פריזמה: "התיקון לשוק צפוי ברבעון השני של 2007"
"התיקון לשוק המניות יערך ברבעון השני של 2007". כך נמסר היום (ג') מבית ההשקעות פריזמה שבשליטת קרן מרקסטון ובניהולו של דב קוטלר. ממחקר שערכו כלכלני בית ההשקעות, עולה כי מניתוח שוקי המניות המובילים בעולם בכל אחת מהשנים בעשור האחרון, היה תיקון שלילי, כל פעם מסיבות שונות, כדוגמת חשש מהאטה או מעלייה באינפלציה בעולם.במרבית המקרים נרשם התיקון במהלך הרביע השני של השנה והוא נמשך כחודש –חודש וחצי.
הסבר אפשרי לכך שנותנים בבית ההשקעות הוא שהרביע השני של השנה מהווה את התנועה הנגדית לאפקט סוף השנה (רביע אחרון) שהוא חיובי במרבית השנים.
במחקר נבחנה התפתחות מדדי המניות בשווקים המפותחים (מדד MSCI G7), בשווקים המתעוררים (מדד MXEF) בכלל ואת מדד ת"א 25 בפרט.
על פי הנתונים שנמצאו במחקר במדינות המפותחות נרשם תיקון שלילי ברביע השני של כל שנה בעשור האחרון בשיעור של בין 4% ל-11% ובממוצע תיקון של כ- 7.5%.
התמונה בשווקים המתעוררים היתה זהה אך תנודתית יותר - שנים של ירידות מינוריות יחסית, ושנים שבהן נרשם תיקון של למעלה מ-20%.
מבית ההשקעות נמסר כי מדד ת"א 25 השיג ברוב המקרים תשואה עודפת על פני השווקים המתעוררים. הסיבה היא שהוא נתפס כדפנסיבי יותר, במיוחד בתקופות בהן נרשמה במקביל צניחה במחירי הסחורות, אליהן חשוף חלק ניכר מהמדינות המתפתחות.
תיקון או שינוי מגמה?
השלב השני של הניתוח התייחס לשאלה האם מדובר בתיקון או בשינוי מגמה.
כדי לענות על כך נדרשה הערכת מצב של הכלכלה הריאלית, ובמיוחד האם קיים חשש להיווצרותה של בועת נכסים ריאלית כדוגמה זו הנובעת מהשקעות יתר.
שוקי המניות בעולם חוו תיקון במהלך כל אחת מהשנים 2004-2006 ואילו בשנים 2000-2002 התרחש כבר שינוי מגמה, כתוצאה מהמיתון העולמי שהגיע בעקבות התפוצצות בועת ההיי-טק.
כיום, לעומת זאת, מרבית ההערכות הן להמשך צמיחה עולמית בשנים הבאות בקצב של כ-5% כאשר הכלכלות המתפתחות הולכות ותופסות נתח גדול יותר במפת הצמיחה העולמית.
בנוסף, רמת המכפילים בשוק האמריקאי נמוכה מהממוצע הרב שנתי. זאת, לעומת רמת השיא של המכפילים בשנת 2000.
ב-2007 תיקון בלבד
סיבות אפשריות לתיקון בשווקים ב-2007 לקראת הרביע השני של השנה יכולות להיות:
1. חשש מהאטה חריפה מהצפוי בארה"ב, כתוצאה מהשפעה חריפה יותר על הצריכה הפרטית בשל הירידה בפעילות הנדל"ן למגורים.
2. אם ייווצר חשש להתחזקות היין היפני כתוצאה, למשל, מצפי לסדרת העלאות ריבית ביפן, צפויה מגמה שלילית במרבית הנכסים שנהנו עד כה מהנזילות היפנית "הזולה". התפתחות זו עשויה להוביל לפגיעה בשוקי המניות והסחורות ולעלייה במרווחים הקונצרניים בעולם.
3. משבר גיאו פוליטי סביב נושא הגרעין האיראני שעשוי להוביל לעלייה חדה במחירי הנפט והאנרגיה בכלל, ולחשש ממיתון עולמי בעקבותיו. בתרחיש זה צפויה עלייה חדה בפרמיית הסיכון המקומית על כל המשתמע מכך (מניות, אג"ח, מטבע) והשווקים בעולם יחפשו את המפלט בנכסים "הבטוחים" יותר. מסקנת המחקר היא שהסבירות לתיקון במהלך החודשים הקרובים - אולי לקראת הרביע השני של השנה - גבוהה למדיי. יחד עם זאת לא צפוי להתבצע היפוך מגמה או מעבר לשוק דובי (BEAR MARKET) כפי שאירע בשנים 2000-2002.