מה לעשות עם 100 אלף שקל? אנשי שוק ההון עונים
המלחמה בצפון שהחלה לפני כחודש וחצי גרמה לרוב המשקיעים הפרטיים לברוח מהבורסה ו"לשבת על הגדר" עד שיתבהרו העיניניים. לפני כשבוע וחצי נכנסה לתוקפה הפסקת האש בצפון הארץ ואנחנו ב-Bizportal הוצפנו בפניות של משקיעים פרטיים, השואלים כיצד יש לנהוג בתקופה ה"לא ברורה הזאת"?
החלטנו לבדוק כיצד ממליצים אנשי המקצוע בשוק לחלק תיק השקעות של 100 אלף שקל?
בשלושת הימים הקרובים נרכז כאן את המלצותיהם של בכירים בשוק. והפעם: תמיר פורת מכלל פיננסים בטוחה, דודי קטש מאיפקס קרנות נאמנות ואורי פישמן מאור גאפ ניהול תיקים.
רגע לפני שנגיע להמלצות, כדאי לשים לב לכך שבנק ישראל מסר אתמול, כי הרכב תיק ההשקעות הממוצע של הציבור בישראל במחצית הראשונה של 2006 היה: באפיקים הלא צמודים וצמודי מדד חלה - ירידה קלה לעומת שנת 2005. מדובר ב-30.7% מהתיק שהושקע באפיק הלא צמוד, לעומת 30.9% בשנת 2005, לצד השקעה ממוצעת של 32.8% בצמודי המדד, לעומת 31.9% בשנת 2005. באפיק צמוד המט"ח לא השתנה הרכב ההשקעה במהלך השנתיים וחצי האחרונות, והוא עמד במחצית הראשונה של השנה על 15.9%.
על פי בנק ישראל, לעומת הההשקעה במט"ח, עובר האפיק המנייתי שינויים, ובו חלה ירידה בהשקעה במניות בארץ וההפך קרה לגבי מניות בחו"ל: 16.6% הושקעו בחצי הראשון של השנה במניות בארץ, לעומת 17.8% בשנת 2005, ו-4.1% במניות בחו"ל, לעומת 3.4% בשנת 2005. והנה ההמלצות אנשי שוק ההון:
נפתח עם ההמלצה של תמיר פורת, סמנכ"ל השקעות ופיתוח, בכלל פיננסים בטוחה: פורת ממליץ על תיק השקעות, שיכלול רכיב מנייתי בהיקף של 25% מהתיק. את ה-25% מחלק פורת ל-75% במניות מקומיות ו-25% במניות בשווקים זרים.
בשוק המקומי - חזר והצביע על מניות הבנקים והנדל"ן המקומיות לצד חברות מוטות יצוא כמו, טבע, כי"ל, אלביט מערכות, אורמת ונייס. את ה-25% של מניות השווקים זרים מחלק פורת ל-40% ארה"ב, 40% גוש היורו, 15% יפן ו-5% לכל שאר השווקים המתעוררים.
את מירב ההשקעה - 40% ממליץ פורת על איגרות חוב צמודות למדד, במח"מ של 5-6 שנים. איגרות חוב שקליות בהיקף של 30% מהתיק ובמח"מ של 3 שנים, על רקע הירידה בתשואות של האג"ח ל-10 שנים בארה"ב. במרכיב המט"ח ממליץ פורת על 5% שיושקעו באיגרות חוב של חברות בינלאומיות בדירוג AA ומעלה במח"מ לשנתיים.
דודי קטש, מנכ"ל איפקס קרנות נאמנות מאמין, כי המשק הישראלי ימשיך לצמוח, אולם איננו יכול להתעלם מהסיכונים, ולכן ממליץ על מבנה תיק סולידי, הכולל עד 20% מניות מתוכם כשליש בחו"ל. קטש מוסר, כי הפיזור בחו"ל יקטין את הסיכון, ויאפשר ליהנות גם משגשוג של שווקים מעבר לים. הוא ממליץ על החזקה של 30% באפיק שקלי ארוך – המרווח בין אג"ח ארה"ב לישראל גדל בתקופת המלחמה ל-1.6%. ההערכה שלו היא שבטווח הבינוני יהיה צמצום של המרווח, והוא יגיע למרווח של 1.4%, ולכן עדיף כרגע להתמקד בהשקעות שקליות עם מח"מ ארוך יותר. הוא מוסיף 20% בצמודי מדד ממשלתיים ארוכים – וממליץ להשקיע בערוץ המדדי הארוך, משום שלהערכתו הריבית הראלית בשוק הישראלי יכולה לרדת בטווח הבינוני עד לכ-3.75%, משתי סיבות עיקריות: הראשונה, הריביות הריאליות במדינות עם דירוג דומה לישראל עומדות על כ-3%, מה שייצור לחץ להורדת הריבית גם בישראל, והשנייה, צמצום ההנפקות של מדינת ישראל באפיק הצמוד ייצור ביקוש רב יותר לאפיק זה. לצד אלה - 15% של אג"ח חברות – להערכתו, הפער בין הריביות שניתן לקבל באג"ח חברות לבן ריביות האג"ח הממשלתי גדול מדי, ומהווה הזדמנות. 10% מט"ח – הריבית על הדולר גבוהה יחסית, והיא עומדת על כ-5% לשנה. לכן, מומלץ לגוון את התיק גם במט"ח, על מנת שברגעי משבר הוא יוכל לשמש כהגנה על התיק.
הוא אף מציע להחזיק 5% באפיק שקלי קצר – באפיק זה מומלץ להצטייד בעיקר במק"מים, מגלמים ריבית של 5.85% לעומת ריבית בנק ישראל העומדת על 5.5%. בשיחה עם דודי קטש אפשר לצפות גם ב-BizTV.
אורי פישמן, מנכ"ל אור גאפ ניהול תיקים מסר, כי את החלק המנייתי יש לחלק בין השקעות בארץ לבין השקעות בחו"ל. ללא קשר למלחמה יש להקפיד על פיזור השקעות גלובלי, ולהערכתו יש להשקיע בישראל לא יותר מ-50%. דהיינו 25,000 שקל יושקעו במניות ישראליות, כמו מניות בנקים (העדפה על לאומי ודיסקונט). חברות החזקה מעניינות כמו אפריקה, קבוצת דלק וכור. חברות ייצוא כמו כאורמת, כיל, ומכתשים אגן וגם מניות של חברות קטנות יותר, כמו בסר, וילי פוד, נטו, ואלביט הדמיה.
את ה-25,000 שקל הנותרים בחלק המנייתי מסר פישמן, כי היה מפזר בין השווקים הבאים: נאסד"ק (ארה"ב), דאקס (גרמניה), ניקיי 225 (יפן), רוסיה, מזרח אירופה וסין. את החלק החו"לי יש לנהל בדינמיות לכן רצוי לעשות זאת דרך קרנות נאמנות המשקיעות בחו"ל או תעודות סל.
החלק הסולידי המורכב מ-50,000 שקל אצל פישמן הוא היה מחלק בין אגרות חוב שקליות קצרות (10,000 שקל), עוד סכום דומה באגרות חוב שקליות בינוניות (שחר 2680) ואת היתרה (20,000 שקל) באגרות חוב קונצרניות עם דירוג סביר הצמודות למדד וצמודות למט"ח (10,000 שקל). פישמן הוסיף, כי בחלק של אגרות החוב הקונצרניות ניתן להשקיע גם באגרות חוב להמרה.
לשתי הכתבות הנוספות בסדרה: לחצו כאן. וכאן.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לפעולה כלשהי. כל הפועל על פי הכתוב עושה זאת על דעת עצמו וללא אחריות הכותבים.