תקנות פיצויים לעסקים מאזור הדרום בתקופת הלחימה

ועדת הכספים של הכנסת אישרה פה אחד את תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (נזקי מלחמה ונזק עקיף) שמטרתן פיצוי עוסקים מאזור הדרום שנפגעו בשל המצב הביטחוני ששרר שם החל מיום 27.12.08 ועד ליום 19.1.09.
עו"ד לילך דניאל |

ועדת הכספים של הכנסת אישרה פה אחד את תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (נזקי מלחמה ונזק עקיף) שמטרתן פיצוי עוסקים מאזור הדרום שנפגעו בשל המצב הביטחוני ששרר שם החל מיום 27.12.08 ועד ליום 19.1.09. בהציגו את התקנות בפני חברי הוועדה, אמר מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, כי הרשות נערכה ליישום התקנות והוקם מנגנון מיוחד לטיפול בתביעות אותן ניתן יהיה להגיש החל מה-17 בחודש פברואר. לדבריו, ינחה את העובדים להעביר את הפיצוי תוך 25 ימים וזאת למרות שעל פי החוק, הפיצוי בשל תביעה שהוגשה על פי ההנחיות, צריך להיות מועבר תוך 30 ימים. הנחיות הנוגעות להליך הגשת תביעה וקבלת הפיצויים יפורסמו בראשית השבוע הבא. עם תום המערכה בדרום גיבש משרד האוצר יחד עם הסתדרות העובדים והתאחדות התעשיינים הסכם בנושא תשלום שכר לעובדים לפיצוי למעסיקים הפיצויים לעובדים ולמעסיקים. התקנות שאושרו היום מביאות לידי ביטוי את האמור בהסכם זה, בדבר פיצוי העוסקים, אשר כולם מותנים בתשלום השכר לעובדיהם שנעדרו בתקופת הלחימה. מנגנון הפיצוי יחול על עסקים הנמצאים בטווח של עד 40 ק"מ מקו הגבול עם רצועת עזה על פי המפה שפורסמה על ידי פיקוד העורף. מנגנון פיצוי מתחלק לשלושה מסלולים הנתונים לבחירתו של העוסק ויינתנו על ידי רשות המסים: ● מסלול שכר - מעסיק יוכל להגיש בקשת תביעה לקבלת החזר בגין שכר ששולם לעובדים שלא הגיעו לעבודתם בהתאם להנחיות כוחות הביטחון. כמו כן, הפיצוי יינתן עבור עובד שנעדר ממקום עבודתו מפני שהשגיח על ילדיו קטנים, מתחת לגיל 14, עקב סגירת מוסדות חינוך בהתאם להנחיות כוחות הביטחון (הפיצוי מתייחס רק לאחד מההורים). החזר המדינה יהיה בגובה 132.5% משכר הבסיס של העובד.

● מסלול מחזורים - מעסיק יוכל להגיש בקשת תביעה לקבלת החזר בגין ירידה במחזור העסקי בחודש ינואר בשל המצב הביטחוני. הפיצוי ייקבע על פי נוסחה שעליה הסכימו הצדדים. הנוסחה תכלול השוואת המחזור העסקי בינואר 2009 לעומת ינואר אשתקד, בניכוי השפעות המצב הכלכלי. ● מסלול הוצאות - המעסיק יוכל להגיש בקשת תביעה לקבלת פיצוי בגין הנזק התפעולי שנגרם לעסק בחודש ינואר, בשל המצב הביטחוני בדרום. בשל האזור הנרחב שהושפע מהמצב הביטחוני, נוצר צורך לקבוע מנגנון פשוט וישים. עם זאת, בשל אופי הפעילות ובהתאם לבקשת ארגוני המעסיקים, הוחלט כי לסקטורים ייחודים (מפעילי אולמות אירועים, מלונאים, חקלאים וקבלנים) יועמדו פתרונות ייעודיים: פיצויים למפעילי אולמות אירועים / למלונאים - הוחלט כי נדרש פיצוי ייחודי לענפים אלה לאור ביטול הזמנות ואי ביצוע הזמנות עתידיות בתקופת המלחמה. הם יהיו זכאים לתבוע פיצוי בשל נזק עקיף גם בגין חודשי פברואר ומרץ 2009 במידה ויוכיחו ביטול וצמצום הזמנות כפי שמפורט בתקנות. פיצויים לחקלאים - הוחלט כי נדרש פיצוי ייחודי לחקלאים היות ותהליך הייצור הינו ממושך ולא ניתן לדחייה. בנוסף אי ביצוע עבודות חקלאיות מסוימות עשוי להשפיע על התפוקה העתידית. חישוב הפיצוי ייעשה על בסיס נוסחה שתשקף את אובדן התפוקה בניכוי הוצאה נחסכת בהתאם לימי ההיעדרות של העובדים בגין המצב הביטחוני. חישוב הפיצוי יתבסס על תפוקה ממוצעת ליום בשנת 2008. פיצויים לקבלנים - "קבלן בניין" כפי שמוגדר בתקנות, יהיה זכאי לפיצוי לפי מסלול שכר או לפי מסלול מיוחד המפצה בגין אובדן התפוקה בניכוי הוצאה נחסכת כפי שיפורסם בהוראת נוהל על ידי רשות המסים. יצוין כי כיום קיים בחוק מנגנון פיצוי לעסקים באזור שדרות ועוטף עזה על פיו בעל העסק זכאי לפיצוי בגין הוצאות אותן הוכיח לרשות המסים, לרבות תשלום שכר עובדים שלא הגיעו למקום עבודתם, בשל המצב הביטחוני (מסלול אדום). חוזר רשות המסים בישראל מיום ‏8 בפברואר 2009.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה