פישר מפתיע: נוקט בשמרנות ומוריד את הריבית ב-0.25% בלבד
נגיד הבנק המרכזי בישראל, הפרופ' סטנלי פישר, הוריד את הריבית במשק בשיעור של 0.25% והעמידה על 0.75%. תחזיות הכלכלנים בישראל עמדו על הורדה של 0.5% ואף יותר מכך אך פישר הפתיע ונקט בשמרנות יחסית. בתוך כך, הודיע בנק ישראל כי המרווח סביב ריבית בנק ישראל (הפרוזדור) בחלון האשראי ובחלון הפקדונות לבנקים המסחריים ירד מ-0.5% ל-0.25%. בהודעה שפרסם בנק ישראל נכתב כי "הבנק יתמקד כעת בשימוש בכלים נוספים, כדי ליצור הרחבה מוניטארית."
עוד נכתב בהודעה כי "הפחתת הריבית לחודש מרץ ב-0.25 נקודות אחוז והצרת הפרוזדור מסביב לה תורמות לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הכלכלי העולמי על המשק הישראלי. החלטה זאת תומכת בפעילות הכלכלית הריאלית, עקבית עם יציבות המערכת הפיננסית וממתנת את הכוחות לירידת מחירים הצפויים להביא את האינפלציה מתחת לתחום יעד יציבות המחירים."
מבין הגורמים להחלטה, ציין בנק ישראל שלושה עיקריים: 1. השלכות המשבר הכלכלי העולמי באות לידי ביטוי בפגיעה בביקוש לייצוא ולתוצר והאטה ניכרת בפעילות הכלכלית. נתוני הלמ"ס ונתונים נוספים שהתקבלו בחודש האחרון מצביעים על כך שהתפנית השלילית שחלה בפעילות הכלכלית במחצית השניה של 2008 באה לידי ביטוי כמעט בכל התחומים במשק. נראה כי נתונים אלה עקביים עם התחזיות לצמיחה קרובה ל-0% בשנת 2009.
2. בשלושת החודשים האחרונים פחת משמעותית קצב האינפלציה והוא צפוי להמשיך לרדת. ירידות מחירים נרשמות במרבית סעיפי המדד. התחזיות ל-12 החודשים הקרובים של החזאים ואלו שנגזרות משוק ההון נמצאות מתחת ל-1% - הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים.
3. בנקים מרכזיים רבים בעולם קבעו את הריבית ברמות שפל היסטוריות והצפיות בשוקי ההון הן להמשך מדיניות מוניטארית מרחיבה. במקביל, במסגרת התהליך של ההרחבה המוניטארית משתמשים בנקים מרכזיים בעולם בכלים מוניטאריים נוספים.
רון אייכל, הכלכלן הראשי של מיטב, התייחס לעדכון הריבית בשיחה עם Bizportal ואמר כי "אני מניח שפישר הבין שכלי הריבית הופך כרגע להיות פחות ופחות אפקטיבי ולכן בחר בהפחתה של 0.25% בלבד. ככה הוא משאיר לעצמו עוד קצץ תחמושת במחסנית". לדבריו של אייכל, הפחתה של 0.25% יחד עם הצרת הפרוזדור בחלון האשראי ובחלון הפקדונות לבנקים המסחריים משולה למעשה להפחתה של כ-0.5% כך שפישר למעשה פישר פעם בהתאם לתחזיות".
כלכלני ישיר בית השקעות התייחסו אף הם להורדת הריבית ואמרו כי "הורדת הריבית היא כמעט חסרת משמעות מבחינת המשק הישראלי שהפנים כבר שאנו בדרך לריבית השואפת לאחותה האמריקאית וכל ההורדות מעתה, אם יהיו, הן בעיקר טכניות. גם הנגיד הבין שכלי מוניטארי זה מיצה את יכולתו ואינו מצליח לפתור את מחנק האשראי השורר בשוק ולשם כך הוא החל לפעול בשוק האג"ח הממשלתי ולהצר את הפרוזדור ב-0.25%."
"להערכתנו, הצרת הפרוזדור תקנה לבנקים מקורות זולים יותר אשר תואמים יותר את צרכי הלקוחות ואולם אינם פותרים בהכרח את הבעיה המקורית ואת חששות הבנקים אשר בפועל אינם מוטרדים באמת מעניין הנזילות אלא אינם מעוניינים להלוות בשל המיתון במשק והחשש מפשיטות רגל של לווים."