מחקר בכנסת: תגליות הגז שכבר ידועות צפויות לשלשל לאוצר 16 מיליארד ד'
הממשלה צפויה להרוויח כ-16 מיליארד דולר מהמיסוי הקיים על תגליות הגז שכבר ידועות, כך עולה ממחקר שנערך בכנסת לקראת דיון בהצעה לשינוי חוק הנפט המבקשת לעלות את התמלוגים על הכנסות ממכירת גז ונפט.
מהמחקר הממפה את תגליות הגז והנפט הקיימות בישראל עולה, כי חברות דלק, נובל אנרג'י וישראמקו מחזיקות ביחד בקרוב ל-50% משטחי קידוחי הנפט והגז הגדולים בישראל. שאר שטחי החיפוש מוחזקים בידי 16 חברות.
על-פי המחקר, שנערך ע"י תמיר אגמון ויהודה תמר, מגיע שיעור המיסוי הכולל כיום בישראל על מפיקי נפט וגז טבעי ל-40%, המהווים 16 מיליארד דולר מתוך שוויין הכולל של עתודות הגז של ישראל הנאמדות בכ-40 מיליארד דולר. בנייר צוין, כי עתודות הגז הטבעי של ישראל נאמדות ב-252 BCM (מיליארד מ"ק), זאת בניכוי הכמות שהופקה בים תטיס.
הנתונים מתבססים בין היתר על התמלוגים שגבתה המדינה בשנת 2009 משטח "ים תטיס" שמול חופי אשקלון. סך של 150 מיליון שקל נגבו מחברות מקבוצת דלק (53%) ונובל אנרג'י (47%).
המיסוי כיום על תגליות גז בישראל מתחלק למיסים ישירים, כגון מס חברות (15%), מע"מ (14%), תמלוגים נטו (9% - לא כולל מע"מ אבל כולל הכרה בהוצאות הפיתוח) ובלו (2.1%). ע"פ הצעת החוק של ח"כ כרמל שאמה שיעורי התמלוגים על הכנסות מנפט ומגז טבעי צפויים לעלות ל-16% במקום 12.5%. כמו כן, בהצעה מבקשים להחיל את חוק חובת המכרזים על הענקת רישיונות לחיפושי נפט וגז טבעי.
בנייר המחקר נאמר כי בהשוואה למדינות אחרות, למעט בריטניה, המיסוי בישראל הינו נמוך. "התמונה המצטיירת ממכלול המיסים האגרות וההיטלים מעלה כי נתח הממשלה בהכנסות נפט וגז טבעי בישראל דומה לנתח בבריטניה ונמוך משמעותית מהנתח בנורבגיה ובמדינות נפט מתפתחות".
ע"פ אגמון ותמר הדבר כנראה נבע מהרצון של המחוקק בישראל לעודד השקעות בתחום חיפושי הנפט טרם גילוי מצבורי הגז בחופי הארץ כאשר החיפושים נחשבו לבעלי פוטנציאל נמוך יחסית. במדינות אחרות, ע"פ המחקר, נראה כי המיסוי משקף מציאות של הכרה בקיומם של מרבצי האנרגיה ואין יותר צורך לתת תמריץ מיוחד להשקעות בחיפושים.