האם הפד יתחיל מהלך של הורדת ריבית? במוד'יס מסבירים
מרבית האנליסטים בארה"ב מאוחדים בדעתם כי הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי האמריקני) יותיר את הריבית האמריקנית ללא שינוי, בהתכנסו בועדת השוק הפתוח בשבוע הבא, אך לאחר פרסום נתון מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט המשקיעים מתחילים לתהות האם ברננקי וחבורתו שוקלים לבצע מהלך של הורדת הריבית, בזמן שהכלכלה האמריקנית מתחילה להראות סימנים של התרככות.
בפגישתו האחרונה בחר הפד לבצע "הפסקה" בתהליך העלאת הריבית וזאת, לדבריו, בכדי לאסוף נתונים נוספים ובכדי לבחון את השפעת תהליך העלאת הריבית ארוך הטווח, שהתחיל בחודש יוני 2004, כאשר הריבית האמריקנית עמדה על רמה של 1%, ונמשך למעשה עד היום כאשר הריבית עומדת על 5.25% (17 העלאות ריבית של 0.25% כל אחת). ע"פ החוזים העתידיים, ניתן לראות כי המשקיעים סבורים בוודאות של 90% כי הריבית לא תועלה בתאריך הקרוב.
"אני מעריך כי הפד יותיר את רמת הריבית ללא שינוי בפגישתו הקרובה כשההנחה כעת היא שהריבית לא תועלה עד סוף השנה" כך אומר היום מארק זאנדי, הכלכלן הראשי של חברת דירוג האשראי מודיס.
במהלך השנתיים האחרונות העלה הפד את הריבית במשק במטרה לשלוט ברמת האינפלציה, שללא ספק הרימה את ראשה בפרק זמן זה. כיום, חלק ניכר מהכלכלנים בארה"ב סבורים כי רמת האינפלציה איננה עוד הבעיה העיקרית של הכלכלה האמריקנית.
מנתון המחירים לצרכן שפורסם היום עולה כי המדד עלה בשיעור קל בלבד וכי העליה הייתה בהתאם לתחזית, דבר המבשר טובות לכלכלה, אך באותו הזמן עולה מהנתון כי ההאטה בשוק הדירות האמריקני נמשכת. מחירי השכירות ממשיכים לעלות דבר המצביעה על חוסר הרצון של הצרכן האמריקני לרכוש דירות בתקופה הנוכחית.
ברננקי ושאר בכירי הפד נשמעו מספר פעמים אומרים כי שוק הדירות האמריקני מראה סימנים ברורים של האטה. צריך להבין שכאשר שוק הדירות, שמהווה קרוב ל-17% מהתמ"ג במדינה מאט את הקצב הוא לוקח איתו סקטורים רבים כגון חומרי בניין וחברות בנייה. דבר נוסף שראשי הפד מבינים הוא שההשפעות של העלאת ריבית הן אינן מיידיות אלא בטווח זמן של חצי שנה עד שנה מרגע העלאת הריבית ולכן השפעות ההעלאות הריבית האחרונות עדיין לא מיצו את הפוטנציאל הטמון בהן.
זאנדי, הכלכלן הראשי של מודיס, אומר היום כי במידה ושוק הדירות האמריקני יראה סימנים של המשך ההתקררות ראשי הפד יאלצו לשקול ברצינות רבה מהלך של הורדת רמת הריבית בכדי להבטיח כי ההאטה בשוק בדירות, כמו גם בכלכלה כולה, לא תהיה ברמה שמעבר לתכנון של ראשי הפד. זאנדי טוען עוד כי רמת הריבית הנוכחית- 5.25%, אף שאיננה גבוה מבחינה היסטורית, סביר שתקשה מאוד על שוק ההלוואות ועל ההוצאה הפרטית.
"המשך צמיחה ברמה שמתחת לפוטנציאל של הכלכלה האמריקנית יחד עם המשך הירידה בלחצים האינפלציוניים מעלים את הסבירות למהלך של הורדת ריבית בשנת 2007" מסכמים במוד'יס.