בהתאם לתחזיות: סטנלי פישר העלה את הריבית בשיעור של 0.25%
נגיד הבנק המרכזי בישראל, הפרופסור סטנלי פישר, העלה היום את הריבית לחודש יולי בשיעור של 0.25% והעמידה על 3.75%, זאת בהתאם לתחזיות המוקדמות ובמטרה לרסן את הלחצים האינפלציוניים ולשמור על יציבות המחירים במשק.
בהודעה המצורפת נמסר כי הגורמים העיקריים להחלטה הינם:
1. העלאת הריבית גם החודש נדרשת על רקע סביבת האינפלציה הממשיכה להיות גבוהה מתחום היעד שהוגדר כיציבות מחירים. כך, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 5.4%, לעומת היעד שבין 1% ל-3%, והצפיות לאינפלציה לשנה קדימה הנגזרות משוק ההון וממוצע תחזיות החזאים לאינפלציה נמצאים סביב הגבול העליון של היעד.
2. להעלאת הריבית תפקיד חשוב בהחזרת האינפלציה לתוך היעד, שכן למרות שמרבית האינפלציה בארץ מקורה בעלית המחירים העולמית, נראה כי חלק מעליות המחירים בחודשים האחרונים נובע מהרמה הגבוהה של הביקושים המקומיים.
3. ההחלטה להעלות את הריבית ב-0.25 נקודות אחוז נובעת מכמה סיבות: רמת אי הוודאות הגבוהה לגבי המשך ההתפתחויות של מחירי האנרגיה והמזון בחו"ל; ההשפעות הממתנות הצפויות על המחירים, על רקע ההערכה להתמתנות בקצב הצמיחה בהמשך השנה ובשנה הבאה; ההשפעה המרסנת של ייסוף השקל על המחירים, למרות היחלשות הקשר ביניהם.
בבנק ישראל מציינים, כי ההחלטה להעלות את הריבית הכרחית להחזרת האינפלציה לתחום של יציבות המחירים, ובכך לחיזוק התשתית החיונית להפיכת הצמיחה במשק לצמיחה בת קיימא.
לסיום נכתב, כי בנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק ובעולם, ויעלה את הריבית ככל שיידרש על מנת להשיג יציבות מחירים. בכפוף לכך, ימשיך הבנק לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, במיוחד בעידוד התעסוקה והצמיחה. כמו כן, ימשיך הבנק לתמוך ביציבות המערכת הפיננסית.
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר אמר היום בתגובה להעלאת שיעור הריבית במשק, כי בנתונים הקיימים כיום לא הייתה לנגיד בנק ישראל ברירה אלא להעלות את שיעור הריבית במשק. עם זאת, הדגיש לין כי המאבק באינפלציה לא יכול להיעשות רק על-ידי בנק ישראל: "בכדי להיאבק באינפלציה בצורה מושכלת דרושה פעולה משולבת של המדיניות המוניטרית של בנק ישראל ושל המדיניות הפיסקאלית של משרד האוצר."
עוד לדבריו, "מדיניות שינוי שיעור הריבית חייבת להיעשות בצורה זהירה ושקולה, תוך הבאה בחשבון את השפעתה על הצמיחה במשק, רמת האטרקטיביות למשיכת השקעות, הגידול בהוצאות המגזר העסקי והגדלת הוצאות הצריכה של משקי הבית".
ירון זר, מנהל מחלקת המחקר בישיר בית השקעות:" מרחב התמרון המצומצם של הנגיד לא הותיר לו שום ברירה- גם בחודש הבא יעלה פישר יעלה את הריבית לרמה של 4%, והיא תיוותר עד סוף השנה ברמה זו."
עוד אומר זר, כי "אמנם, מרבית האינפלציה מיובאת אך גם חלו עליות מחירים מביקושים מקומיים. על ידי העלאת ריבית מתונה נוספת ממשיך הנגיד לאותת כי אין הוא מתעלם מפגיעת השקל החזק ביצוא ובתמ"ג הישראלי, ומנגד מצביע על חשיבות יציבות המחירים במשק. יתירה מזו, העלאת הריבית הכרחית להחזרת האינפלציה לתוך היעד לאור עליות מחירים מביקושים מקומיים ומנגד קשה להעריך את המשך ההתפתחויות של מחירי האנרגיה והמזון בחו"ל. להערכת בית ההשקעות, בחודש הבא תעלה הריבית בעוד 0.25% לרמה של 4% ותשאר עד סוף שנה ברמה זו."
רון אייכל, אסטרטג ההשקעות הראשי במיטב, אמר טרם הפרסום כי "מדדי האינפלציה האחרונים לא מותירים הרבה מרחב פעולה לבנק ישראל, בנק ישראל יתקשה לעמוד ביעד האינפלציה השנה, אולם בבנק ישראל לא מתרגשים יתר על המידה מהאינפלציה, שכן הם מעריכים כי זו תקופה זמנית בלבד ולפיכך על השימוש בנשק הריבית להיות במשורה. אולי גם מצפים כי ברננקי יעשה את העבודה".
נציין, כי יומיים לאחר החלטת הריבית בישראל תתקבל החלטה דומה בארה"ב, שם צפוי יו"ר ה'פד', בן שלום ברנקי, להותיר את הריבית במשק האמריקני על כנה ברמה של 2%.