דו"ח פניות הציבור לרשות השנייה: כל צופה חמישי בישראל מתלונן על פרסומות
דו"ח חצי שנתי ראשון של נציבות פניות הציבור של הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו מגלה: כל צופה חמישי מתלונן על מהדורות החדשות. כמעט כל צופה שני מתלונן על תוכניות. הרוב המכריע מתלונן על תכנים פוגעניים בשידור בהם התנהגות לא הולמת ותכנים מינים.
מהדו"ח של נציב פניות הציבור ברשות השנייה דוד רגב, המציג את נתוני פניות הציבור במחצית הראשונה של שנת 2012 (ינואר עד יוני) ואשר הוצג בפני חברי מועצת הרשות השנייה והנהלת הרשות, עולה כי מאז תחילת השנה הוגשו כ 1,400 תלונות לנציבות פניות הציבור ברשות השנייה. מניתוח הנתונים עולה כי 41% מהתלונות על תוכניות, 19% על פרסומות, 18% על חדשות ו-20% פניות כלליות הכוללות בקשות למידע על הרשות ועל עידן +.
דואגים לילדים ומנסים למנוע הדרת נשים
58 אחוז מהפונים התלוננו על תכנים פוגעניים בהם התנהגות לא הולמת, גזענות וסקסיזם, פגיעה בילדים, התבטאויות לא הולמות, התנהגות מראיינים והדרת נשים. 9% מהפונים התלוננו על אתיקה עיתונאית שכללה טענות על נטיות פוליטיות לכאורה של שדרנים ומנחים בתוכניות אקטואליה, דיווחים לא מדויקים ולא מאוזנים והעדר כיסוי חדשותי של תחומים או מגזרים בחברה הישראלית. 8% התלוננו על מסחריות יתר הבאה לידי ביטוי בתכנים שיווקיים ובריבוי פרסומות. 19% התלוננו גם על שירות לצופה שכלל בעיקר שינוים לא צפויים בלוחות שידורים.
מהדו"ח עולה כי כל תלונה רביעית שהוגשה (24 אחוז) נמצאה מוצדקת על פי ראייתה של הנציבות. בחלק מהמקרים דרש נציב פניות הציבור דוד רגב מהזכיינים להתנצל בפני הצופים, לתקן תכנים פוגענים או בוטים ולהפעיל פיקוח עצמי מוגבר. נציב הפניות מעדכן עוד כי ב-20% מהתלונות האחרות הטיפול עדיין לא הסתיים.
כתוצאה מפעילות הנציבות פורסמו ארבע התנצלויות בשידורי טלוויזיה ורדיו על פי דרישתו של הנציב רגב זאת לאחר שהתברר כי שדרנים ומנחים פגעו בצופים או בקבוצות אוכלוסייה. בלמעלה מ-35 מקרים אחרים, הועברו התנצלויות של הזכיינים למתלוננים. במקרים אחרים פתחה הרשות השנייה בהליכי הפרה כנגד זכיינים לאחר שהתלונות שהגיעו לנציבות נמצאו מוצדקות.
רגישים לפרסומות
במקרים אחרים קוצרו או הוסרו פרסומות וקדימונים והוסרו מהם תכנים שפגעו בצופים בהם תוכן שפגע בחולי סרטן, תוכן שפגע בילדים מאומצים ומשפחות מאמצות, תוכן שפגע בתלמידי החינוך המיוחד, הסרת קללות מקדימון, הגבלת שעות שידור לפרסומת שכללה תוכן מיני, קיצוץ קדימון שהפחיד ילדים ,תוכן מיני בוטה בתוכנית ילדים ונוער, הסרת פרסומת מטעה על צמיד בריאות, הסרת תוכנית שלה ניתנה חסות על ידי חברת מטבחים שפשטה את הרגל והסרת תוכנית מלוח השידורים בשעות הצהרים לאחר שנמצאו בה תכנים בוטים.
בנוסף בעקבות תלונות צופים שנמצאו מוצדקות קרא הנציב רגב לזכייני הטלוויזיה והרדיו להפעיל פיקוח עצמי מוגבר במספר נושאים בהם תכנים המשודרים בשעות הצהרים לילדים ונוער, הימנעות מפרסום מוצאם של המסוקרים אם אין לכך קשר לפרסום עצמו, דרישה לפרסום עלות מדויקת של שיחות באמצעות מוקדי 1-900 לתחנות הרדיו האזוריות ועוד.
לדברי נציב פניות הציבור ברשות השנייה דוד רגב: "נתוני המחצית מצביעים על מודעות הולכת וגוברת של הצופים לתכנים שאינם נוחים לצפיה בעיקר בחדשות, תוכניות מציאות, פרסומות ותוכניות בידור. כוחו של הצופה לשנות תכנים שאינם הולמים הוא גדול יותר ממה שרבים סבורים מנגד יש לציין לטובה את הזכיינים שגילו רגישות גדולה לפניות הציבור ופעלו לתקן בהקדם ליקויים שהתגלו. אנו בנציבות פועלים למצוא את האיזון בין חופש הביטוי והיצירה שניתן לזכיינים במסגרת השידורים לבין שמירה על כבודם של הצופים והמאזינים".
הדו"ח החצי שנתי הנערך לראשונה, הוצג בפני חברי מועצת הרשות השנייה והנהלת הרשות. יו"ר המועצה ד"ר אילן אבישר אמר "הרשות השנייה מחויבת לשרת את הציבור בדרך הטובה ביותר. הנציב מהווה את חוליית הקשר עם רחשי הציבור. המועצה מייחסת חשיבות רבה לפניות שמטופלות על ידי הנציבות. הפניות מצביעות לא פעם על בעיות נקודתיות, ולעיתים הפניות אף מובילות להתאמה של מדיניות ולגיבוש כללים חדשים".
- 2.אלירן 13/06/2015 22:36הגב לתגובה זומאדדד מוגזם הפרסומות מאדדדד
- 1.20% לא אומר שכל צופה חמישי מתלונן. סדרתיים (ל"ת)בני זוזים 19/07/2012 00:10הגב לתגובה זו