השבוע בוול סטריט: האם הפד יושיט יד להצלת השווקים?

מרבית הכלכנים סבורים שהפד לא יוריד את הריבית ביום שלישי הקרוב, האם הכלכלן השמרני יפתיע? משבר האשראי לא יירד מהכותרות גם השבוע, וצפוי להמשיך להעיב על המדדים. עונת הדוחות עומדת בפני סיום, כאשר השבוע ידווחו 33 חברות ממדד ה-S&P 500
שהם לוי |

המדדים המובילים בוול סטריט צפויים השבוע להמשיך להיסחר בירידות שערים ברקע לזעזועים האחרונים בשוק האשראי. מספר אנליסטים מתריעים החל מהשבוע שעבר כי ההאטה האחרונה בשוק הדיור ומשבר האשראי עלולים לגרום לפגיעה מהותית בכלכלה.

המשקיעים ימתינו השבוע בכליון עיניים להחלטת הריבית ביום שלישי. האנליסטים והכלכלנים חלוקים בדעותיהם בנוגע למדיניות המוניטרית. אחדים טוענים שהפדרל ריזרב יוריד את הריבית ב-0.25% זאת במטרה להציל את הכלכלה האמריקנית מפני האטה אפשרית, (לידיעה המורחבת), ולעודד את הביקושים לתוצר. אחרים, סבורים כי ברננקי נחוש בדעתו שלא לנטוש את ההידוק המוניטרי בכך שלא יתן פתח להורדות ריבית כל עוד הלחצים האינפלציונים לא הגיעו לכדי ריסון.

33 חברות ממדד ה-S&P 500 ידווחו השבוע, אך נראה שיתפסו מקום שולי לנוכח הדאגות משווקי האשראי. אולם, משקיעים אחדים ימצאו זמן להתייחס לדוחות של Cisco Systems, שתהייה בין המדווחות העיקריות השבוע. עד כה דיווחו 408 חברות ממדד ה- S&P 500, רובן-66% הכו את תחזיות האנליסטים. הרווח המצרפי בהשוואה לשנה שעברה עלה ב-7% בעבור החברות שדיווחו בשבוע שעבר, לעומת 5.8% שהציגו החברות לפני שבועיים.

"מכירת החיסול" של יום שישי

ביום שישי האחרון סגרו המדדים בירידות חדות כאשר הנאסד"ק איבד 2.51% או 64 נקודות, בכך השלים ירידה שבועית של 1.9%. הדאו ג'ונס כבר שכח מזמן איך נראת פסגת 14,000 הנקודות, לאחר שאיבד 2% ביום שישי האחרון, או 281 נקודות.

חולשה נוספת שבה לידי ביטוי מתנועות המשקיעים היא הנהירה אל שוק באג"ח הממשלתי. ביום שישי האחרון רשמו התשואות על אגרות החוב ירידה של 0.05% והגיעו לרמה של 4.7%.

מדד ה- S&P 500 ירד 39 נקודות ביום שישי או 2.7% לרמת 1,433 הנקודות, בכך השלים ירידה של 1.8%. מאקרו השבוע

ביום שלישי יפורסם מדד המכירות הקמעונאיות הידוע בשם ICSC-UBS, והוא אחד האינדיקטורים לצריכה הפרטית שכידוע מהווה כשני שלישים מהכלכלה האמריקנית. למדד ישנה חשיבות רבה, במיוחד לאור קצב גידול הצריכה הפרטית, שעמד רק על 1.4% ברבעון החולף.

בנוסף, ביום שלישי יפורסמו נתוני עלויות ותפוקות הייצור. החשיבות נתונים אלו גדלה במיוחד לאור ההערכות האחרונות, כי כלכלת ארה"ב עדיין לא התאוששה "מהנחיתה הרכה" של הרבעון הראשון של השנה, שבו היה קצב הצמיחה 0.6% במונחים שנתיים.

כמידי שבוע, ביום חמישי יפורסם נתון התביעות החדשות לדמי אבטלה. חשיבות הנתונים עולה לאחר שביום שישי האחרון פורסם נתון תוספת המשרות החדשות שעמד רק על 92,000 לעומת קונסנזוס תחזיות האנליסטים שצפה תוספת של 125,000 משרות לשוק העבודה בחודש יולי. אנליסטים אחרים, אף הפליגו רחוק בהערכותיהם, כאשר צפו תוספת של 133,000 משרות חדשות.

הנתון החשוב שיסגור את השבוע, יהיה מדד מחירי הייבוא והייצוא. חשיבותו גדולה בשל כך שהוא מהווה אינדיקטור לאינפלציה. כמו כן, שווקי אגרות החוב והמסחר בדולר מאוד סובלים מתנודתיות רבה וסביר להניח לנתונים תהיה השפעה עליהם.

משבר הסאב-פריים

מספר קרנות גידור גדולות הודיעו זה מכבר כי נקלעו לקשיים פיננסים קשים, בעיות בגיוסי אשראי ברחבי העולם כבר החלו לצוץ. רק ביום שישי האחרון פורסם כי 46 גיוסי כספים שונים ברחבי העולם נעצרו בשווי כולל של 60 מיליארד דולר.

כרגע נראה כי סקטור הביטוח והפיננסים הוא הנפגע העיקרי מהמשבר הנוכחי, רק ביום שישי האחרון נפלו מניותיה של ענקית הפיננסים Bear Stearns, ב-6.3% לאחר שסוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי של החברה "לשלילי". לידיעה מורחבת האם הפדרל ריזרב יבוא לעזרת השווקים?

משבר המשכנתאות שגרם לאחרונה לזעזועים חדים בשווקים עשוי לעודד את הפדרל ריזרב להוריד את שיעורי הריבית. בעיות שוק הסאב-פריים כבר החלו לחדור לתוך הצריכה הפרטית, ושוק האשראי ללוים בעלי סיכון נמוך יותר שנכנס לקיפאון.

הבעיות חדרו כאמור גם לשווקי האשראי וגיוסי הכספים של החברות. בנק ההשקעות UBS מעריך כי הפדרל ריזרב עשוי להוריד את הריבית ל-4.75% עד לסוף השנה, ירידה של 0.5% מהרמה הנוכחית-5.25%.

מחירי אגרות החוב עלו ביום שישי האחרון, ודחפו את התשואה עליהן לרמה הנמוכה ביותר מאז אמצע חודש מאי. גורמים אלו מביאים את עלויות גיוס האשראי של החברות מעלה, וגורמים לתשואה על ההון לרדת משמעותית. החשש הגדול הוא שאם יתקשו החברות בגיוסי כספים למימון הפעילות השוטפת תהיה לכך השפעה ניכרת על הכלכלה.

הכלכלה האמריקנית צמחה ברבעון השני בקצב שנתי של 3.4%, הקצב הגבוה ביותר מאז תחילת 2006. ההשקעה של המגזר העסקי הובילה את הצמיחה היות והציגה גידול של 8.1%, בעוד ההשקעות בציוד ותוכנה גדלו בקצב הגבוה ביותר מאז הרבעון השלישי בשנה החולפת. ההשקעה במבנים קפצה 22.1%, לקצב החזק ביותר מאז הרבעון השני של 1994.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה