סקר Bizportal: ל-33% מהציבור יש השקעות באירופה

21% מהמשקיעים דיווחו כי רכשו תעודות סל למדדים באירופה. בכירים בשוק ממליצים על השקעות באירופה
ליאור גוטליב |

בחודשים האחרונים גוברת הקריאה של אנליסטים בשוק ההון הישראלי, לפיזור סיכון בתיקי מניות על ידי השקעה בשווקים זרים, בנוסף להשקעה בשוק המקומי. בעקבות זאת שאלנו את קוראי Bizportal בסקר השבועי שלנו המפורסם באתר - "האם אתם משקיעים בניירות ערך בשוק האירופאי?"

התשובות שקיבלנו התפלגו באופן הבא: 49% מסרו "אין לי השקעות בחו"ל", 17% שוקלים "להשקיע שם", 21% מהגולשים טענו, כי הם "משקיעים רק בתעודות סל באירופה" ו-12% הנוספים טענו, "יש לי מניות אירופאיות".

אירופה אמנם, מחולקת לשווקים מפותחים במערב ולשווקים מתפתחים במזרח, אך אנחנו ב-Bizportal הסתכלנו על הכלכלה האירופאית כמקשה אחת, וניסינו למצוא מדינות מומלצות ולחילופין, סקטורים מעניינים להשקעה. משיחות שקיימנו עם בכירים בשוק עלה, כי הכלכלה האירופאית נמצאת במגמת שיפור ובקשנו ללמוד מהם - אילו הזדמנויות הם מזהים בשוק זה.

הכלכלה האירופאית

רונן זכריה, סמנכ"ל השקעות מבית ההשקעות מיטב מסר, "הצמיחה במדינות גוש האירו בשנים 2006 ו-2007 צפויה להסתכם בכ-2%, בהשוואה לכ-1.4% בשנת 2005. מכפיל מדד ה-50 STOXX, המכיל את 50 המניות הגדולות באירופה, הינו כ-12 ותשואת הדיבידנד עומדת על כ-3.5%".

באותו נושא אומר רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים בינלאומיים מקבוצת אי.בי.אי, כי "הגוש האירופי מציג זה תקופה אינדיקטורים יפים להתפתחות הכלכלית. כך לדוגמא, מדד ה-IFO הסוקר את הערכותיכם של כ-7,000 עסקים נמצא בשיא של 15 השנים האחרונות. מדד זה המקדים את הפעילות הכלכלית, מצביע על כך שאנו בפני המשך הפעילות הערה בגוש".

אמיר חייק, כלכלן ואנליסט ראשי בנק אגוד סבור, כי "בהתחשב בבעיות שאנו צפויים להיתקל בהן לאור המלחמה (פוליטיות וכלכליות) יש יתרון ברור לפזר לפחות חלק מההשקעות באירופה". חייק הוסיף, "כאשר מסתכלים על רמת המכפילים באירופה מגלים שהיא נמוכה מזו של ישראל וארה"ב. באירופה כ-14 ובארה"ב כ-15".

אורי אפרת, סמנכ"ל השקעות, ב"תכלית בית השקעות" מסר, כי "ההתרחבות הכלכלית בגוש באה לידי ביטוי בגלל מיזוגים ורכישות מתחילת השנה בין חברות מובילות בגוש, בדו"חות כספיים טובים ומעבר מחיסכון להתרחבות עסקית. הבנק המרכזי אמנם העלה את הריבית בגוש ל-3%, אך העלאה זו נועדה למתן את לחצי האינפלציה ולא צפויה להאט את המגמה הכללית של צמיחת הגוש. יתרון נוסף בהשקעה בשוק האירופאי הוא חשיפה למטבע האירו, שעשוי להמשיך ולהתחזק מול הדולר בשל ההאטה בקצב הצמיחה שרשמה כלכלת ארה"ב וציפיות להתמתנות או אף עצירה בייקור של הריבית הדולרית".

המדינות המומלצות

לפי אמיר חייק מאגוד, המדינות המעניינות ביותר באירופה הן הולנד בה המכפיל הממוצע כ-11 בלבד וצמיחה של 2.6%, ספרד בה מכפיל ממוצע 12.5 וצמיחה של 3.7%, גרמניה ככלכלה הגדולה באירופה עם מכפיל 12.9 בלבד וצמיחה של 2.4% וכן פולין נורבגיה ושוודיה שהצמיחה בהן כ-5.5%.

בקשנו להתמקד בכלכלה הגדולה באירופה – גרמניה. זכריה (ממיטב) טוען, כי גרמניה עדיין סובלת מאבטלה גבוהה בשיעור של כ- 10.6%, אך היא במגמת שיפור; לשם השוואה, האבטלה בגרמניה לפני שנה עמדה על 11.8%. הרפורמות בשוק העבודה, והשיפור היחסי בעלות העבודה בשנים האחרונות, צפויים להמשיך את מגמת הירידה באבטלה. כמו כן, גרמניה נהנית מעודף בחשבון השוטף של כ- 4% מהתוצר, בהשוואה לגירעונות סחר בחלק גדול ממדינות העולם המערבי (ארה"ב, בריטניה, ספרד,צרפת, איטליה). זכריה אף מצביע על "המכפיל של גרמניה", ומוסר כי מדד ה-DAX בגרמניה, המכיל את 30 המניות הגדולות בגרמניה, נסחר במכפילי רווח של פחות מ-13 (12.9 לפי חייק) ותשואת דיבידנד של כשלושה אחוזים. מכפיל זה אומנם קצת גבוה ממדד ה- 50 STOXX, אך בהתחשב במשקל הנמוך יותר בסקטורי האנרגיה והפיננסים, המכפיל אטרקטיבי להשקעה. מכפיל ההון ב-DAX עומד על כ-1.7, בהשוואה לכ-2.4 ב-50 STOXX . מכפיל המכירות של ה- DAX עומד על 0.64, בהשוואה לכ-1.15 ב-50STOXX.

בחינה של מכפילי הרווח (תוך התחשבות במגזרים), מכפילי המכירות וההון, מחזקת את דעתו שגרמניה הינה אחת המדינות המעניינות להשקעה באירופה.

אורי אפרת (מתכלית) הוסיף, כי הפעילות הכלכלית בגרמניה מתרחבת. לדבריו, תהליכים של צמיחה בייצוא יובילו לצמיחה בהשקעות. תהליכי רה-ארגון שעוברות החברות המובילות, מאפשרים הגדלת הרווחיות וכן צפויה עלייה בצריכה הפרטית לאחר חודשי החורף העז שמיתן את הביקושים של משקי הבית.

המדינות הנורדיות

לפי ארז ברית, מנכ"ל טנדם קפיטל, אחד האיזורים המעניינים להשקעה הם המדינות הנורדיות - שבדיה, נורווגיה, פינלנד ודנמרק.

נתמקד בשבדיה - ברית טוען, כי הכלכלה השבדית עקפה את רוב המדינות האירופיות בשנים האחרונות. הכלכלה צומחת בשיעורים גבוהים וצפויה לסיים את השנה עם גידול בתמ"ג של 3.6% ו-3.0% בשנת 2007. התחזיות לשיעור האבטלה לשנת 2006 4.9% ו-4.5% בשנת 2007. ברית הוסיף, עלייה בצריכה העולמית יחד עם חברות שבדיות תחרותיות יביאו לעליה בייצוא במהלך שנת 2006. כמו כן, ריביות נמוכות, רווחיות גבוהה בסקטור העיסקי, ניצול מקסימאלי של משאבים וביקוש גבוה לדיור יביאו לעלייה ברווחיות מהשקעות במדינה.

סקטורים מומלצים

רון אייכל (מאי.בי.איי) הצביע לנו על ארבעה סקטורים שלדעתו המעניינים ביותר באירופה בתקופה הקרובה - חומרי גלם, גז ונפט, ביטוח ובנקים. לדבריו, הסקטורים בולטים הן לאור הפעילות הכלכלית באזור והן מבחינת רמות המחירים שהן הזולות ביותר גם בהשוואה לשוק האמריקאי או היפני וגם לעומת המכפיל ההיסטורי ב-5 השנים האחרונות.

אייכל הוסיף, כי שני הסקטורים הראשונים (חומרי גלם, גז ונפט) נראים מעניינים עקב הפעילות הערה העולמית החברות המרכזיות בסקטורים אלו לא פועלות דווקא בשוק האירופי אלא באופן גלובלי. להערכתו, המשך הפעילות הערה – צפי לצמיחה עולמית של 4.7% בשנת 2007 – עשויה להמשיך ולתמוך בשני סקטורים אלו.

לגבי שני הסקטורים האחרים - בנקאות וביטוח מסר אייכל, כי לאור הפעילות המקומית באירופה ולמרות רמת הריבית העולה שהיא עדיין מרחיבה למדי נראים הסקטורים הללו כמעניינים להשקעה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה