אין נחת למשקיעים בקופות הגמל: הירידות החדות נמשכו גם ביולי

מיטב: התשואה של קופות הגמל הגדולות ירדה ב-1.2%-1.6%. פער גדול בין תשואות האג"ח הממשלתיות לאלו הקונצרניות
שהם לוי |

כמאפיין את התקופה האחרונה, גם חודש יולי התנהל המסחר בשוק המקומי בתנודתיות רבה. כל הודעה מסקטור הפיננסים והמשכנתאות מעבר לים באשר היא קיבלה משמעות גדולה. במוקד העניינים עמדו ענקיות המשכנתאות האמריקניות, פאני-מיי ופרדי-מק והשפיעו על המסחר מעבר לים ובתוך כך גם על השוק המקומי.

חודש יולי נחתם בירידות שערים במדדים המובילים. נציין את הזינוק במחירי הנפט וחציית רמות התנגדות הטכניות כמידי שבוע, עד שכמעט ונשק ל-150 דולר לחבית (עד שהחל לסגת בחזרה), הוסיף גם הוא דלק לירידות בארץ ובעולם.

האינפלציה, המיתון בארה"ב והחשש ממחיקות נוספות של גופים פיננסיים וחברות ציבוריות נוספות העיבו אף הם על המסחר, כמו גם הערכות כי ההאטה העולמית מתחילה לגלוש לישראל. מנגד, מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שהפתיע ועלה בשיעור מתון מהצפוי של 0.1%, עודד מעט את הרוחות והשיב לפרק זמן קצר את הצבע הירוק למסכים באחד העם.

התשואות במדדים המובילים - בארץ ובעולם

בסיכום חודשי רשמו המדדים המובילים ירידות שערים: מדד ת"א 25 ירד ב-4.7% ומדד ת"א 100 איבד 4%. לעומת זאת, ירידות שערים מתונות יותר היו מנת חלקם של מדדי השורה השנייה והשלישית: מדד ת"א 75 ירד בשיעור של 0.9%, מדד יתר 50 ירד ב-1.8% ומדד יתר 120 רשם גם הוא ירידה של 0.8%. ברמה הענפית בלטו לשלילה, מדד ת"א נדל"ן 15, שירד ב-13.9%, ומדד הבנקים שירד בשיעור של 4.7%.

בשוקי המניות בחו"ל היה הבדל ניכר בין שוק המניות האמריקאי לאחרים. מדד הדאו ג'ונס עלה ב-0.2%, ה-S&P500 ירד ב-1% והנאסד"ק עלה ב-1.4%. הניקיי ביפן איבד 0.8% וה–DJ STOXX 50 באירופה השיל 0.9%. התשואות בבורסות חו"ל הינן במונחי המטבע המקומי, לכן, נוכח הפיחות בשקל מול מטבעות אלה, התשואה במונחי שקלים טובה יותר.

חודש רע לקופות הגמל

בבית ההשקעות מיטב סוקרים את תעשיית קופות הגמל על בסיס מודל שפיתחו, אשר מסוגל לתת אומדן מקורב מאוד לתשואות שהשיגו בממוצע קופות הגמל הגדולות בשוק מיד עם סיום החודש החולף בלא שיהיה צורך להמתין לנתונים המתפרסמים ע"י קופות הגמל עצמן, מאוחר יותר, בדרך כלל באמצע החודש.

השונות שניכרה בין מניות השורה הראשונה לבין מניות השורה השנייה והשלישית, היא אחד הגורמים העיקריים לשונות הגבוהה בין תשואות מנהלי הקופות בתעשיית הגמל.

ירידות השערים שנרשמו בשוק המניות המקומי ובאגרות החוב הצמודות (הקונצרניות והממשלתיות) הן הגורם העיקרי לתשואה השלילית שהתעשייה צפויה להציג.

יולי 2008: התשואות הנמוכות - כל המספרים

מדד מיטב לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגדולות ביולי 2008 מצביע על תשואה נומינלית ברוטו משוקללת של כ-1.2% עד 1.6%.

עם זאת, השונות בין תשואות מנהלי הקופות השונים צפויה להיות גבוהה יותר. זאת, בעיקר בעקבות השונות שניכרה בין מדדי המניות השונים. מדד ת"א 75 ומדדי היתר רשמו תשואות שליליות מתונות יותר, בהשוואה למדד ת"א 25 ולמדד ת"א 100. רכיב זה פועל לטובת הקופות הבינוניות והקטנות.

מנגד, היה פער גדול בין התשואות שהשיגו האג"ח הממשלתיות הצמודות למדד (1%-) לבין אג"ח קונצרניות צמודות מדד (2.6%-). הקופות הגדולות, מעצם גודלן, מחזיקות שיעור הרבה יותר גבוה באג"ח הממשלתיות לעומת קופות בינוניות או קטנות יותר, מה שפעל החודש לטובתן.

ירידות השערים בשוק המניות המקומי ובאגרות החוב הצמודות (ממשלתיות וקונצרניות), הן הגורם העיקרי לתשואות השליליות שהתעשיה צפויה להציג.

אפיק נוסף שפגע בתשואות הקופות היה זה הצמוד למדד. אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד ירדו בחודש יוני ב-1%. האג"ח הארוכות ל-7 עד 10 שנים ירדו ב-1.1%, האג"ח לטווח פדיון של 5 עד 7 שנים ירדו ב-0.9%, האג"ח לטווח פדיון של 2 עד 5 שנים ירדו ב-1.1% ואגרות החוב לטווח הקצר של עד שנתיים ירדו ב-0.6%. אגרות החוב הקונצרניות הצמודות למדד ירדו ב-2.6%.

מנגד, שני אפיקים תרמו ביולי באופן חיובי לתשואות הקופות, אבל לכל אחד מהם יש נציגות נמוכה בהרכב קופות הגמל: אג"ח שקליות ומט"ח.

מדד אגרות החוב הממשלתיות השקליות עלה ב-1.1% והוא מייצג עלייה של 1.5% בשחרים (כאשר השחרים הארוכים לטווח של מעל 5 שנים עלו ב-2.5%, השחרים הבינוניים לטווח של 2 עד 5 שנים עלו ב-1.3% והשחרים הקצרים לטווח של עד שנתיים עלו ב-0.4%), עלייה של 0.2% נרשמה בגילונים, ועלייה של 0.4% במק"מים.

באפיק המט"חי, שמיוצג בשיעור נמוך יחסית בקופות הגמל, בדרך כלל 4% עד 7% (פרט לחשיפה מט"חית עקיפה, למשל ע"י אחזקת מניות בחו"ל), רשם השקל פיחות בשיעור של 3.5% מול הדולר, ופיחות של 2.5% מול האירו. צמודי המט"ח הקונצרניים עלו ב-3.5% וצמודי המט"ח הממשלתי (אגרת חוב אחת בלבד) עלו ב-2.7%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה