תעשיית הרכב הישראלית בסכנה: ב-2009 צפויה ירידה של 30% בייצוא, עקב השלכות המשבר

יו"ר מכון היצוא, דוד ארצי, מעריך כי צפויה ירידה של כ-30% בהיקף הייצוא הישראלי בתחום תעשיות הרכב ומזהיר מפני קטסטרופה בענף
אריאל אטיאס |

משבר הרכב הפוקד את היצרניות הגדולות בעולם צפוי לפגוע קשות בשנים הבאות גם בתעשיית הרכב הישראלית, המספקת מוצרים וציוד מקורי ליצרניות הרכב וליצרניות המשנה של תעשיית הרכב הגלובלית, כך אומרים היום במכון הייצוא הישראלי.

שנת 2008 צפויה להסתיים בגידול של כ-10% בייצוא הענף המסתכם בכ-750 מיליון דולר. אולם ההערכה היא כי בשנת 2009 תירשם כבר ירידה של כ-30% ביצוא וישנם גורמים בענף אשר מדברים על קטסטרופה אמיתית בכל הקשור לפעילות של חברות ישראליות בתחום הרכב בשנת 2009 וככל הנראה גם מעבר לכך. כך מתריע היום דוד ארצי, יו"ר מכון הייצוא.

התרחיש, שאינו דמיוני לחלוטין, של פשיטת רגל בקרב אחת מיצרניות הרכב הגדולות בעולם, יביא לביטול חוזי ארוכי טווח שנחתמו עם חלק מהחברות הישראליות, אומר ארצי.

אורי פחטר, מנהל פיתוח עסקי רכב וקבלנות משנה במכון היצוא הוסיף ואמר: "ברור כיום למעלה מכל ספק, כי היקף מכירות כלי רכב חדשים של כל יצרניות הרכב יפחת באופן משמעותי ב-24 החודשים הבאים. המשמעות היא שלא ייוצרו דגמים חדשים ולא יושקו פרוייקטים חדשים בהם יוכלו החברות הישראליות להשתלב. בדומה ליצרניות הרכב הגלובליות ויצרניות המשנה, גם החברות הישראליות כבר החלו להנהיג 'השבתה כפויה' של מפעליהן למשך תקופה של מספר שבועות ובמקביל הודיעו על צמצומים ופיטורים של עובדים."

פחטר הדגיש, כי השפעה שלילית נוספת של מצב תעשיית הרכב הגלובלית על המשק הישראלי תבוא לידי ביטוי בפגיעה בחברות הזנק ישראליות וחברות ישראליות בעלות פיתוחים חדשים לתעשיית הרכב, שיתקשו לממן את פעילותן בהיעדר משקיעים. אם בעבר היה קשה לשכנע משקיע ישראלי להפקיד את כספו בפיתוח אשר מיועד לתעשיית הרכב, הרי שכיום, לנוכח הדיווחים העגומים אודות מצב התעשייה והעתיד הלא מזהיר שצפוי, איתור משקיע הופך למשימה כמעט בלתי אפשרית.

עוד ציין כי אם בעבר יצרו יצרניות הרכב את מירב החלקים, המערכות והמכלולים המותקנים בכלי הרכב בעצמן הרי שהיום הן מתמקדות בהפעלת קווי ההרכבה של כלי הרכב והחלק שלהן בייצור חלקים, מכלולים ומערכות הולך ופוחת. כיום מייצרות יצרניות הרכב כ-20% בלבד מסך החלקים, מכלולים והמערכות של כלי הרכב. מרבית הנטל של ייצור ואספקת חלקים, מכלולים ומערכות מקוריות מוטל על כתפיהן של יצרניות המשנה (TIER SUPPLIERS). החברות הישראליות מוכרות ומספקות מוצרים הן ליצרניות הרכב והן ליצרניות המשנה שלהן .

בישראל ישנן כ-45 חברות ישראליות מייצרות ומספקות כיום חלקים וציוד מקורי ליצרניות הרכב הגלובליות וליצרניות המשנה שלהן. קבוצה של למעלה מ-60 חברות ישראליות נוספות עוסקת בייצור ובייצוא של חלקי חילוף לשוק המשני – Aftermarket. קבוצה אחרת של למעלה מ-20 חברות עוסקת בתכנון, ייצור ואספקה של תוכנות, מערכות מדידה ודיאגנוסטיקה, כמו גם כלי חיתוך וחריטה אשר בכולם נעשה שימוש בהליכי הייצור של תעשיית הרכב. בנוסף לחברות אלה, ישנן חברות רבות נוספות אשר מייצרות ומייצאות מוצרים שהן בבחינת מוצרי לוואי לתעשיית הרכב, כגון חברות המספקות מוצרי אבטחה ואיתור וכן טכנולוגיות ומוצרים שונות שפותחו במקור לטובת התעשייה הביטחונית ועברו התאמה לתעשיית הרכב.

בנוסף, מספר גובר והולך של חברות מתחומים שונים, כגון מדעי החיים, טכנולוגיות מידע, אופטיקה ועוד מפתחות מוצרים ואפליקציות לשוק הרכב.

למרות שתעשיית הרכב היא גלובלית במהותה ולכל אחת מיצרניות הרכב מפעלי הרכבה כמעט בכל ניתן לפלח את הייצוא הישראלי בתחום זה לגושי סחר מרכזיים. מפילוח זה עולה כי מרבית הייצוא מיועד לשווקים בצפון אמריקה (55%) ומערב אירופה (40%) ואילו רק 5% ממנו מיועד לאסיה. לדברי פחטר, ברור כי המפסידים הגדולים, בטווח הקרוב יהיו כל אותם קבלני משנה אשר יצרו חלקים וציוד מקורי לתעשיית הרכב הגלובלית ובייחוד החברות אשר הסתמכו אך ורק על שלושת יצרניות הרכב האמריקניות ולא פיתחו ערוצי שיווק ומכירה ליצרניות רכב ויצרניות משנה גלובליות אחרות. יחד עם זאת, קיימת סבירות גבוהה, כי חברות ישראליות אשר יפתחו מכלולים או מערכות, או יחברו לחברות ישראליות אחרות לצורך פיתוח כנ"ל, ולא יסתפקו רק בייצור של חלקים, יוכלו לקבל הזמנות חדשות גם בשנת 2009.

פחטר הדגיש עם זאת, כי יש גם מי שמרוויחים מהמשבר בתעשיית הרכב הפרטי. המרוויחים הגדולים יהיו יצרניות התחבורה הציבורית, אוטובוסים ומיניבוסים. כבר בשנת 2008 נרשמה צמיחה אדירה בהיקף הביקוש לאוטובוסים ומיניבוסים והיצרניות הרלוונטיות הציגו עלייה ניכרת בהכנסותיהן. גם התחום של אנרגיה חלופית ופתרונות חלופיים להנעת כלי רכב ימשיך לצבור תאוצה ונדמה כי חברות וממציאים של טכנולוגיות בתחום החשמל, ובעיקר אלה העוסקות בפיתוח טכנולוגיות בתחום המימן ימשיכו לגלות כי יש ביקוש למוצרים ולפיתוחים שלהם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה