור.
ולקינוח, שתי הערות:
א. אין זה מן הנמנע שגם הפעם יתגלה בדיעבד כי המחוקק הישראלי הינו גדול מתכנני המס, במודע או שלא במודע.
ב. תוקף השינויים שנסקרו ברשימה זו, בדרך כלל, מיום 1.1.2006 ואילך.
* הכותב הינו ממשרד רו"ח רוז'נסקי, הליפי, מאירי ושות'.