חוזרים לתשואות שנתיות: "תיקון טוב; הבינו ששפכו את התינוק עם המים"

כך אומר גיל וייסמן, מנהל קופות הגמל של ישיר בית השקעות בתגובה להודעת הממונה ידין ענתבי. החל מפברואר לא יוכלו הגופים המוסדיים לפרסם תשואות חודשיות
אריאל אטיאס |

חוזרים לפרסם תשואות שנתיות: אחרי ששנת 2008 הבהירה לכולם שפרסום תשואות חודשיות "לא הכי עובד" בשוק יורד - החוסכים הסתכלו מידי חודש בבהלה על התשואות השליליות ובחרו לפדות או להוציא את הכספים משוק ההון ובכך הגדילו את הירידות בשווקים - מודיע היום הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ידין ענתבי, שהחל מה-1 בפברואר 2010 לא יוכלו יותר הגופים המוסדיים לפרסם תשואות חודשיות אלא רק שנתיות.

עד היום, יכלו הגופים המוסדיים לפרסם תשואות חודשיות או לתקופות קצרות אחרות. כתוצאה מכך, הגופים מוסדיים שניהלו בפועל כספים לטווח ארוך התמודדו בתחרות תשואות חודשית כדי לעמוד בתחרות מול הגופים האחרים שבעצם השתמשו בתשואה כמנוע צמיחה - גורר מעבר עמיתים ביניהן.

להסתמך על מגמות ולא על תנודתיות

"אני מאוד תומך במעבר לפרסום תשואות שנתיות", אומר בתגובה ל-Bizportal גיל וייסמן, מנהל קופות הגמל בישיר בית השקעות. "מדובר בחיסכון בטווח ארוך ולכן מההתחלה שגו כאשר אפשרו ואף חייבו לפרסם את התשואות החודשיות ובכך יצרו הסתכלות קצרת טווח ומרוץ אחרי תשואות".

"שהגמל-נט עלתה במטרה לעודד תחרות, מעבר עמיתים וירידה בעמלות, היא בעצם שפכה את התינוק יחד עם מי האמבטיה. באוצר נתנו כלי שלא מתאים לניהול כספים לטווח ארוך. עכשיו, החוזר הזה בעצם סוגר פרק ומוריד מהאג'נדה את הפרסומים קצרי טווח - דבר שרק יועיל לחוסכים לקחת החלטות שמסתמכות על מגמות ולא על תנודתיות", אומר וייסמן.

מעדכנים את מערכות המידע

מכניסת החוזר לתוקף, הגופים המוסדיים יפרסמו תשואות שנתיות בלבד. גופים אשר יבחרו לפרסם את מוצריהם באמצעות תשואות, יחויבו לפרסם לצד התשואה השנתית גם את התשואה בשלוש וחמש השנים האחרונות. לצד פרסום התשואה יחויבו הגופים המוסדיים לפרסם מדד סיכון המשקף את רמת הסיכון של מסלול ההשקעה, בהתאם לפרסומים במערכות האינטרנט של משרד האוצר. הוראות אלו יחולו גם על סוכני ביטוח פנסיוני.

בהתאם לשינויים אלו עודכנו היום באתר האינטרנט של משרד האוצר המערכות הממוחשבות הרלוונטיות - "גמל-נט", "פנסיה-נט" ו"ביטוח-נט". במסגרת העדכון שונה אופן החיפוש, כך שלא תתאפשר צפייה בנתונים המתייחסים לתקופות הקצרות מ-12 חודשים. הנתונים במערכות אלו יתעדכנו אחת לחודש, אך יציגו את התשואה של 12 החודשים האחרונים.

יחד עם זאת, תמשך אפשרות הצפייה של התשואות בחשבונותיהם האישיים של העמיתים. גם אחרי השינוי, יוכל כל עמית להיכנס לחשבונותיו האישיים באתר הגוף המנהל את כספו ולעקוב אחר ביצועיו מדי חודש. דבר שעונה בעיקר על הצרכים של העמיתים הפעילים.

"השינויים האמורים תואמים את תפיסת אגף שוק ההון כי בחינה של מכשיר חיסכון פנסיוני וביצועיו צריכה להתבצע בראיה ארוכת טווח. לפיכך קיימת חשיבות בקבלת נתוני תשואה הנוגעים לתקופות של למעלה משנה", נאמר בהודעה שפרסם משרד האוצר.

בכך בעצם מתקן משרד האוצר את עבודתו של המפקח הקודם, אייל בן שלוש. האוצר טרח רבות לפרסם את כל המידע בגמל נט, וחייב את הגופים להקים אתרי אינטרנט ולפרסם שם את תשואותיהם, ולפני שנתיים כפה על הגופים לשלוח את הסטייטמנט (דיווח תקופתי לעמיתים) מדי רבעון ולא מדי שנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה