בעקבות התמרון של חיל האוויר לקראת תקיפה אפשרית באיראן: כיצד יגיב השוק לתקיפה אמיתית?
ביום שישי האחרון קיבל שוק האנרגיה טעימה קטנה מכוח הזעזוע הגיאופוליטי, שנבע מהדיווח אודות התרגיל הצבאי הגדול שערך חיל האוויר לקראת תקיפה אפשרית באיראן. הנפט זינק בכ-2% (ובל נשכח את הזינוק החד-יומי הגדול ביותר מאז 1991 במחיר הנפט לאחר שהשר מופז אמר לפני יותר משבועיים כי ההתקפה על הכור האיראני תהיה בלתי נמנעת), המניות הישראליות בוול סטריט ירדו בחדות, והשאלה הנשאלת היא מה יקרה כאשר לא יהיה מדובר בתרגיל, במידה וישראל אכן תיאלץ לתקוף את איראן.
חולשתן של המניות הישראליות בוול סטריט ביום שישי באה לידי ביטוי בתנועת מדד ישראל ADR (נייר ערך המאפשר למשקיעים בארה"ב לסחור במניותיהן של חברות שבסיסן נמצא מעבר לים) של בנק אוף ניו יורק, אשר איבד 1.3% לרמה של 310.38 נקודות. מאז תחילת השנה המדד איבד 3.8%. בשוק האנרגיה, הנפט חתם בעלייה של 2.7 דולר לחבית.
במבט היסטורי, ניתן להסתכל על המתיחות הגיאו-פוליטית המשמעותית האחרונה שפרצה באזור - מלחמת לבנון השנייה. יומיים לאחר פרוץ המלחמה ביולי 2006, המעו"ף קרס ב-8.3% לרמה של 748 נקודות והגיע לשיא חדש 3 ימים לאחר שהמלחמה הסתיימה – לרמה של 820 נקודות. בשוק האנרגיה, הנפט זינק עם פרוץ המלחמה לרמת שיא (דאז) של 78.9 דולר לחבית, אך לאחר מכן הוא החל במגמת ירידה שהובילה אותו לרמה של 50 דולר לחבית בינואר 2007.
"זהו תרחיש קיצוני, אך במידה והוא יתרחש, כמובן שמחירי הנפט יעלו באופן משמעותי, דבר שיוביל לסחרור אינפלציוני קצר", אומר צחי רודניק, מנהל ההשקעות הראשי בפריזמה, אודות תקיפה ישראלית באיראן. "בתת המודע, השווקים כבר מוכנים לתרחיש הזה וסביר שהם ידעו להתמודד עם המצב. השוק נמצא במצב של התגוננות כבר היום, אז נהדק את החגורה עוד יותר".
רודניק לא לבד. גם פרופסור רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי ומראשי בנק ישראל בעבר, סבור כי הנזק המיידי מתקיפה ישראלית באיראן יהיה זינוק דרמטי במחיר הנפט, וזינוק כזה יטלטל את השווקים בעולם.
"המשמעות של תקיפה כזו היא הרבה יותר רצינית מאשר מלחמת לבנון השנייה כי איראן היא היצואנית הרביעית בגודלה בעולם של נפט", אומר מלניק. "אם תקיפה במפרץ הפרסי תגרום לאי סדירות של אספקת הנפט, השוק יגיב בצורה הרבה יותר חריפה".
מלניק סבור שתקיפה באיראן עלולה להקפיץ את הנפט אפילו ל-200 דולר לחבית, מה שיחנוק את כלכלות העולם המערבי התלויות במידה רבה בנפט. אפילו סעודיה, שהעלתה את תפוקת הנפט פעמיים בחודש האחרון כדי להרגיע את שוק הנפט, לא תוכל לעזור במקרה שאיראן תותקף.
"לא בטוח שלסעודיה תהיה את היכולת להרגיע את שוק האנרגיה כי לאיראן יש כמויות שלא ניתן לגשר עליהן", מסביר מלניק. "עליית מחירי הנפט היום היא כל כך דרמטית שיש לה השפעות מאקרו כלכליות גדולות. אם תהיה איזושהי התפתחות ביטחונית שתפגע באספקת הנפט הסדירה, עליית הנפט זו לא תהיה בועה אלא מחסור אמיתי ובעיה בהיצע העולמי. במקרה כזה, המחירים יעלו בהרבה ואין ספק שתהיינה לכך השלכות על המיתון שמתהווה במערב. שוקי המניות, שהם הכי רגישים לחדשות כאלה, יגיבו מייד".