סימני בועה? "מתחילים לראות התנתקות בין מחירי השכירות לבין מחירי הדירות למכירה"
שמעון גל, הממונה על החטיבה העסקית בבנק הפועלים אמר היום בכנס בתל אביב כי אנו מתחילים לראות בישראל תופעה של התנתקות בין מחירי השכירות לבין מחירי הנדל"ן, תופעה המבשרת על הופעתה של בועה, אם כי לא באותה עוצמה שהתקיימה בארה"ב.
לדברי גל, "החל מהרבעון הראשון של 2009 החלה התאוששות וחזרה מאסיבית לשוק הנדל"ן, הנובעת, בין היתר מהריבית הנמוכה ביותר בתולדות המדינה, ואנשים שיש בידם כסף זמין מחפשים השקעות עם שיעורי תשואה גבוהים יותר. כל זאת במצב שבו מלאי הדירות נמצא בשפל היסטורי, והיקפי התחלות בנייה נמוכים מקצב גידול האוכלוסייה. בניגוד לממשלות אחרות במערב, שאין להן שליטה אפקטיבית בשוק המקרקעין, ממשלת ישראל מחזיקה באחוז עצום מקרקעות המדינה, כך שיש ביכולתה להשפיע על ההיצע בשוק הדירות ? אך היא אינה עושה זאת".
"המפקח על הבנקים בבנק ישראל החליט כי מן הראוי לצנן את שוק הנדל"ן" אמר גל וציין כי עשה זאת באמצעות שתי הוראות שהוחלו בתקופה האחרונה ע"י בנק ישראל: "הראשונה טיפלה בקבוצות רכישה, השנייה - בנושאי משכנתאות והפרשה בגין הלוואות הגבוהות מ- 60%. חשוב לציין כי המפקח השאיר לעצמו מרווח פעולה, בציינו בהוראתו כי במקרה הצורך עשויים להינקט אמצעים נוספים". גל מוסיף כי לדעתו קשה עדיין להעריך מה תהיה השפעת הצעדים שנקט בנק ישראל. "עם זאת ראוי לציין כי צעדים אלה מטפלים רק בצד הביקוש של הנדל"ן, אך לא בצד ההיצע".
גל אמר כי חרף כל הצעדים שנעשו עד כה, ללא התערבות ממשלתית משמעותית ע"י שיווק והפשרה של קרקעות לבנייה, יהיה קשה לשנות את מגמת המחירים בתקופה הקרובה. "בשוק הנדל"ן, כמו בכל תחומי הכלכלה והפיננסים, צריך לשרור שיקוף נכון של סיכונים לעומת תשואה צפויה. זה המפתח למשק יציב יחסית, שאמנם מושפע מתופעת המחזוריות הקיימת בכל כלכלה, אך אינו נכנס למשבר כתוצאה מהתפוצצות בועות הקיימות בתוכו".