דריכות בשוק המט"ח: ביום רביעי השקל צפוי לזנק, בבנק ישראל יעקבו מקרוב

ב-26 במאי יתרחש עדכון המדדים של MSCI וכניסת הון מאסיבית מצד גופים זרים לישראל צפויה. בבנק ישראל ביצעו הערכת מצב. ג'יי.פי מורגן: השקל יהנה מהמרות מט"ח בסך 1.692 מיליארד דולר
אריאל אטיאס |

בשבועות האחרונים דובר רבות על השדרוג של ישראל לשוק מפותח במדדי MSCI ביחס לשוק המניות המקומי - וניתן להגיד שבצדק. ע"פ הערכות השונות למניות הישראליות צפויים לזרום בין 1-1.6 מיליארד דולר נטו כתוצאה מכניסת השקעות של קרנות השקעה פסיביות. אך לסיפור גם צד שני והוא שוק המט"ח.

בסקירה מיוחדת שהוציא לאחרונה ג'יי.פי מורגן, העריך ענק הבנקאות כי למניות ישראליות יזרמו ביקושים של כ-1.6 מיליארד דולר נטו (בקיזוז יציאת הכספים), רובם ב-26 במאי, מועד העדכון בפועל. ע"פ הערכות הבנק, קרנות פסיביות העוקבות אחרי מדד השווקים המתפתחים (MSCI EM) ממנו יוצאת ישראל ימכרו כ-1.4 מיליארד דולר ומנגד הקרנות העוקבות אחרי השווקים המפותחים (MSCI DM) ירכשו כ-3 מיליארד דולר.

הערכתו של ג'יי.פי מורגן הינה הקיצונית ביותר שנרשמה עד כה ומתמקמת בטווח העליון של התחזיות הנעות בין 0.7-1.6 מיליארד דולר. חלק מהפער נובע מהכספים הצפויים להגיע אל מניית טבע, הנסחרת גם בוול סטריט (באמצעות ADR). טבע לבדה אחראית לכ-63% מהשוק הישראלי כפי שהוא בא לידי ביטוי במדד השווקים המפותחים ולכן כ-1.06 מיליארד דולר נטו צפויים לזרום אליה. השאלה הגדולה היא כמה מהמשקיעים ירכשו את המנייה בארה"ב.

זרימה כל כך מסיבית של כספים לישראל צפויה להשפיע מאוד על המטבע המקומי שנסחר בימים אלה סביב שער של 3.8 שקלים מול הדולר ו-4.8 שקלים מול האירו. בסקירתם מציינים האנליסטים כי הם צופיים כניסה של 1.692 מיליארד דולר לתוך השקל - קרי, המרות מט"ח ממטבע זר לשקלים - דבר שיביא לחיזוק השקל והחלשת המטבעות האחרים. נציין, כי ביקושים צפויים להגיע מהדולר, האירו ומטבעות נוספים כגון היין היפני.

בבנק ישראל עוקבים מקרוב אחרי המתרחש בשוק המט"ח ומודעים למסחר הער הצפוי ביום רביעי הקרוב. לקראת עדכון המדדים, בבנק המרכזי ערכו הערכת מצב לפיה הבנק צפוי לפעול כהרגלו - במידת הצורך בהתאם למכלול השיקולים העומדים בעת פעילותו בשוק המט"ח.

כיוון שתנועות ההון הצפויות מזרימת הכספים אינן ספקולטיביות ונובעות מעניין טכני בלבד, ניתן להניח כי הן לא נופלות בהגדרת הבנק ל"תנודות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים". יתרה מכך, בטווח הקצר, חלק מהתיסוף הצפוי בשקל כבר קוזז ע"י יציאת כספים של קרנות השקעה אקטיביות העוקבות אחרי מדד השווקים המתפתחים ממנו נגרעת ישראל (מכרו מניות וקנו מטבע זר). מנגד, קרנות השקעה אקטיביות העוקבות אחרי השווקים המפותחים צפויות להזרים ביקושים רק מאוחר יותר השנה.

עם זאת, בשוק אין תמימות דעים בנוגע לצפוי ב-26 במאי ויש אף כאלה הצופיים (דעת המיעוט) כי בנטו תהיה יציאה של כספים - דבר שצפוי לגרום לביקושים ערים יותר למטבע זר ולהביא להיחלשות השקל. מה שבטוח, גם בשוק המט"ח צפוי להיות מעניין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה