"שיעבוד שלילי" מהו?
האם שיעבוד שלילי נרשם אצל רשם החברות? בפרקטיקה המקובלת, שיעבוד שלילי הוא איסור על החייב למשכן או למכור נכס או נכסים מסוימים אשר בבעלותו לצדדים שלישיים, ללא הסכמת הנושה אשר לטובתו הוענק השיעבוד השלילי.
שאלה: --------------- האם שיעבוד שלילי נרשם אצל רשם החברות? תשובה: ---------------- בפרקטיקה המקובלת, שיעבוד שלילי הוא איסור על החייב למשכן או למכור נכס או נכסים מסוימים אשר בבעלותו לצדדים שלישיים, ללא הסכמת הנושה אשר לטובתו הוענק השיעבוד השלילי.
יכולות להיות וריאציות שונות להיקף האיסור הכלול בשיעבוד השלילי ולתנאים שלו, והדבר תלוי באופי העסקה שבה מוענק שיעבוד זה. הרציונל העיקרי העומד בבסיס השיעבוד השלילי הוא הרצון של הנושה, אשר ביקש שיעבוד שלילי, לשוויון בין הנושים השונים, ולא לעדיפות שלו על פני נושים אחרים (כפי שיוצר שיעבוד קבוע או שיעבוד צף). לכן ניתן להגדיר את השיעבוד השלילי כשיעבוד חוזי בלבד (קרי, תניה חוזית האוסרת על ביצוע פעולה מסוימת), ולא כשיעבוד קנייני אשר מעניק זכות קניינית לנושה בנכס כלשהו. משמע, שיעבוד שלילי אינו מעניק לנושה זכות או יכולת לעקל ולתפוס חזקה בנכס עצמו כנושה מובטח, אלא "רק" מבטיח שהנכס יישאר חופשי משיעבוד לצדדים אחרים. לאור האמור לעיל, להגבלה החוזית המכונה "שיעבוד שלילי" אין נפקות בתחום השיעבודים, והיא אינה מוסדרת בדיני השיעבודים ובחקיקה הרלוונטית, והשיעבוד השלילי לעצמו אינו דורש כל רישום שהוא אצל רשם החברות.
המשיב - שותף במשרד שנהב ושות', עורכי דין. משרד שנהב מתמחה בדיני חברות, הייטק, הון סיכון, מיזוגים ורכישות, משפט מסחרי ומיסוי
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.
