ניכוי מס במקור מתשלומים על הכנסה של תושב חוץ
מנתוני השאלה עולה כי מדובר בתושב חוץ, שהפיק את הכנסתו מחוץ לישראל (בירדן). על כן נראה כי אין מדובר בהכנסה חייבת בישראל, ואין צורך לנכות מס במקור מאותה ההכנסה.
שאלה: --------- חברה ישראלית בתחום העיתונות שילמה שכר לכתב תושב חוץ, בגין שירותי כתבות שקיבלה ממנו. הכתב הוא תושב ירדן, ואינו שכיר של החברה. הכתב לא שהה בישראל, ולא ביצע את עבודתו בישראל. החברה הישראלית העבירה לו את שכרו לחו"ל, באמצעות העברה בנקאית. פקיד הבנק ניכה לחברה הישראלית מס במקור בשיעור 36%. השאלות: 1. מהו שיעור המס שיש לנכות בעבור תשלומים לתושב חוץ כשכר לשירותיו? 2. האם ניתן לקבל פטור ממס מניכוי זה? 3. אם כן, מה צריך לעשות כדי לקבל את הפטור לעיל ולהציגו לבנק?
תשובה: ------ סעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"], קובע: "כל המשלם לאדם שאינו תושב ישראל, לו או לאחר בשבילו, כל הכנסה חייבת לפי פקודה זו, שאינה הכנסה שממנה נוכה מס לפי הסעיפים 161 ו-164 חייב לנכות מאותה הכנסה, בעת תשלומה, מס של 25 אגורות לכל שקל אם מקבל התשלום הוא יחיד, ומס בשיעור המוטל לפי הסעיפים 126 ו-127 אם מקבל התשלום הוא חבר-בני-אדם...". [ההדגשות אינן במקור - ש' ב' ד'] תחילה נבחן האם מבחינה מהותית הכנסתו של תושב חוץ חייבת בניכוי מס במקור בישראל. כלומר, האם הכנסתו מהווה הכנסה חייבת בישראל. סעיף 1 לפקודה מגדיר מהי "הכנסה חייבת". הגדרה זו כוללת בתוכה את הגדרת המושג "הכנסה", המהווה את בסיס המס במדינת ישראל. הגדרת מושג זה קובעת, באמצעות הפניה לסעיפי מקורות ההכנסה (סעיפים 2 ו-3 לפקודה), כי בסיס המס בפקודה הוא פרסונלי וטריטוריאלי. כלומר, תושב ישראל חייב על הכנסתו, שהופקה או שנצמחה "כולֵא עלמא", ותושב חוץ יהיה חייב במס בישראל, אך ורק אם הכנסתו הופקה או נצמחה בישראל (ראה סעיף 4א לפקודה). מנתוני השאלה עולה כי מדובר בתושב חוץ, שהפיק את הכנסתו מחוץ לישראל (בירדן). על כן נראה כי אין מדובר בהכנסה חייבת בישראל, ואין צורך לנכות מס במקור מאותה ההכנסה. לשם השלמת התמונה אציין כי אם השירות היה ניתן בישראל, היה צורך לבדוק את הוראות האמנה הרלוונטית (אם נותן השירות הוא תושב מדינת אמנה), ולבחון מהו הדין על עצמאי שמפיק הכנסה חייבת במדינה גומלת. אם נותן השירותים אינו תושב מדינת אמנה, מדינת ישראל תשאף ליישם את הוראות הפקודה ולגבות את מלוא המס על הפעילות העסקית שנעשתה בתחומה. ניתן לקבל פטור מניכוי זה באמצעות פנייה למשרד פקיד השומה, שבו מתנהל תיק הניכויים של החברה המשלמת. במעמד זה יהיה על החברה לצרף טופס המפרט נתונים על המשלם, המקבל, חשבון הבנק וכו'. נוסף על כך יהיה עליה להציג מסמכים המבססים את טענותיה, כגון: חוזה ספק-לקוח, הוכחות למקום מתן השירותים וכו'.
המשיב - ממשרד שיף-הזנפרץ ושות', רואי חשבון.
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.
המידע באדיבות "כל מס" מבית חשבים ה.פ.ס. מידע עסקי בע"מ