שרגא ברוש: "היום אולי אני בובה של בר-און, אבל תאשרו את תוכנית ההאצה"
לאחר שממשלת ישראל אישרה אתמול כינונה של רשת ביטחון לחיסכון הפנסיוני, היום מצא את עצמו שרגא ברוש כבובה של שר האוצר בר-און וביקש מחברי הכנסת לאשר את תוכנית האוצר להאצת הצמיחה, למרות שהיא קטנה, מאוחרת ומסורבלת.
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר לשכת התאום של הארגונים הכלכליים, אמר היום בדיון בוועדת הכספים של הכנסת בנושא תוכנית האוצר להאצת הצמיחה, כי "הזעקה היא מהלב, היא אמיתית, צר לי שהאוצר מעלה תוכנית שהיא קטנה, מאוחרת ומסורבלת ולא תגיע לאן שהיא צריכה. אך היות והיא היחידה, אני מתחנן בפני חברי הכנסת, בואו תאשרו אותה".
יו"ר ועדת הכספים אבישי ברוורמן, כינס הבוקר את הוועדה כדי לדון באישור תוכנית ההאצה להמרצת המשק הישראלי בהיקף של 11 מיליארד שקלים, ולהצגה עקרונית של רשת הביטחון הפנסיונית לבני חמישים ומעלה.
שר האוצר רוני בר-און, שהותקף על עיכוב התוכנית שאושרה אתמול בממשלה, אמר כי בניגוד למה שנרמז, רשת הביטחון תופעל תוך 3 שבועות.
היא תוכנית מגירה שנועדה להגן על כספי החוסכים היוצאים בטווח הקרוב לפנסיה ושנפגעו או עלולים להיפגע מהמשבר הכלכלי העולמי. השר טען כי זוהי השעה לאשר את התוכניות הללו על מנת למנוע משיכות של הציבור שיחשוש לכספו.
גם אם תאושר, "לא אני ולא חברי האחרים מלשכת התאום, לא ננוח עד שהאוצר יביא לכנסת תוכנית אמיתית שתיתן סיוע לכל המגזר העסקי ותמנע פיטורים של עשרות אלפי עובדים", אמר ברוש בעוד ציין, כי "האוצר מתמזמז כבר חודש וחצי".
ברוש טען, כי אלפי המפוטרים של היום במשק, הם בעיקר בשל המשבר שבו אנו נמצאים בשנה האחרונה. משבר שנוצר בשל אובדן כושר התחרות של התעשייה הישראלית. ואילו המפוטרים של המשבר הזה, יהיו בשנה הבאה. במקבי לחזר על הערכותיו, כי האבטלה תגדל ב-2009 ב-65 אלף איש, צמיחת המשק תגיע ל-0.8% והצמיחה לנפש תהיה שלילית – מינוס 1%.
ברוש דרש מהאוצר להקים קרן של 1 מיליארד שקל, אותה הבנקים ימנפו ל-5 מיליארד שקל, והיא תשמש להלוואות להון חוזר של העסקים הקטנים והבינוניים. התוכנית של האוצר להקמת קרן של 100 – 200 מיליון שקל, תספיק ל-200 עסקים בלבד. זאת בשעה שמצויים במשק 350 אלף עסקים המוגדרים כקטנים ובינוניים ומעסיקים יותר ממיליון איש.
ברוש גם הציע להחזיר את מה שהיה קיים ב-2003 ולהוציא עובדים לחופשה ללא תשלום, כאשר בתקופת החופשה של 3-5 חודשים, הם ימשיכו לקבל את משכורתם מהביטוח הלאומי והמעסיקים ישלמו את זכויותיהם הסוציאליות בכל אותה תקופה. המעסיקים מתחייבים גם מצידם שכל מפעל שיהיה בתוכנית זו, לא יפטר יותר מ-25% מהעובדים, זאת בשל החשש מהעמקת המשבר.
במקביל אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר
לין הדגיש כי הוא רואה בהצעות אלה המשך רציף וחשוב ליישום רשת הביטחון, וכל זאת ללא עלות תקציבית נוספת. אתמול, נזכיר, אישרה ממשלת ישראל כינון רשת ביטחון לחוסכים החל מה-30 בנובמבר. עם זאת, אישורה בוועדת הכספים צפוי להתקבל רק בעוד כשלושה שבועות, לאחר שמשרד האוצר יגיש את ההסכם.