אלי יונס: "ישנה סכנה אמיתית ששוק הנדל"ן יהפוך למשבר חמור"
"שוק המגורים לישראל השתנה בשנתיים האחרונות ודומה באופיו למשבר הסאב פריים", כך אמר אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות בפתיחת כנס Bizportal EXPO. "בנקאים התחילו באופן חריג להעלות את שיעור המימון לדירות עד כדי 95% ויותר ולא הביאו בחשבון את צרכי הלקוח ויכולת התשלום לאורך זמן".
לפני מספר ימים החליט בנק ישראל להקטין את היקף המימון של הבנקים ויונס התייחס לנושא וציין: "נכון עשה בנק ישראל שקיבל את ההחלטה, כשהוא מנסה להחזיר את השפיות לשוק הזה ולהחזיר אותו למצב נורמלי".
יונס הסביר: "אותם בנקאיים חשבו שיהיה זה נכון במשכנתא כדי להשיג לקוחות ובכך הביאו לביקוש יתר לשוק הדירות, בדומה למשבר הסאב פריים". יונס אמר כי ישנה סכנה אמיתית שחוסר תמחור נכון של סיכונים נקודתי יהפוך למשבר משקי חמור בישראל, בדומה לארה"ב.
בהרצאתו יונס עסק לא רק בנושא הבוער של מחירי הנדל"ן למגורים, אלא גם מתח ביקורת על דרך ההתנהלות של הממשלה במשבר. "רגולציה על שוק ההון מחולקת בין משרד האוצר לבנק ישראל. חילופי המידע אינם מיידיים ויש פוליטיקה בין משרדית, והיכולת לפעול בזמן אמת היא קריטית, ןזה חסר".
לפיכך, אומר יונס, "חשוב מאוד שהאחריות על השווקים הפיננסיים תהיה בידי מי שיש בידיו אמצעיים כדי להשפיע על הנזילות ושזה יהיה אצל בנק ישראל".
יונס שיבח את פעילותו של בנק ישראל והוסיף: "מי שהצליח לאזן את המשק הישראלי בזמן המשבר היה בנק ישראל. מצד אחד הגענו לעודף במאזן התשלומים. שקל חזק זה סימן טוב, יש לנו עודף, אבל העודף הזה מחזק את השקל ומטיל פחד כבד על היצואנים ביכולת שלהם להתחרות בשווקים הבינלאומיים".
לדעת יונס, מה שהיה צריך לקרות הוא שגופים מוסדיים ובתי השקעות היו צריכים לפזר חלק מההשקעות שלהם מחוץ לישראל ולרכוש דולרים, וזאת בשעה שבנק ישראל סופג את עודפי הדולרים וצובר יתרות.
יונס התייחס גם למשבר באירופה ולהתנהלות של מדינות ה-PIGS וציין שצריך להיזהר שמדינת ישראל לא תיגרר לסיכונים שכאלו: "אחד הכלים המסוכנים ביותר הוא תקציב שאינו חסום בתקרה שלו. הוא מונע התייעלות, מונע שימוש נכון במשאבים ויוצר סיטואציה שהתייעלות כמעט ואינה כדאית".
יונס אמר שהממשלה בישראל לא נערכה לימים שלאחר המשבר והעדיפה שלא לעשות כמעט כלום ורק להתפאר בזה שלא עשינו כלום והצלחנו לצאת מהמשבר, ובעצם הכלכלה המקומית נהנתה מהמהלכים שביצע הממשל האמריקני וההון שהזרים לשווקים. להערכתו של יונס מה שצריך לעשות היה לבנות משק שיודע לטפל בפירות הצלחתו. "אם שער החליפין הולך ומתחזק צריך לאפשר לו לבנות את מנועי הצמיחה שלו כדי ששער החליפין ילך ויתחזק".