יו"ר וועד ח' החשמל: תלוי בממשלה כמה רחוק נלך
הוכנסנו למו"מ 'תחת אש' - קשה להעריך כמה קשה תהיה בעתיד הפגיעה בציבור". לדבריו - החברה תגיב בפעולות התנגדות על פי התנהלות האוצר. כך אומר דוד (מיקו) צרפתי, יו"ר ועד עובדי חברת החשמל בראיון מיוחד ל-BizTV כאן ב-Bizportal, בעקבות החלטת הממשלה על פירוק החברה ורפורמה במשק החשמל הישראלי כולו.
בית הדין לא יאפשר פגיעה?
בסוף השבוע החליט בית הדין לעבודה, כי העובדים בחברת החשמל לא יוכלו לפגוע באספקת החשמל לציבור. עד כמה תחזיק ההחלטה הזו מים? לא ממש ברור עתה.
חזי קוגלר, מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות - משרדו של פואד בן אליעזר, כתב בסוף השבוע למשה גביש ואורי בן-נון, מ"מ יו"ר הדירקטוריון ומנכ"ל חברת החשמל, בהתאמה, "לאור הדיווחים האחרונים בנושא שבנדון, נבקש לקבל דיווח מלא ומדויק באופן מיידי, על כל הפעולות, הצעדים והמהלכים שנוקטת הנהלת חברת החשמל למניעת העיצומים כאמור, באופן שלא תגרם פגיעה כל שהיא בציבור צרכני החשמל ובמילוי חובותיה של חברת החשמל כספק שירות חיוני".
חברת החשמל מסרה ביום ה', כי עובדיה יפסיקו לשלוח חשבונות חשמל לצרכנים, לא ינתקו חייבים מעוטי יכולת, ובמסגרת החרפת העיצומים, בתגובה לצעדי הממשל, משובשת כל התקשורת בהנהלת חברת החשמל, חלק מהטלפונים מנותקים ורשת המחשבים בהנהלה אינם פעילה.
כמו כן, מתכוונים העובדים למנוע מדירקטוריון החברה להתכנס. צעדים אלה מצטרפים לצעדים מאמש.
העובדים הפסיק במיום חמישי את פריקת הפחם מאוניות החברה ואת פינוי האפר מתחנות הכוח. בית הדין לעבודה החליט כי זו פעולה לא חוקית שהם לא יוכלו להמשיך בה.
ועד העובדים מסר בסוף השבוע, כי בכוונת החברה לעבור לשימוש בדלק נוזלי לייצור חשמל, לאחר שייגמרו רזרבות הפחם בתחנות, צעד שמשמעותו עלייה חדה בעלויות ייצור החשמל.
"גם במשרד רה"מ ובאוצר מתנגדים לפירוק"
בראיון מגדיר צרפתי את "גבולותיו" של הוועד בחברה ואומר - "בשום אופן, לא נסכים לפירוק החברה. את זה אני מבטיח".
לדבריו, הממשלה והאוצר הביאו את העובדים לשולחן המו"מ בכוח ובתנאי פתיחה שאינם מקובלים עליהם. הוא אומר, כי יש נקודות רבות שאיתן אפשר לפתוח את המ"מ בהסכמה ולהתקדם באופן שיביא לפתרון שלדבריו, "לא יפגע קשות במשק החשמל בישראל". בראיון מביא צרפתי התנגדות חריפה להחלטה לפרק את החברה לגופים שונים של ייצור והפצת החשמל וכמו כן, ולדבריו, העובדים לא מתנגדים כלל לכניסת מתחרים אך סבורים שההלטה על הפגיעה בחברה על ידי פרוקה איננה ברת ביצוע.
היד על השאלטר של עובדי החברה הופכת כבדה. צרפתי איננו מסתיר את כוונה "ללכת בעניין המאבק רחוק", כדבריו, ואיננו מוסר עד כמה יפגע המשק מההחלטה. צרפתי מציג דעות מומחים, שלדבריו, "חושבים שהפרטת החברה והעברתה למשפחות מיליארדרים, היא טיפשות וטעות קשה". בעניין זה הוא אף "מגייס" את יורם טורבוביץ' ממשרד ראש הממשלה, ואומר, כי גם הוא וגם פקידים בכירים באוצר חושבים שזו לא הדרך לבצע רפורמה במשק החשמל בישראל.
צרפתי אומר בראיון ל-Bizportal, כי הבעיה המרכזית של משק החשמל היא הרזרבות שלהן נזקק המשק. זו לדעתו הסיבה לכך ש-30% מייצור החשמל כבר הועבר "על הנייר" ליצרנים פרטיים שלא הקיומ בסופו של דבר מערכות ייצור חשמל פרטיות, כי "זה לא כדאי להם".
דובר משרד האוצר הגיב לדברים שאמר צרפתי בראיון: "השינוי המבני המוצע בחברת חשמל נעשה לאחר ייעוץ עם KPMG, אחת החברות הטובות בעולם המתמחות התחום זה. על כן, הממשלה החליטה לבצע את השינויים בחברת חשמל שהיא בסופו של דבר שייכת למשלם המיסים הישראלי. השינוי המבני הנדרש להגברת התחרות, ייעול השירות, חיסכון ועלויות שבסופו של דבר הם לטובת הצרכנים וכלל אזרחי המדינה. אנו מקווים, כי גם עובדי חברת חשמל יצטרפו ביחד עם הממשלה וההנהלה לביצוע השינויים המתחייבים".