סטנלי פישר נחוש להרים את הדולר: מגדיל את רכישות המט"ח ל-100 מיליון דולר ליום

גורם בכיר בבנק ישראל: "אנו בוחנים כיצד הדבר ישפיע על שער החליפין". רון אייכל: "מהלך חשוב ונכון"
אריאל אטיאס |

בצעד חסר תקדים ולאחר שהדולר צנח לשפל חסר תקדים של 12 שנים, בנק ישראל והעומד בראשו פרופ' סטנלי פישר הודיעו היום, כי החל מהיום, ה-10 ביולי, יגדיל בנק ישראל את קצב רכישות המט"ח וירכוש מעתה 100 מיליון דולר בממוצע ביום, פי 4 מרכישותיו הקודמות.

"אנו מגדילים את היקף הרכישות היומיות ובוחנים כיצד הדבר ישפיע על שער החליפין", אמר גורם בכיר בבנק ישראל ל-Bizportal. "כבר זמן מה שאנו רואים כי סך הביקושים לדולר מול סך ההיצעים הולך וגדל, כלומר הדולר צריך להתחזק".

בכך מזרז פישר את תוכנית הגדלת יתרות המט"ח מ-28 מיליארד דולר לרמה שבין 35 ל-40 מיליארד דולר. ב-20 במארס השנה , כי יגדיל את יתרות המט"ח בכ-10 מיליארד דולר על פני תקופה של כשנתיים באמצעות רכישות של כ-25 מיליון דולר ביום מסחר. כעת רכישת הדולרים צפויה להתפרס על חצי שנה בלבד ואולי אף להסתיים עד סוף השנה, זאת במקום מארס 2010.

בבנק ישראל מסבירים, כי ההחלטה להגדיל את קצב הרכישות התקבלה לאחר שהתכנית להגדלת היתרות נבחנה על רקע תנאי השוק הנוכחיים והשינוי המצטבר המהיר בשער החליפין של השקל.

חשוב לציין, כי מדובר בסכום הקטן יחסית מהיקף מחזורי המסחר היומיים בשוק מטבע החוץ המקומי – המגיע ללמעלה מ-2 מיליארד דולר ביום, בממוצע. אך למרות זאת, מדובר בכ-5% מהמחזור במט"ח.

רכישת דולרים והעלאות ריבית

"בנק ישראל מבין שהמצב אמור להיראות לא טוב, כאשר הדולר שווה 3.2 שקלים", אומר היום רון אייכל, האסטרטג הראשי של מיטב. "הדולר רע מאוד ליצואנים ובתקופה האחרונה אנו ראינו הרעה בייצור".

"פישר הוא נגיד אקטיבי, הוא מסתכל על העתיד והצפי לצמיחה ולכן הוא עושה צעד שנועד לעזור לכלכלה הישראלית - הוא עושה מהלך נכון וחשוב", מוסיף אייכל ובאותה נשימה מזהיר, שכדי שהתוכנית תעבוד כראוי חשוב שהאינפלציה לא תגדל יותר מידי.

"עכשיו יכול להיווצר מצב בו נראה את בנק ישראל מתערב בשוק המט"ח וגורר פיחות בשקל (מחזק את הדולר) בכך מעלה את האינפלציה ובמקביל מעלה את הריבית במשק - כדי להילחם באינפלציה".

הדולר צנח מתחילת השנה בכ-16% וברבעון השני, למרות ההכרזה על רכישת 25 מיליון דולר ביום, המשיך הדולר לרדת ביותר מ-10%. בתוך כך, מבנק ישראל נמסר, כי "ימשיך לבחון תכנית זו מעת לעת, תוך התחשבות בתנאי השוק המשתנים".

"בנקאי מרכזי לעולם לא אומר לעולם לא"

בפורום קיסריה ה-16 שהתקיים לפני כשבוע ב-3 ליולי, אמר פישר "אנו עדים להתחזקות השקל הנובעת מגורמים גלובליים ומקומיים. התחזקות השקל בתקופה האחרונה לא הייתה צפויה". אך רמז כי ייתכן שבנק ישראל יתערב שוב בשוק המט"ח, כאשר אמר: "בנקאי מרכזי לעולם לא אומר לעולם לא".

בנק ישראל העלה את הריבית ב-0.5% לרמה של 3.75%, במהלך שתי החלטותיו הקודמות במטרה לרסן את הלחצים האינפלציוניים ולשמור על יציבות המחירים במשק. ב-0.25% לאחר שהאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים טיפסה ל-5.4%, לעומת היעד של בנק ישראל - בין 1% ל-3%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה