בריטניה חותכת ב'בשר החי': 500,000 עובדים יפוטרו, הבנקים ישלמו ובגדול
הממשל הבריטי השיק היום את תכנית הקיצוצים המאסיבית ביותר בהיסטוריה של בריטניה. התכנית כוללת פיטורים נרחבים בשוק העבודה, קיצוץ משמעותי בתקציבי המגזר הציבורי וכן מס קבוע על הכנסות המגזר הפיננסי.
שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן, נאם היום בבית המחוקקים הבריטי ופרס את קווי המתאר של תכנית הקיצוצים במשק. אוסבורן מצפה למחוק כ-156 מיליארד ליש"ט (245 מיליארד דולר) מהחוב הריבוני של בריטניה, תוך קיצוץ של קרוב ל-20% בתקציבי הממשלה השונים.
"היום אנו מתחילים תהליך של רה-ארגון כלכלי. זאת באמצעות תכנית נרחבת לארבע שנים שתשפר משמעותית את רשת השירותים הציבוריים שלנו וכן את שירותי הרווחה", אמר אוסבורן. במסגרת התכנית, אוסבורן מתכנן גל פיטורים ענק הכולל קרוב ל-500 אלף מקומות עבודה.
התכנית החדשה צפויה להפחית את הצריכה הציבורית ב-81 מיליארד פאונד. בכך עשוי החוב הריבוני של בריטניה להצטמצם מרמה של כ-10% מהתוצר המקומי הגולמי כיום לרמה של 2.1% בלבד ב-2015.
מס על הבנקים
מחר יאושר המס על הבנקים בבריטניה, כך לפי דבריו של אוסבורן. "איננו רוצים לגזול את רווחיהם של הבנקים ובטח שלא להוביל אותם לנהל את כספיהם בשווקים חיצוניים", כך אמר אוסבורן והוסיף כי "אנו בוחנים מהו המס האופטימלי שיש להטיל על המגזר הפיננסי."
ביוני השנה אמר שר האוצר הבריטי כי להערכתו המס על הבנקים יניב למדינה כ-2 מיליארד ליש"ט בשנה.
הנגיד הבריטי מדבר על התפכחות
"בריטניה נכנסת לעשור שמרני במיוחד. צריך לקנות פחות ולמכור יותר לכלכלות מעבר לים", כך אמר היום (ג') נגיד הבנק המרכזי בבריטניה, מרווין קינג, שסבור כי ללא שיתוף פעולה גלובלי בין המדינות, העולם עתיד לצעוד לאסון כלכלי נוסף שישבית את הפעילות הכלכלית.
קינג מזהיר כי למרות שעברנו את שיא המשבר, לפנינו עוד דרך ארוכה עד שנגיע לאיזון. "העשור הבא לא יהיה כל כך נחמד, האפטר שוק יחזיק מעמד לזמן רב", כך אמר קינג והוסיף כי "לאחר עשור שאיפשר גישה כלכלית קלה יתר על המידה, העשור הקרוב יהיה עשור של התפכחות בו הצרכן הבריטי יהפוך מצרכן מוביל לחוסך שמרני."
הנגיד הבריטי לא מסתפק בפעולה מקומית בלבד וקורא לשיתוף פעולה רבתי. "מדינות מוטות חוב כגון בריטניה צריכות לבצע הידוק פיסקלי משמעותי, אך מנגד מדינות מוטות צמיחה כגון סין צריכות לשמור על קצב צמיחה איטי. זאת על מנת שלא יווצרו שוב פערים כלכליים כה גדולים בעולם שיובילו אותנו לקפאון כלכלי".
במהלך נאומו חזר והדגיש הנגיד הבריטי כי "העשור הבא לא יהיה נוח כמו זה שקדם לו. ההיסטוריה מוכיחה כי כל משבר כלכלי מותיר אחריו השפעות והשלכות ארוכות טווח. השנים הקרובות לא ילווו בכיף ונוחות כלכלית, אלא במאפייני קיצוץ, חסכון וארגון כלכלי. הדבר הכרחי על מנת לרפא את הכלכלה."
חילוקי דעות בבנק המרכזי
הבוקר התפרסמו הפרוטוקולים של ועידת הבנק המרכזי בבריטניה, מהם עולה כי ישנן חילוקי דעות מהותיים בין חברי הנהלת הבנק. עיקר הדיון הינו סביב מדיניות הריבית בכלכלה וכן בנוגע להיקף רכישות האג"ח של הממשל.
רוב חברי הוועידה תומכים בהותרת הריבית במשק על רמה של 0.5% וכן בשימור תכנית רכישת האג"ח הנוכחית, שהיקפה כ-200 מיליארד ליש"ט (314 מיליארד דולר). מנגד, המיעוט קרא להעלאת שיעור הריבית במשק לרמה של 0.75% וכן בתגבור תכנית רכישת האג"ח ב-50 מיליארד ליש"ט נוספים.