סקר מגדלי יוקרה: כ-90% מדירות היוקרה במגדלים מחוץ לתל אביב נרכשות למטרות מגורים
מגדלי יוקרה רבים הולכים ונבנים באזור מרכז הארץ והחלו לגלוש בשנים האחרונות מחוץ לתל אביב. גילי אזולאי, מנכ"ל סניף ראשל"צ מ.מ.מ. אחזקות ייעוץ ושיווק נדלן אומר כי "מגדלי יוקרה אומצו בחום גם בערי המסגרת כמו ראשון לציון, רמת גן, בת ים וערים אחרות, אולם בשונה מתופעת המשקיעים ותושבי החוץ ששטפה את מגדלי היוקרה בתל אביב, נראה כי רוכשי הדירות במגדלי היוקרה מחוץ לתל אביב, עושים זאת בעיקר למטרות מגורים".
אזולאי מבסס את הבחנתו על סקר שערכה מ.מ.מ אחזקות, בכ-20 מבני יוקרה מעל 15 קומות בערי הלוויין. מהסקר עולה כי רק 10% מהדירות במגדלים אלה מוצעות להשכרה. כך למשל, מתאר אזולאי כי במגדל יוקרה בראשון לציון, הכולל 77 דירות, מושכרות רק 7 דירות, במגדל בבת ים הכולל 98 דירות רק 9 דירות מושכרות ובמגדל יוקרה ברמת גן הכולל 144 דירות, רק 15 דירות מושכרות. זאת ועוד מהנתונים עולה כי החלק הארי של הדירות בבנייני היוקרה המוצאות להשכרה הן הדירות הקטנות יותר בעלות מספר קטן יותר של חדרים (3-4 ).
להערכת החברה, שיעור דירות היוקרה המוצעות להשכרה בתל אביב גדול משמעותית ועומד בממוצע על כ-40%. לדבריו, הפער הפך לבולט במהלך המשבר הכלכלי האחרון, בו בעקבות הירידות החדות בשוקי ההון, משיכות הכספים הגדולות, והחיפוש אחר אופק השקעה בטוח לכספים נזילים, בעלי ממון לא מעטים בחרו לנווט את הכסף להשקעה בדירות יוקרה.
"מהפכת מגדלי היוקרה שהתפשטה בשנים האחרונות בתל אביב השאירו את המשקיעים הפוטנציאלים בעיקר בתוך גוש דן, וכך מי משקנה דירת יוקרה מחוץ לתל אביב, הם על פי רוב משפחות שרכשו דירה למטרת מגורים"
הנתונים של קבוצת מ.מ.מ תואמים גם נתונים שפורסמו בעבר על יד פירמת BDO- זיו האפט מהם עולה כי בממוצע ארצי, רק כ-25% מהדירות משמשות לשכירות ובעלי הבתים לא מתגוררים בהן. המגמה שונה משמעותית בישובים הערבים ובישובים הכפריים שם קיים שיעור מזערי של שוכרי דירות (90% ו- 80% דירות בבעלות, בהתאמה). בתל אביב עצמה קיים שיעור שכירות גבוהה וחריג בנוף המקומי, רק כ- 40% מהדירות הן דירות בבעלות. לעומת זאת בערים כמו ראשון לציון ואשדוד שיעור הדירות בבעלות גבוה מהממוצע הארצי גבוה מ- 70%
נתון נוסף העולה מהבדיקה של הקבוצה מעלה כי בבנייני היוקרה שנבדקו מחוץ לתל אביב כ-2% מהדירות עומדות ריקות וזאת על אף המחסור המסתמן בדירות חדשות.
התופעה של דירות ריקות אינה חדשה, מציין אזולאי ומסביר כי מדובר לרוב שהבעלים שלהן שוהים בחו"ל למשך תקופות ארוכות. סיבות נוספות להימצאות הדירות ריקות הן סכסוכי ירושה, הימצאות הדירה בשלבי מכירה שונים או בין שוכרים. עם זאת מציין אזולאי כי משך התקופה הממוצעת בה דירה עומדת ריקה, אינו עולה על מספר חודשים ספורים.