פדיון חופשה שנתית לא נכלל בתקופת האכשרה לאבטלה
העובדות ---------- גב' חביבה סבאג (להלן: "המערערת), עבדה ב"קו הצניעות" תמורת שכר יומי, החל מחודש ספטמבר 2004 ועד לחודש מרץ 2005. מחודש אפריל 2005 ועד לחודש אוגוסט 2005 עבדה המערערת ברשת "אורט", תמורת שכר חודשי.
תביעתה של המערערת לתשלום דמי אבטלה נדחתה על ידי המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל"), מן הטעם, שהמערערת צברה רק 295 ימים מתוך 300 הימים, הנדרשים לשם צבירת תקופת האכשרה, הנדרשת על פי סעיף 161 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995 (להלן: "החוק").
כנגד החלטת המל"ל הגישה המערערת ערעור לבית הדין האזורי לעבודה, אשר דחה את ערעורה. הערעור דנן הוגש כנגד פסיקתו של בית הדין האזורי.
פסק הדין ---------- בית הדין קבע, שאין חולק, כי פדיון החופשה שולם למערערת לאחר תום תקופת עבודתה ברשת "אורט", בחודש ספטמבר 2005, וכי המערערת לא עבדה בימים אלו בפועל. השאלה העולה היא האם פדיון החופשה ששולם למערערת לאחר סיום יחסי עובד ומעביד בינה לבין מעסיקה, נכלל במסגרת תקופת האכשרה הנדרשת לצורך תשלום דמי אבטלה על ידי המל"ל.
בית הדין קיבל את פסק דינו של בית הדין האזורי, אשר קבע, כי קיימת הבחנה ברורה בין ימי הודעה מוקדמת לבין תמורת הודעה מוקדמת. לגבי תמורת הודעה מוקדמת נקבע, כי תשלום זה איננו בבחינת שכר. כמו כן נקבע, כי גם התשלום בגין פדיון חופשה שנתית, המשולם לעובד לאחר סיומם של יחסי העבודה בין הצדדים, איננו שכר בגין ימי עבודה, אלא פיצוי הניתן לעובד בגין ימי החופשה שלא ניצל במהלך תקופת עבודתו. כך גם לגבי פיצויי הלנת שכר, פדיון חופשה לא ישא בפיצויי הלנת שכר, בשונה מדמי חופשה, אשר ישאו פיצויי הלנת שכר אם לא שולמו במועדם. זאת ועוד, בסעיף 161(ג) הדגיש המחוקק באופן מפורש, כי ימי אבל וימי מחלה יכללו בתקופת האכשרה, אף אם לא שולמו עבורם דמי ביטוח.
בית הדין קבע, כי פדיון חופשה הינו פיצוי שניתן לעובד עם סיום עבודתו אצל מעסיקו עבור ימי החופשה אשר לא ניצל בתקופת עבודתו, וכי אין מדובר, לעניין זה, בשכר עבור ימי עבודה בפועל. בהתאם לחוק, בתקופת האכשרה המקוצרת, הנדרשת מעובד יומי, ייכללו ימי עבודה בפועל בלבד. זאת, להוציא את אותם חריגים, אשר הוחרגו מפורשות בחוק, דוגמת ימי אבל במשפחה, ימי שירות סדיר על פי חוק שירות בטחון וימי מחלה, שבעדם זכאי העובד לדמי מחלה.
בית הדין קבע, כי אין מקום לסטות מן ההלכה הנוהגת לעניין זה, וזאת גם בהתחשב בעובדה שלמערערת חסרים ימים בודדים לצורך השלמת תקופת האכשרה הנדרשת. לפיכך, הערעור נדחה.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".