ביטוח לעובד זר שמעבידו מתגורר בשטחים

ביום 1.8.2005 פורסם ברשומות תיקון לחוק הביטוח הלאומי, הקובע כי עובד זר המועסק ביישובים או באתרים הצבאיים, כהגדרתם בתיקון, יהיה מבוטח בענפי הביטוח הבאים: ביטוח אמהות, ביטוח נפגעי עבודה וביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ובפירוק תאגיד. כמו כן מפרט התיקון שורה של מקרים בהם לא יהיה עובד זר מבוטח בענפי הביטוח האמורים.
עו"ד לילך דניאל |

ביום 1.8.2005 פורסם ברשומות חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 81), התשס"ה-2005 (להלן - התיקון).

בתיקון הוסף לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן - החוק), סעיף 378א, הקובע הוראות שונות לענין ביטוח עובד זר, שמועסק ביהודה, שומרון או חבל עזה. להלן ההוראות המפורטות בתיקון.

ענפי הביטוח בהם יבוטח עובד זר

עובד זר המועסק ביישובים או באתרים הצבאיים, כהגדרתם בהסכם ובחוק ליישום הסכם הביניים בדבר הגדה המערבית ורצועת עזה (סמכויות שיפוט והוראות אחרות) (תיקוני חקיקה), התשנ"ו-1996 (להלן - הישובים או האתרים הצבאיים), בידי מעסיק שהוא תושב ישראל או תושב ישראל באזור, יהיה מבוטח בענפי הביטוח הבאים: ביטוח אמהות, ביטוח נפגעי עבודה וביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ובפירוק תאגיד.

בעד עובד זר באחד הישובים או האתרים הצבאיים ישתלמו דמי ביטוח עבור ענפי הביטוח האמורים בלבד.

ביטוח אמהות – סייג לתחולה עובדת זרה באחד הישובים או האתרים הצבאיים או אשת עובד זר באחד הישובים או האתרים הצבאיים, לא תהיה זכאית למענק אשפוז, למענק לידה ולקצבת לידה אם אינה מתגוררת באחד מהיישובים או האתרים הצבאיים כאמור.

ביטוח נפגעי עבודה – סייג לתחולה

על פי סעיף 80(1) לחוק, רואים תאונה כתאונת עבודה אף אם התאונה אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או מהמקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו. בתיקון נקבע כי הוראות סעיף 80(1) לחוק לא יחולו אלא אם העובד הזר מתגורר בישראל או באחד מהיישובים או האתרים הצבאיים ומתקיים אחד מאלה:

א. תאונת העבודה כאמור בסעיף 80(1) לחוק ארעה בתוך אחד היישובים או האתרים הצבאיים. ב. תאונת העבודה כאמור ארעה מחוץ ליישובים או לאתרים הצבאיים ובתנאי שהיא ארעה באזור כמשמעותו בסעיף 1 לתוספת לחוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון וחבל עזה - שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשכ"ח-1967.

ארעה התאונה אגב השימוש ברכב מנועי - הרכב המנועי היה בבעלות תושב ישראל, תושב ישראל באזור או תאגיד הרשום בישראל והיה נהוג בידי תושב ישראל או תושב ישראל באזור.

תחילה

תחילת התיקון ביום 1.10.2005.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה