יום שישי הגדול: האם נאומה של ראש הבנק המרכזי הערב יזעזע את השווקים?
בארבעת ימי המסחר האחרונים בוול סטריט, המדדים העיקריים התאפיינו בעיקר בתנודתיות נמוכה, עם עליות וירידות קלות לסירוגין. היום (ו') עם הכניסה ליום המסחר האחרון לשבוע והאירועים הגורליים לשווקים שהוא מכיל, הצפי הוא כי המדדים ישובו לנוע בעצבנות.
טרם פתיחת המסחר בניו יורק (15:00 שעון ישראל) יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב. מדד המחירים לצרכן מתחילת השנה מרכז את מירב תשומת הלב בניו יורק כשהסיבה העיקרית לכך היא שהמדד מהווה את המחסום האחרון להעלאת ריבית עוד השנה. השוק מבסס את ההנחה הזו על פי התבטאויות שונות של מי שאחראי על גובה הריבית במדינה - הבנק המרכזי בארה"ב (ה"פד").
לפני חודשיים, בנאומה בפני הקונגרס, ראש הפד ג'נט יילן טענה כי שני תנאים קיימים בכדי שהפד יעלה את הריבית בחודשים הקרובים. התנאי הראשון הוא התאוששות שוק העבודה במדינה. התנאי השני הוא עלייה באינפלציה, שאמורה להתבטא בהתקרבות מדד המחירים לצרכן אל עבר יעד עלייה שנתי של 2%.
התנאי הראשון התקיים במלואו מאז שנת 2014, כאשר הזינוק בתוספת המשרות מדי חודש גרם לאבטלה במדינה לרדת אל 5.4%, שפל שלא נראה כמותו מאז שנת 2007 . התנאי השני מנגד, עוד רחוק מלהשביע רצון, לפחות מנקודת ראותו של הבנק המרכזי. מדד המחירים לצרכן התייצב בחודשיים האחרונים עם עלייה של 0.2% מדי חודש, אך עד כה השנה המדד ירד 0.7% (!), כך שהוא רחוק באופן ממשי מעלייה של 2% בשנה.
- מדד האינפלציה המועדף על הפד' ללא שינוי במרץ, בהתאם לצפי
- האינפלציה מתחממת - המדד המועדף על הפד' עלה מעל לצפי
הבנק המרכזי יכול להתנחם בכך, שבשלושת החודשים האחרונים מדד המחירים לצרכן של מוצרי הליבה (שינוי במחירי הסחורות והשירותים ללא מזון, אנרגיה, אלכוהול וטבק) עלה באופן עקבי 0.2%. כלומר, בניכוי מחירי האנרגיה שצללו בקיץ האחרון, המחירים מיוצבים למדי בארה"ב.
אם כי לטעון שנתוני האניפלציה הנמוכים הם המחסום האחרון שעומד בפני הבנק המרכזי להעלאת ריבית השנה לא יהיה מדויק. לאחרונה, מדדי מאקרו פושרים בנוגע לשוק הצריכה וייצור בארה"ב הביאו לאכזבה בשווקים ולהכרה כי הצמיחה הכלכלית ברבעון השני בארה"ב לא תהיה גבוהה כפי שנחזה בתחילת השנה. הכרה זו גורמת לאי שקט בשווקים, במיוחד לאחר שגם ברבעון הראשון הצמיחה בארה"ב הייתה למעשה אפסית (עלייה של 0.2% בתוצר).
הבנק המרכזי בארה"ב התייחס לצמיחה ברבעון הראשון בביטול כאשר טען שהקפאון במשק נובע בעיקר מתנאים זמניים של חורף קשה מהצפוי, אך נתוני הצרכנות והייצור החלשים של השבועיים האחרונים מרמזים כי ה"חורף" הכלכלי בארה"ב עלול להימשך הרבה יותר מהצפוי, אולי אף לתוך הקיץ.
האם הבנק המרכזי מתמקד במדד מחירי הליבה ומתעלם מהירידה במחירי האנרגיה? האם הוא עדיין מאמין כי הצמיחה השנתית בארה"ב תעמוד בצפי השנתי המוקדם של 3%? כל הנתונים הללו אמורים להתבטא בנאומה של ראש הפד ג'נט יילן בשווקים בשעה 20:00 (שעון ישראל). דבריה אמורים לשפוך אור על השקפתו של הפד ועל הסיכויים להעלאת ריבית כבר השנה.
אך אין זה בטוח כלל כי הודעת הפד תעזור למשקיעים הלילה. אחת מהביקורות הידועות על הבנק המרכזי האמריקני, היא אי הבהירות של התבטאויותיו ונאומיו. בתוך כך ניתן להזכיר את ה"וידוי" של אלן גרינספן יו"ר הפד לשעבר, על כך שתפקידם של דברי הפד הוא לערפל את פעולות הבנק ולהותיר את המשקיעים בבלבול. כיצד יגיבו המדדים לדברי יילן? התשובות עוד כמה שעות מעכשיו.
- 3.ז'נט (ל"ת)פרצוף של זקנה רעה 22/05/2015 13:49הגב לתגובה זו
- ז'נט כתבת? 22/05/2015 16:56הגב לתגובה זוןלמה פסיקון ליד הזין? לא חכול להיות זנט?
- מתי לאחרונה הסתכלת המראה? (ל"ת)יוסי 22/05/2015 15:34הגב לתגובה זו
- 2.עופר 22/05/2015 13:16הגב לתגובה זותגובהנשל 1 זה אחד הדברים הכי חכמים שנאמרו באתר הזה.יש שרלטנים כמו גורביץ קורנפלד וכו.הם את אתמול לא יכולים לחזות
- 1.הסיכוי להעלאת ריבית כמו הסיכוי שגורביץ יצליח לחזות משהו (ל"ת)בא 22/05/2015 11:48הגב לתגובה זו
- בא 22/05/2015 18:31הגב לתגובה זוהטבעת יותר משקיעים מהוריקן קטרינה.
- הצדיק 22/05/2015 15:19הגב לתגובה זוגדול!!!
- לצדיק 22/05/2015 16:59מה התלהבת מדברי האויל בא שמפליא כאן רבות בחינטרושיו.