מחקר: אינטל שוב במקום ה-1 בפעילות המו"פ בישראל
ב-3 השנים האחרונות יותר מ-130 חברות טכנולוגיות ישראליות נרכשו, כאשר לרובן המכריע של הרוכשות נציגות בישראל כדוגמת אינטל וסיסקו, כמו גם גוגל ואורקל שהתפתו לרכוש חברות ישראליות הידועות בחדשנות הטכנולוגית שלהן.
יחד עם זאת, ישנן לא מעט חברות מובילות שהקימו מרכזי מו"פ בישראל ונאלצו לסגור אותם כמו במקרה של סרונו, טריון, אינפיניון ועוד רבות וטובות. לרוב הסיבות לסגירת מרכזי המו"פ מיוחסות ל-3 גורמים עיקריים: שינוי במבנה האירגוני של החברה, שינוי במנכ"ל החברה הגורר שינוי במדיניות, וקשיים בחברה שבסיסה בחו"ל המחליטה לקצץ בהוצאות.
חברת המחקר D&A hi-tech information, בדקה מה עשו החברות הזרות במהלך 3 השנים האחרונות בישראל בתחום המחקר והפיתוח ודירגה אותן לפי 3 קריטריונים:
1. כמות מצבת העובדים של חטיבת המו"פ
2. חשיבות פעילות המו"פ לחברה העולמית
3. עד כמה המנהלים הישראלים בכירים בחברה העולמית
מקום 1: אינטל
אינטל הינה החברה המושרשת ביותר בישראל, תוך שהיא מספקת מקור פרנסה באופן ל-10,000 עובדים בישראל עד שלעיתים אנו שוכחים שהיא בכלל...אמריקנית. במשך שנים מזרימה החברה כספים לפעילות מו"פ תוך שהיא מתעלמת ממשברים פוליטיים, ביטחוניים וכלכליים הפוקדים אותנו. השקעות החברה במרכזי הפיתוח אינם ל"מטרות צדקה" שכן פעילות המו"פ בישראל ובעיקר במרכז בחיפה, מספקת פתרונות בעלי ערך רב לחברה העולמית. נראה, כי גם המנכ"ל הטרי יחסית, פול אוטליני (בתמונה) שנכנס לתפקידו במאי 2005 לאחר שנים בהן ניהל קריג בארט את החברה, החליט להמשיך את אותו הקו - ולשמור על היקף פעילות הולך וצומח בישראל.
מקום 2: מוטורולה
מאז הצטרפותו של אד זנדר כיום היו"ר והמנכ"ל של החברה, ישנה התעוררות בפעילות. החברה החלה לאחרונה להשקיע בשיעור גבוה יותר בחברות טכנולוגיות ישראליות, כך שלא ירחק היום עד שתבצע החברה רכישה.
מקום 3: היולט פקארד
HP היא החברה הזרה הצומחת ביותר בישראל. החברה שמוקמה רק לפני 3 שנים במקום ה-10 נקטה בלא מעט פעולות משמעותיות שהביאו אותה למקום ה-3. עד לפני 7 שנים העסיקה HP עשרות עובדים בלבד, לעומת 3,000 עובדים כיום תוך שהיא מרחיבה את השקעתה באינדיגו ורוכשת את סייטקס ויז'ן. כעת לאחר רכישת מרקיורי, ללא ספק תהפוך HP להיות החברה השנייה בגודלה לאחר אינטל אם תמשיך באותו מסלול.
מקום 4: מארוול
מארוול היא אחת החברות שהמניה שלהן עלתה לכדי מחיר "טרום בועה" ולא במקרה. הנהלת החברה השכילה בכישרון רב להבין את השוק וצרכי הלקוחות. רכישת חטיבת מעבדי התקשורת הסלולרית והיישומים של אינטל (DSPC) תמורת סכום כולל של 600 מיליון דולר הגדילה את מספר עובדי החברה בישראל ל-1,000 - כח אדם עצום ביחס לעובדה שמדובר במרכז פיתוח שבבים וכן לאור העובדה שהוצאות שכר העובדים ואחזקת מרכז השבבים הינו בעל עלות גבוהה מזו של מרכז פיתוח תוכנה. יחד עם זאת, סביר להניח, כי רכישה זו אינה האחרונה בסדרה.
מקום 5: סיסקו
סיסקו הינה אחת החברות הדינמיות ביותר בעולם - שיטת הפעולה היא זיהוי שווקים פוטינציאליים וחדירה אגרסיבית באמצעות חטיבות הרוכשות את הטכנולוגיה כדי להתברג בשווקים.
במהלך 3 השנים האחרונות רכשה סיסקו 4 חברות ישראליות, בהמשך למדיניות הרכש שלה בה נקטה עד כה. בנוסף, משתפת החברה פעולה עם קרנות הון סיכון בישראל ומשקיעה בחברות סטארט אפ ישראליות.
מקום 6: סאפ
SAP מגייסת עובדים בקצב מוגבר בשנים האחרונות - במרכזי המו"פ של החברה בכרמיאל וברעננה מועסקים עד כה 800 עובדים. הגידול המאסיבי במצבת העובדים מיוחס בעיקר לשי אגסי - אחד מבכירי SAP, שרבים צופים שהוא עתיד לכהן כמנכ"ל התאגיד.
מקום 7: קודאק
בתחילת שנות ה-2000 בהנהלת קודאק הבינו, שבכדי שהחברה תוכל לשרוד עליה לעבור לעידן הדיגיטלי. מאחר והחברה מבחינה טכנולוגית נותרה הרבה מאחור, הדרך היחידה מבחינתה היתה לרכוש חברות כדי לגשר על הפער, כך שתוך פרק זמן קצר היא הפכה לאחת החברות בעלות מרכזי פיתוח גדולים בישראל. מאחר והרכישות נעשו ברובם ב-3 השנים האחרונות יש להמתין ולראות כיצד תתבצע הסינרגיה בינן לבין קודאק.
מקום 8: אפלייד מטיריאלס (מקום 3 בדירוג הקודם)
3 השנים האחרונות היו מוצלחות ביותר עבור החברה. לאחרונה העבירה את מרכז הפיתוח החדש שלה לרחובות. בניגוד למרכזי מו"פ אחרים הייחודיות של אפלייד היא בכך שהיא חולשת על כל שרשרת הערך: פיתוח, ייצור, ותמיכה.
מקום 9: בי.אם.סי. (מקום 4 בדירוג הקודם)
החברה מבססת את מעמדה ופעילותה בישראל ללא הרף תוך שהיא מרחיבה את מצבת העובדים שלה. השנה יתווספו עובדי חברת איידנטיפיי שנרכשה על ידי BMC ברבעון הראשון של 2006.
מקום 10: IBM
IBM הינה אחת החברות המושרשות והותיקות ביותר בישראל. ב-3 השנים האחרונות השקיעה החברה סכומים נכבדים בציוד ובמבנים במטרה להרחיב את מרכז המו"פ בחיפה. למרכז בישראל חשיבות רבה מבחינת החברה העולמית והיא מבססת את קשריה עם האקדמיה וקרנות הון סיכון.