לאחר שמחיר הנפט צנח ביותר מ-40 דולר: באופ"ק מתערבים ומורידים את ההיצע

חברי הקרטל החליטו על הפחתת התפוקה ב-520,000 חביות ביום, כיוון שבשוק קיים "היצע יתר" לטענתם
אריאל אטיאס |

אחרי צניחה של יותר מ-40 דולרים בפחות מחודשים, בארגון המדינות המייצאות נפט (אופ"ק) החליטו לא לשבת בחיבוק ידיים ולהפתיע את הכלכלנים כאשר הם מורים על הפחתה של 520,000 חביות מתפוקת הנפט היומית. בכך חזרו בארגון לרמות התפוקה ששררו בספטמבר, 2007.

הצעד הוא ניסיון לעצור את הירידה במחירי הנפט כאשר באופ"ק טוענים, כי בתנאים הנוכחים בשוקי האנרגיה הגלובליים קיים "יתר היצע".

הקרטל המחזיק בכ-75% מעתודות הנפט העולמיות, סיים את פגישתו במטה הבינלאומי שלו בווינה שבאוסטריה ושחרר הצהרה כי הוא מוריד חזרה את התפוקה ל-28.8 מיליון חביות ביום, מ-29.67 מיליון חביות ליום עליה הוחלט בעבר. לדברי נשיא אופ"ק, חאקיב חליל, מדובר בהפחתה של 520,000 חביות בהשוואה לתפוקת חודש יולי.

ארגון אופ"ק (OPEC) כולל את מדינות אלג'יריה, אינדונזיה, איראן, עיראק, כווית, לוב, ניגריה, קטר, ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, ונצואלה, אנגולה ואקוודור.

מחירי הנפט, שסיימו ביום שני שפל של חמישה חודשים בבורסת הסחורות של ניו יורק, התחזקו מעט לאחר ההצהרה. החוזה על חבית נפט למסירה בנובמבר עולה הבוקר 96 סנט ל-104.32 דולר לחבית במסחר אלקטרוני בטוקיו. נזכיר, כי בחודש יולי מחירי הנפט הגיעו לשיא של 147 דולר לחבית.

אופ"ק הודיע, כי המכסה החדשה משקפת את השעיית חברות אינדונזיה בארגון. המדינה מדרום-מזרח אסיה כבר לא תהיה כלולה במכסות. נזכיר, כי בחודש מאי הודיעה אינדונזיה, כי תפרוש מהארגון לאחר שיבוא הנפט שלה עלה על היצוא.

ההחלטה על הקיצוץ לא הייתה מוסכמת על כל החברים בארגון בעוד, עלי אל-נעימי, שר האנרגיה של ערב-הסעודית, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, אמר בוועידה "אני חושב שכרגע המצב מאוזן – מלאי הנפט נמצאים במצב בריא".

מדינות כגון איראן (יצואנית הנפט השניה בגודלה באופ"ק), ליבריה או ונצואלה, עמדו בצד השני של המתרס ודרשו להקטין את התפוקה כדי למנוע ממחיר החבית ליפול אל מתחת לרמה של 100 דולר לחבית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה