ארגון עובדים לא שוויוני, המפלה נשים על רקע מגדרי, לא יוכר כארגון עובדים
העובדות -----------------
המדובר בתביעה של ארגון גננות חרדיות (להלן: "ארגון הגננות") כנגד הסתדרות המורים של אגודת ישראל (להלן: "הסתדרות המורים"), כאשר שני הארגונים טוענים, כי הנם ארגון העובדים היציג של 443 גננות המועסקות ברשת הגנים של אגודת ישראל.
ארגון הגננות הינו ארגון בהקמה, שראשית ייסודו בהחלטת הרשת על פיטורי גננות ותיקות ועל הפחתת שכר ניכרת של אחרות. הסתדרות המורים טוענת להיותה ארגון העובדים היציג מזה למעלה מחמישים שנה.
בתביעה זו ביקש ארגון הגננות מבית הדין להצהיר, כי הסתדרות המורים אינה ארגון עובדים ואינה ארגון העובדים היציג של הגננות, וכן ביקשה, כי בית הדין יצהיר, ש ארגון הגננות הוא ארגון עובדים וארגון העובדים היציג או המוסמך לייצג גננות לעניין חוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957 וחוק יישוב סכסוכי עבודה, התשי"ז-1957.
במסגרת הטענות טען ארגון הגננות, שהסתדרות המורים אינה ארגון עובדים מאחר והיא אינה ממלאת אחר הקריטריונים שנקבעו בבג"צ 7029/95 הסתדרות העובדים הכללית נ' בית הדין הארצי ואח') (להלן: "בג"צ עמית"): הסתדרות המורים אינה ארגון דמוקרטי, היא מפרה את עקרון השוויון בין המינים, מדובר ב"איגוד מפעלי" או "ארגון מטעם". כמו כן, החברות ב הסתדרות המורים אינה רצונית וגננות רשת הגנים אינן מיוצגות באופן הולם.
פסק הדין ----------------- בג"צ עמית התווה את המאפיינים הכללים של ארגון עובדים: "סימני ההיכר העיקריים של ארגון עובדים הם אלה: זהו ארגון של קבע, שרוב חבריו עובדים שכירים, והוא פועל על פי תקנון, באורח דמוקרטי ועצמאי, לקדם את עניינם של העובדים, בראש ובראשונה במישור של יחסי עבודה קיבוציים. זהו המובן הכללי של ארגון עובדים...".
על בסיס פסיקה זו של בג"צ קיבל בית הדין הארצי באופן חלקי את התביעה.
בית הדין קבע, כי הסתדרות המורים אינה ארגון עובדים ואין לראות בה כארגון העובדים היציג של גננות הרשת מן הטעמים הבאים:
1. מדובר בארגון לא שוויוני ומפלה נשים על רקע מגדרי מאחר והסתדרות המורים אינה מאפשרת לחברות הארגון להיבחר למוסדותיו ולקחת חלק בהנהלתם. בית הדין הדגיש, כי תפקידו של ארגון העובדים לייצג נאמנה את כל חבריו. ייצוג שוויוני של כלל חברי הארגון יובטח רק ככל שהארגון יאפשר לכל חבר וחברה בשורותיו לבחור, להיבחר ולקחת חלק פעיל במוסדות הארגון.
2. הסתדרות המורים ארגון דמוקרטי "על הנייר" מאחר ובמשך שנים לא התקיימו בחירות למוסדות הארגון וסעיפי התקנון המשווים אופי דמוקרטי לארגון לא באו לידי יישום בחייו של הארגון.
3. תפקידו של ארגון העובדים להגן על עניינים של העובדים. מאחר ובמקרה זה בכירים בהנהלת הסתדרות המורים נושאים בתפקידים גם בהנהלת המעסיק והסתדרות המורים לא הייתה פעילה במישור יחסי עבודה במשך שנים, נקבע, כי הסתדרות המורים הינה "ארגון מטעם" המעסיק.
4. הסתדרות המורים אינה ארגון עובדים אותנטי. בית הדין קבע, כי מדובר ב"ארגון נכשל", ארגון אשר כוונותיו רצויות אך הדברים אינם באים לידי ביטוי בחייו של הארגון. במקרה זה, הסתדרות המורים לא פעלה להגנה על עניינן של גננות הרשת או נקטה באמצעיים ארגוניים כלשהם.
5. הלכה פסוקה היא, כי תנאי להכרה בארגון עובדים הוא שחברות בארגון תהיה רצונית. עד להגשת תביעה זו גננות הרשת לא הצטרפו מרצון אל הסתדרות המורים, ו הסתדרות המורים הייתה מנכה באופן אוטומטי משכרה של כל גננת חדשה דמי חבר.
לעניין התביעה להכיר בארגון הגננות כארגון עובדים, בית הדין קבע, ארגון הגננות מקיים את הקריטריונים שנקבעו בפסיקה להכרה בארגון כארגון עובדים וזאת על אף שמדובר בהתארגנות חדשה וטרם היה בידה להוכיח בשלבי הקמתה את אלמנט "קיום הקבע".
בית הדין הדגיש, כי אי מתן הכרה רק מאחר וטרם הוכח אלמנט זה, יהיה בכך מכשול בפני הקמת ארגונים חדשים ופגיעה בחופש ההתאגדות.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".