מסכמים שנה: למרות הכל - בת"א חתמו עוד שנה חיובית
היום מסתיימת לה לטובה שנת תשס"ו. השנה העברית ידעה אינספור אירועים משמעותיים שהחלה בהחלפת ממשלות וביניהם הפסקת כהונתו של ראש ממשלה, תפיסת השלטון ברשות הפלשתינית ע"י ארגון טרור, ונסתיימה במלחמה שנייה בגזרת הלבנון. במידה ותושב מדינה אחרת היה מביט בדיעבד באירועי תשס"ו, סביר להניח שהוא היה מהמר כי אירועיה לא פסחו על שוק ההון המקומי והוא הגיב בירידות שערים, אך כל זאת לא קטע שלוש שנים חמות וחיוביות בשוק המניות הישראלי שגלשו גם לשנה העברית שמסתיימת היום באופן רשמי.
במבט לשניים עשר החודשים האחרונים, יש צורך לחלק את תשס"ו לשני חלקים, עד לתחילתה של השנה האזרחית ומאליה. כאן מתקבלות שתי תמונות שונות לחלוטין, אחת חיובית והשנייה שלילית. מדדי העיקריים של הבורסה התל אביבית הניבו תשואות חיוביות שנעו בין 12% ל-55%. הענף הבולט ביותר היה ענף הנדל"ן 15 המומנטום בו שרוי בשנה האחרונה הניב למשקיעים תשואה של 55, אחריו ניצב מדד הבנקים שרשם תשואה של 21.5%.
שני המדדים המובילים של הבורסה התל אביבית - ת"א 25 ו-100 רשמו תשואות של מעל ל-12%. מדד ת"א 75 התעלה מעל שני המדדים המובילים כשהוא עוקף אותם עם תשואה של 15%, במידה ונבחן את המניות המרכיבות מדד זה, ניוכח כי מה שהביא לתושאה העודפת של ת"א 75 על ת"א 25 ו-100, הינן מניות הנדל"ן שמובילות את העליות במדד זה.
כאמור, המדדים התל אביבים הרשימו בתשואות חיוביות בשנת תשס"ו, אך ישנו גם יוצא דופן. מדד הטכנולוגיה - תל טק 15, לא השכיל להנות מהאווירה החיובית וחתם את השנה העברית עם תשואה שלילית של מעל ל-11%. מדד זה המורכב מ-15 מניות הטכנולוגיה בעלות השווי הגבוה בבורסה אשר 14 מהן הינן דואליות ונסחרות בבורסת הנאסד"ק, הציג תשואה שלילית על אף שהמדד המשפיע עליו בעיקר - הנאסד"ק, הציג תשואה חיובית בתקופה זו.
שנת תשס"ו הייתה ללא ספק שנתן של מניות הנדל"ן. מדד הנדל"ן 15 הוביל כאמור את העליות בבורסה בשנה החולפת. כאמור מודדים באופן פרטני את תשואות המניות התל אביביות, התמונה ברורה למדי, כאשר את מרבית המקומות הראושנים בטבלת המזנקות של השנה איישו מניות חברות אשר פועלות בתחום הנדל"ן. כאשר מביטים במניות אלו נוצרת התחושה כי ענף הנדל"ן בישראל עלה על דרך המלך.
אמנם הביקוש לנדל"ן דחף את מחיריו כלפי מעלה באופן לא מבוטל, אך בבחינת חברות הנדל"ן הנסחרות בבורסה, עולה כי רבות מהן כלל לא פעלו או עיקר פעילותן לא התרחשה בישראל אלה מעבר לים. התעוררות הנדל"ן בארה"ב ואירופה, דחפה חברות ישראליות רבות לרכוש נכסים רבים מעבר לים שניפחה את תיקי נכסיהם והניבה להן רווחי הון גבוהים.
אחד הכוכבים הבולטים של תסש"ו היה ללא ספק המטבע הישראלי - שקל, את השנה פתח הדולר ברגל שמאל כשהוא נסחר ברמת 4.57 שקל, בתקופה בת חודשיים ימים נחלש השקל למול עמיתו האמריקני כשהוא נסחר בשפל של 4.74 שקל, מנקודה ועד לחודש פברואר סבל השקל מחוסר יציבות כאשר הוא מספיק להתחזק ולהחלש בשנית, כאשר ברקע ראש ממשלת ישראל - אריאל שרון שוקע בתרדמה ולאחריו הסקרים מבטיחים למפלגתו - קדימה, את השלטון.
אך החל מחודש פברואר, ביצע השקל מהפך והחל להתחזק עד לסיומה של השנה כאשר כמה אירועים נקודתיים מסיתים אותו ממגמתו אך לתקופה קצרה בת כמה ימים בלבד. השקל הישראלי נהנה בתקופה זו מאמון המשקיעים וקיבל תמיכה מהמסחר העולמי במטבעות, שם נחלש הדולר למול העיקריים. בסיכום שנתי נחלש הדולר בשיעור של 5.3% וניצב בשפל של שנה וחצי, כשהוא נסחר ברמת 4.328 שקל.
בסיומה של השנה העברית ניצבת הבורסה המקומית במרחק של פחות מ-10% מהשיא בו ניצבה באמצע חודש מאי האחרון, כאשר נותרו 3 חודשים עד לסיומה של השנה האזרחית. מה באשר לשנה הבאה? איך תיראה תסש"ז? כלכלנים, אנליסטים ופעילים רבים בשוק עוסקים ויעסקו בתנאים הכלכליים והפוליטים בישראל וינסו על פי כך לחזות כיצד יראו שניים עשר החודשיים הקרובים. במבט לאחור אין צורך להיות כלכלן מומחה או סוחר ממולח בכדי להבין שהמציאות הכלכלית והפוליטית לא בהכרח מיישרת קו עם המציאות בבורסה.
שנה טובה וחג שמח.
מאת: דרור איטח.