החזרי מס בגין הוצאות ריבית חובה בעו"ש והלוואות בנק
בעקבות הרפורמה במס, יחיד המקבל ריבית ורווחים אחרים על פיקדון או תוכנית חיסכון (בתאגיד בנקאי), חייב במס בשיעורים של 15% או 10%. הכותב קובע כי בכל מקרה בו קיימת יתרת חובה ו/או הלוואה בנקאית, יש לבחון את כדאיות קיזוז הוצאות הריבית כנגד הכנסות הריבית בגין פיקדונות ותוכניות חיסכון. במקרים רבים הוצאות הריבית עולות על ההכנסות ועל כן כל המס אשר נוכה במקור ושולם לרשויות המס צריך להיות מוחזר בתוספת הצמדה וריבית.
כל ישראלי שיש לו יתרת חובה (משיכת יתר - over draft) ובמקביל יש לו תוכנית חיסכון או פיקדון בנקאי, זכאי לקזז את הוצאות הריבית בגין החובה כנגד הכנסות הריבית בגין החסכונות. בעקבות הקיזוז מדובר בהחזרי מס של מאות מיליוני שקלים בגין השנים 2003-2005.
בעקבות הרפורמה במס, יחיד המקבל ריבית ורווחים אחרים על פיקדון או תוכנית חיסכון (בתאגיד בנקאי) הצמודים למדד, חייב במס בשיעור של 15% וכאשר אין הצמדה מלאה למדד, החיוב במס הוא בשיעור של 10%.
בחוק נקבע, בין השאר, תנאי לשיעור המס המוגבל, לפיו אותו יחיד אשר הפיק את ההכנסה לא תבע בניכוי הוצאות ריבית והפרשי הצמדה כנגד ההכנסה בשל הפיקדון או תוכנית החיסכון.
נראה מנוסח התנאי של מגבלת ניכוי הוצאות הריבית, שניתן לייחס את הוצאות הריבית לכל פיקדון ו/או תוכנית חיסכון באופן ספציפי. במילים אחרות, ניתן בגין חלק מסוים מתוכניות החיסכון והפיקדונות לייחס הוצאות ריבית ואילו כנגד שאר החלקים לא לבצע ייחוס הוצאות ריבית ולזכות לשיעורי מס מוגבלים כאמור.
במקרים רבים לישראלים רבים מאוד יש פיקדון או תוכנית חיסכון בבנק (או לילדיו) ובמקביל ובאותה העת, יתרת חובה בחשבון השוטף בבנק (אובר - דרפט בעו"ש) ו/או הלוואה שקיבל מאותו סניף של בנק.
לעיתים אף קיימות הוראות קבע לתוכניות חיסכון אשר בעקבות הפקדה לתוכנית החיסכון, חשבון העו"ש נמצא ביתרת חובה יותר גדולה.
ברוב המקרים ככולם, שיעור הוצאות הריבית על יתרת החובה (over - draft) ו/או בגין הלוואה שנלקחה מהבנק עולים על הכנסות הריבית מהפיקדון ו/או תוכנית החיסכון. יתר על כן, בגין הכנסות הריבית אף מוטל מס, למרות שבפועל נוצר הפסד ולא רווח.
לאור האמור, בכל מקרה בו קיימת יתרת חובה ו/או הלוואה בנקאית, יש לבחון את כדאיות קיזוז הוצאות הריבית כנגד הכנסות הריבית בגין פיקדונות ותוכניות חיסכון. במקרים רבים, ימצא עצמו החוסך כי הוצאות הריבית עולות על ההכנסות ועל כן כל המס אשר נוכה במקור ושולם לרשויות המס צריך להיות מוחזר בתוספת הצמדה וריבית.
בהוראות המקצועיות של מס הכנסה נקבע כי במקרה של הפרת התנאי יחולו הוראות הפקודה והפסיקה הדנים בניכוי הוצאות הריבית.
יתרה מזו, לפי עמדת רשות המיסים, בכל מקרה בו ניתנת הטבה כלשהי כהנחה המקטינה את סכום הריבית שאמור להשתלם, תחשב ההנחה כחלק מהכנסת הריבית.
כך למשל לגישת הרשות, סכום הקטנת ריבית בגין יתרות חובה תמורת הקטנות ריבית על פיקדון, יחשב כחלק מהכנסת הריבית על הפיקדון.
יחד עם זאת, יש לזכור כי כאשר מייחסים הוצאות ריבית לפיקדונות ו/או תוכניות חיסכון, מופרים התנאים לתשלום מס בשיעור מוגבל ולכן חלים שיעורי המס השוליים הרגילים של הנישום (49%).
לסיכום, מן הראוי שהבנקים ייתנו מידע מדויק לגבי הכנסות והוצאות הריבית מידי רבעון ובסוף כל שנה, לכל לקוח. המידע יכלול פרטים מלאים בדבר סה"כ הריבית בה חויב הלקוח בגין יתרות חובה ובגין הלוואות שקיבל וסה"כ הכנסות הריבית בגין פיקדונות ותוכניות חיסכון, על מנת ש"החוסך" יבחן את זכאותה להחזר מס. בנוסף, יש לבחון את האפשרות לנכות הוצאות ריבית בגין המשכנתא כנגד הכנסות ריבית בגין תוכניות חיסכון ופיקדונות בנקאיים. לבסוף מן הראוי שחשבון ניכוי כל הוצאות הריבית יבוצע באמצעות הבנק עצמו.