המושבים: צריך "חומה סינית" בתחום מכסות החלב מול הקיבוצים
יו"ר אגף המשק בתנועת המושבים, איציק כהן, פנה לשר החקלאות, שלום שמחון, בבקשה לשמור על "החומה הסינית" שקיימת במסגרת כללי ענף החלב בין הקיבוצים והמושבים, בכל הקשור למכסות החלב. תנועת המושבים מזהירה שהתרת סחר חופשי במכסות חלב בין המגזרים, עלולה להביא להעלמות כמעט מוחלטת של ענף החלב מהמושבים בישראל, בשל רכישת המכסות על ידי רפתות קיבוציות גדולות.
פורום החלב של תנועת המושבים שדן בתוכנית לביצוע שינויים בענף החלב, ברך על היוזמה שנקטו השר שלום שמחון ועובדי משרד החקלאות להסדרת משק החלב בחוק חדש. בחוק נקודות רבות חשובות אשר מבססות את מעמדם של יצרני החלב בישראל.
פורום החלב גיבש את עמדת המשק המשפחתי לביצוע שותפויות במשק החלב: יש לשאוף ולבצע פעולות מתקנות כך שמכסת המינימום תעמוד על כ- 600,000 ליטר לשנה ליצרן, תינתן אפשרות להקמת שותפות בין יצרנים בתנאי שהשותפות תפעל במשקו של אחד מהשותפים, המרחק בקו אווירי בין משקי השותפים לא יעלה על 30 ק"מ, פרט לחריגים. מכסת הייצור הכוללת של השותפים לא תעלה על פי 4 ממכסת המינימום ושבכל שותפות לא יתאגדו יותר משלושה יצרנים.
בנוגע לחלוקת תוספת מכסות חלב, תנועת המושבים סבורה שיש להחזיר תחילה מכסה שקוצצה מיצרנים פעילים בעבר. כמו כן יש להעדיף יצרנים בעלי מכסה קטנה בכדי להעלותם לרף המינימום.
לאור המצב היום ובו כ-19% ממוצרי החלב בישראל מקורם ביבוא (אחוז היבוא הגבוה ביותר מכל ענפי החקלאות), תנועת המושבים מבקשת לכלול בגוף החוק סעיף מיוחד עם כללים ברורים ומוסכמים להגנה על היצור המקומי מפני יבוא ומפני מחירי היצף. כמו כן יש להכליל במסגרת הפיקוח על היבוא את רכיבי החלב, כדוגמת קזאינטים, אשר מיובאים לארץ ללא מכס ומהווים תחליף לחלב מתוצרת ישראלית.
תנועת המושבים מבקשת עוד שמנגנון מחיר המטרה כפי שמקובל היום חייב להופיע כסעיף מפורש בגוף החוק ולהוות חלק ממנו. יצרני החלב ביצעו השקעות אשר החזריהן פרושים על פני שנים רבות, השקעות אלו בוצעו לאחר שנבחנה כדאיותם בהתאם לכללי הסחר הנוכחיים, שינוי שאם יחול עלול למוטט משקים רבים ובעיקר במגזר המושבי.