אפשרות חדירה של המעביד לדואר אלקטרוני של העובד
העובדות ---------
המבקש, אייל שגב (להלן: "העובד") הועסק כשנה אצל המשיבה, ווימג'יק בע"מ (להלן:"המעבידה") כאיש מחשבים.
העובד הגיש תביעה בתיק העיקרי לתשלום שכר עבודה, פיצויי פיטורים ותמורת הודעה מוקדמת בגין פיטוריו.
במסגרת בקשה זו, מבקש העובד לפסול מסמכי הודעות דואר אלקטרוני פרטיות שלו, המוצגות כראיה בתיק המעבידה. העובד טען, כי המסמכים פסולים מלשמש כראיה, בהיותם פוגעים בזכות היסוד שלו לפרטיות. העובד הוסיף, כי גם לא נתן למעבידה הרשאה לעיין בהודעות הדואר האלקטרוני שלו.
לטענת המעבידה, היא נכנסה לדואר האלקטרוני של העובד רק לאחר שקיבלה הרשאה מפורשת ממנו לעשות זאת, בעקבות הודעתו על גניבת המחשב הנייד מביתו. במהלך הבדיקה התברר למעבידה, כי העובד עסק בפיתוח עסק עצמאי משלו, תוך תחרות בה ושימוש במידע שלה ללא אישור.
השאלה שעמדה לדיון במסגרת הבקשה היא האם החומר המדובר קביל כראיה.
פסק דין ---------
שתי זכויות יסוד המעוגנות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו עומדות זו מול זו, זכות הקניין של המעסיק בעסקו וזכותו של העובד לפרטיות ולצנעת הפרט במקום עבודתו. ההכרה בזכות לפרטיות מעוגנת גם בחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981.
הלכה פסוקה היא, כי בהקשר של מערכת יחסי עבודה, החובה להגן על פרטיות העובד נובעת לא רק מחוקים אלו אלא גם מתניה מכללא בחוזה העבודה ומחובת תום הלב של המעסיק (דב"ע נו/293-3 פלונית – חברה אלמונית בע"מ, עבודה ארצי, ל(2) 302).
הגם שהעובד לא ויתר על זכותו לפרטיות, הזכות לפרטיות אינה זכות מוחלטת אלא המדובר בזכות יחסית, אשר יש לאזן בינה לבין אינטרס המעסיק המצדיק פגיעה בפרטיות. יתכנו מקרים בהם תתאפשר הגשת ראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות העובד בהתאם למבחני המידתיות ונסיבותיו הספציפיות של המקרה (עב(תא) 10121/06 טלי איסקוב ענבר – הממונה על חוק עבודת נשים ואח').
בית הדין קבע, כי במקרה דנן, הפגיעה בפרטיות העובד משרתת תכלית ראויה, מאחר ואין ספק כי יש בחומרים הפרטיים האמורים לשפוך אור על המחלוקת בין הצדדים ולסייע לבית הדין להגיע לחקר האמת, ולא ניתן להשיג המטרה של חקר האמת באמצעים אחרים, פוגעים פחות, ועל כן קבע, כי המסמכים שהושגו דרך הדואר האלקטרוני של העובד יהוו חלק מחומר הראיות.
הודעה מראש על פיטורין, שחייב מעביד לתת לעובד, או הודעה על התפטרות שחייב עובד לתת למעביד.מטרת ההודעה לאפשר למעביד או לעובד תקופת התארגנות, מציאת מחליף או עבודה חלופית.תקופת ההודעה המוקדמת תלויה בוותק של העובד, ומעוגנת בחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות התשס"א - 2001.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".