מגדילים בשקל תשעים – ומשלמים את המחיר: ההשלכות הכלכליות של תזונה לא בריאה

אנחנו רגילים לחשוב על ענייני תזונה ובריאות כעל סוגיה אישית. מי שצורך באופן קבוע מזון מעובד, לא בריא ועתיר פחמימות ממכרות ייאלץ להתמודד אחר כך בעצמו עם משקל עודף, נטייה למחלות שונות, רמת אנרגטיות נמוכה ועוד אינספור השלכות שונות. אולם לצד כל אלו מתקיים תג מחיר אחר לתזונה לא בריאה – שגובה מחירים כבדים ברמה הארגונית, המוסדית, העסקית ואף הלאומית.

נושאים בכתבה תזונה

לתזונה לא בריאה יש אינספור השלכות מזיקות על מערכת הבריאות, חברות עסקיות, רשויות מקומיות וארגונים אחרים – כאשר את הנזקים מרגישות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך כל חברה וכל ארגון שמעסיקים עובדים. אז כיצד נראה תג המחיר הארגוני של תזונה מזיקה – ואיך ניתן להתמודד איתו? סיכמנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על הנושא.

אוכלים מזון לא בריא וחוסכים כסף – האומנם?

המחשבה המקובלת גורסת כי מוצרי מזון בריאים יותר הם גם יקרים יותר. למעשה, לא מדובר במיתוס מופרך – אלא במציאות שאותה ניתן לפגוש בכל סופרמרקט או חנות מכולת. סל קניות בריא ומזין יותר יעלה סכום כסף משמעותי יותר מאשר סל בריא פחות שמלא במוצרים מעובדים, עתירי פחמימות ממכרות ובשומן טראנס.

“סל קניות בריא ומזין יותר יעלה סכום כסף משמעותי יותר מאשר סל בריא פחות שמלא במוצרים מעובדים.” קרדיט: freepik

ניקח לדוגמה את אגף הדגנים והפחמימות בסופרמרקט: לחמים, לחמניות, פיתות, פסטות ועוד הרבה מוצרים אחרים. מחקרים מראים כי מוצרים שעשויים מדגנים מלאים – שנחשבים למזינים ובריאים לאין שיעור לעומת קמח לבן – יקרים הרבה יותר. פערי המחיר הללו משמשים חסם שמונע מאוכלוסיות רבות לצרוך דגנים מלאים ולוותר על הקמח הלבן.

הסיבות לכך מגוונות ונעות בין קושי בעיבוד דגנים מלאים, ביקוש נמוך יותר והבדלי מיתוג ושיווק. היקף הייצור הוא כנראה הגורם המשמעותי ביותר לפערי המחיר. אחד הכללים הבסיסיים ביותר בכלכלה אומר כי ייצור רחב יותר מקטין את עלות הייצור של יחידה בודדת. זה עיקרון די פשוט. נניח שאנחנו רוצים לייצר מכונית אחת. נצטרך להקדיש שעות ארוכות לסיור בין מפעלים, לשכור מהנדסים ופועלים מיומנים שיבנו את המנוע, לייבא חלקים שונים ממדינות זרות – מה שיגרום למחיר המכונית להאמיר לשמיים. אבל אם נרצה לייצר אלפי מכוניות – נוכל פשוט להקים מפעל. בשיטת פס ייצור נוכל לחסוך הרבה מהעלויות. כך מחיר המכונית הסופי יפחת משמעותית. אם נחליט לייצר מיליון מכוניות – המחיר יפחת עוד יותר.

זה נכון גם לגבי ייצור מוצרי מזון. קיים שוק ענק ובינלאומי לצריכת קמח לבן על סוגיו השונים. דגנים מלאים נהנים מביקוש נמוך יותר ולכן עלויות הייצור שלהם גבוהות יותר. זה נכון גם לגבי מוצרי מזון אחרים. תחשבו כמה אנשים בארץ וברחבי העולם מעוניינים לצרוך ממתקים ושתייה מתוקה. עכשיו תשוו את פלח השוק הזה לקהל היעד של מוצרים בריאים יותר כמו חטיפי שיבולת שועל או מיץ סלק.

בנוסף, במדינות רבות – ובמיוחד בארצות הברית – הממשלה מסבסדת באופן יזום את החוות החקלאיות שמייצרות את מוצרי המזון הנפוצים. חיטה, תירס ותפוחי אדמה – כל אלו מקבלים סובסידיות עצומות מהממשל הפדרלי בארצות הברית, במטרה להפחית את עלויות המזון של הצרכן הפשוט. חלופות בריאות יותר לא זוכות לסובסידיות הללו – וכך מחיריהן מתייקרים.

מחקר אמריקני הראה כי תפריט תזונה בריא עולה 1.5 דולר יותר בכל יום בהשוואה לתפריט בריא פחות. ההבדל הזה אולי נראה לנו שולי, אבל על גבי חודש שלם הסכום הזה הופך ל-45 דולרים לאדם. אם נחשוב על משפחה בת ארבע נפשות – המעבר לתפריט בריא יותר יעלה 180 דולרים בחודש, כלומר כ-580 ש"ח. למעט מאוד משפחות – ובייחוד לא משפחות מהמעמד הנמוך – יש את היכולת להוציא את הסכום הזה.

"מחקר אחד טוען כי הרגלי תזונה לא בריאים עולים לכלכלה האמריקנית ב-50 מיליארד דולרים בשנה. " קרדיט: Freepik

אבל האמת היא שעלות הקניות בסופר היא בכלל לא הסעיף הכלכלי המרכזי של תזונה לא בריאה. ההשפעות המרכזיות של בחירות התזונה שלנו נמדדות ברמת המאקרו: הטיפולים הרפואיים, ימי המחלה הנגרמים כתוצאה מתזונה לא בריאה והשפעות הסוציאליות ברמת המדינה.

מחקר אחד טוען כי הרגלי תזונה לא בריאים עולים לכלכלה האמריקנית ב-50 מיליארד דולרים בשנה. הסכום הזה מתבסס על חישוב של 300 דולרים לאדם שצורך תזונה לא בריאה בשנה – שכולל ברובו הוצאות בריאות מנופחות בהשוואה לאדם שבוחר בתפריט בריא יותר.

הוצאות בריאות מוגדלות אלו נובעות מהנזקים הבריאותיים החמורים של תזונה לקויה. תפריט לא בריא שכולל כמויות גבוהות של פחמימות ממכרות מגביר בצורה ניכרת את הסיכוי למחלות כמו השמנת יתר, מחלות לב, סוכרת ולפחות 13 סוגים שונים של סרטן. מחלות אלו פוגעות בהרגלי העבודה של האדם הפשוט, מגדילות את מספר ימי המחלה שהוא צורך – ומקטינות את הפרודוקטיביות שלו ברמה היומיומית. לפי אחד המחקרים, הנזק לכלכלת ארצות הברית מהמחלות הנלוות לתזונה לא בריאה מגיע ל-16 טריליון דולרים על פני 9 שנים בלבד.

במכון אברהמסון שמפעיל תוכנית מוצלחת לגמילה מסוכר ופחמימות ממכרות ערכו סקר נרחב בנוגע להרגלי התזונה של הציבור הישראלי, שהראה כי הישראלי הממוצע מעוניין להפחית את צריכת הסוכר והפחמימות הממכרות שלו – אך לא מסוגל לעשות זאת בכוחות עצמו. 17 אחוז מהנשאלים ניסו להימנע לחלוטין מצריכת סוכר – ואילו 65 אחוזים מהנשאלים ניסו להפחית את צריכת הסוכר. מרבית הנשאלים ענו כי הם צורכים ביום עד 10 כפיות סוכר – והעריכו כי הצריכה המומלצת היא עד 4 כפיות סוכר. כלומר, רוב הישראלים מאמינים שהם צורכים כמויות סוכר מופרזות – ומעוניינים להפסיק זאת.

"בשנים האחרונות גוברת הפופולריות בעולם של תכניות WHP, ראשי תיבות של Workplace health promotion", מסביר אהוד אברהמסון. "תכניות אלו נועדו לשפר את הרגלי הבריאות של העובדים בארגון – מתוך התובנה ששיפור זה יוביל גם לחיסכון כספי ניכר לארגונים. עובדים בריאים יותר הם עובדים יעילים ואפקטיביים יותר – ותכניות WHP מסוגלות לחלל שינוי מהותי בהיבטים אלו".

אהוד מסביר שארגונים רבים החלו להעניק לעובדיהם כלים שעוזרים לסגל אורח חיים בריא שתורם לבריאות הפיזית, הנפשית ומבטיח לארגון עובדים פרודוקטיביים וחיוניים, ומוסיף, "מכון אברהמסון לגמילה מפחמימות ממכרות וסוכרים נהנית משיעורי הצלחה גבוהים במיוחד של למעלה מ-90 אחוזים. בשנים האחרונות עבדנו עם כמה מהחברות הגדולות במשק, במגוון סקטורים בולטים, על מנת לבנות תכניות ארגוניות שיעניקו לכלל עובדי הארגונים את הכלים שנועדו ליצור שינוי חיובי בהרגלי התזונה שלהם".

תכניות WHP זכו בעבר לחותמת המלצה מצד הרשויות הפדרליות בארצות הברית – ובמרכז ה-CDC ממליצים לארגונים להקים תכניות מסוג זה כדי לתת מענה להיבטי תזונה ובריאות גם ברמה העסקית והארגונית. כיום כבר ברור שאת המחיר של תזונה לא בריאה לא משלם רק האדם הפשוט – אלא גם ובעיקר המעסיק והמדינה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

מחלום למציאות – עם המינימל החדש של קליל FINE 7400

הכירו את סדרת דלתות ההזזה החדשות שתעניק לכם פרופיל דקיק, מראה מינימליסטי ומחיר משתלם
נושאים בכתבה דלתות
צילום: מיכאל שבדרון תכנון ועיצוב - Tamar Lev design studio - מעצבת פנים תמר לב | צילום - מיכאל שבדרון | דלתות ויטרינה מינימל הזזה FINE 7400 מבית קליל עם עד 99% זכוכית | מתקין - טרופיטק FINE עולם העיצוב המינימליסטי זוכה לפופולריות גוברת בשנים האחרונות, והפך לסמל של איכות ויוקרה. מערכות מינימל, אשר מאופיינות בקווים נקיים ובמינימום חומר גלוי, נתפסות כהיי-אנד בתחום מערכות החלונות והדלתות. בעבר, מערכות אלה היו זמינות בעיקר לאלה המשתייכים למאיון העליון, ודרשו תכנון מדוקדק משאבים רבים וכיסים עמוקים. כשהמינימליזם הפך לחלק בלתי נפרד מעולמות העיצוב והאדריכלות, הוקדש לו מקום של כבוד בפרויקטים יוקרתיים ביותר. מערכות חלונות ודלתות מינימליסטיות, עם דגש על פרופילים דקים כמעט בלתי נראים, ושטח זכוכית מקסימלי, הפכו לסימן ההיכר של פרויקטים בסגנון הזה. אולם, השגת המראה המושלם הזה דרשה תקציבים גבוהים במיוחד ותכנון מוקדם, מה שהפך את מערכות דלתות הזזה מינימל לסוג של סמל סטאטוס הנפוץ בעיקר בבניה הפרטית ולנגיש בעיקר לבעלי אמצעים. הכניסה של קליל לעולם המינימליזם עם מערכות ה-FINE שלה, ובמיוחד עם מערכת דלתות ההזזה FINE 7400, משנה את כללי המשחק. מערכת זו מאפשרת להגשים את חלום המינימל גם במערכות חלונות ודלתות במחיר נגיש יותר, תוך שמירה על איכות גבוהה ועיצוב מוקפד.

מגדירים מחדש את קטגוריית המינימל

הכניסה של מערכת FINE 7400 מבית קליל משנה את כללי המשחק ומביאה עמה בשורה אמיתית לעולם העיצוב והאדריכלות בארץ. המערכת משמרת את הערכים המרכזיים של המינימליזם – קווים נקיים, מינימום חשיפה של חומר גלוי ותחושת מרחב ומאפשרת להשיג את המראה המינימליסטי, הדק, המוקפד והיוקרתי עם עד 99% זכוכית. בזכות פרופילים דקים במיוחד ואביזרים נסתרים למערכת מראה עיצובי נקי במיוחד. הבשורה הגדולה של מערכת FINE 7400 טמונה בנגישות שלה. בעוד שמערכות מינימל יוקרתיות היו בעבר נחלתם של פרויקטים יוקרתיים בלבד, קליל מצליחה לפתח מערכת דלתות הזזה אלומיניום מתקדמת המצליחה להשיג את המראה המינימליסטי בעלות נגישה מבעבר.  מערכת FINE 7400 מגדירה מחדש את הקטגוריה, ומאפשרת לאדריכלים ומעצבי פנים לשלב את המינימליזם בעיצוב מבלי לחשוש מעלויות גבוהות וחריגות בתקציב. העיצוב המינימליסטי פוגש את הנגישות אמנם אין מדובר במערכות מינימליסטיות "פֶּר-סֶה", אך סדרת דלתות ההזזה FINE 7400 מבית קליל מעניקה אפשרות להנות ממערכות דלתות אלומיניום בעלות פרופיל דקיק ומראה מינימליסטי, במחיר נגיש וזמין יותר. המערכת משמרת את הערכים המרכזיים של המינימליזם – קווים נקיים, חומר גלוי במינימום ותחושת מרחב – תוך שהיא מייתרת את הצורך באופרציות מורכבות ומיותרות. צילום: קליל דלתות הזזה מינימליסטיות עם פרופילים דקים, אביזרים נסתרים, מסילות שקועות. צילום: קליל מערכת FINE 7400 מציעה שילוב ייחודי של עיצוב מינימליסטי ושימוש בזכוכית כמעט בלתי מוגבלת, תוך כדי שמירה על מחיר משתלם. בזכות פרופיל אלומיניום דק ומתקדם, המערכת מאפשרת ליצור פתחים גדולים עם שטח זכוכית מרבי, וחיבור רצפה תקרה, מה שמכניס כמות אור מרשימה לחלל ומחזק את הקשר בין פנים וחוץ הבית. עם פרופיל אלומיניום מינימליסטי דק במיוחד, המראה המושלם של מערכות מינימל עם "99% זכוכית" הופך לאפשרות ממשית בכל פרויקט וחלום בר השגה.  

עלות מול תועלת: מערכות ה-FINE של קליל

אחד ההיבטים המרכזיים בבחירת מערכות דלתות הזזה מינימל הוא כמובן העלות. כשמדובר במערכות מינימליסטיות ברמה הגבוהה ביותר, נהוג להעריך את העלויות לפי מטר מרובע. מערכות אירופאיות מובילות עשויות להגיע לעלויות של כ-5,000 ש"ח למטר מרובע, בעוד מערכות בינוניות מיובאות עולות סביב 4,000 ש"ח למטר מרובע. לעומתן, מערכות ה-FINE של קליל מציעות פתרון איכותי עם עלות נמוכה בכ-25%-30%, וזאת מבלי לוותר על המראה המינימליסטי המוקפד והיוקרתי והפונקציונליות הגבוהה ומבלי להסתבך עם אופרציות בנייה והתקנה מורכבות. מערכת דלתות ההזזה FINE 7400 היא ביטוי מושלם למפגש בין עיצוב מתקדם ונגישות כלכלית. היא מאפשרת לכל מי שחפץ להכניס את המינימליזם אל ביתו לעשות זאת בצורה חכמה ומודרנית, עם דגש על איכות בלתי מתפשרת.   מערכת FINE 7400 של קליל מגדירה מחדש את שוק החלונות המינימליסטיים ומשנה את כללי המשחק. בזכות מערכות דלתות אלומיניום מתקדמות עם שילוב של מראה מינימליסטי ועד 99% זכוכית במפתח ועלות נוחה בהרבה ממה שהיה נהוג עד היום, היא מאפשרת להגשים את חלום מערכות מינימל אצלכם בבית.  
צילום: Geminiצילום: Gemini

מה עדיף עבור קהילת העסקים ויזה לארצות הברית או פטור ממנה (ESTA)?

מה ההבדל בין שתי האפשרויות, מה היתרונות והחסרונות של כל אחת, וכיצד תבחרו את האלטרנטיבה שהכי מתאימה לכם 

נושאים בכתבה ויזה לארה"ב

בעשורים האחרונים נסיעות עסקים לארצות הברית הפכו לדבר נפוץ מאוד בקרב ישראלים ובמיוחד אצל אנשי עסקים ישראלים. כל בעל עסק יזם מנהל בכיר או עובד חברה עם שותפים מעבר לים מכיר היטב את החשיבות שבכניסה נוחה לארה"ב אם לפגישות עם שותפים, השתלמויות, ירידים, משאים ומתנים או סגירות עסקאות. על אף נבואות במהלך השנתיים של מגיפת הקורונה, פגישות וירטואליות בזום לא באמת החליפו את הצורך של אנשי עסקים להגיע פיזית לארה"ב. לכן, אחת השאלות הבסיסיות ששואל עצמו איש עסקים שמתכוון לטוס לארה"ב היא מה עדיף עבורו ויזת עסקים או אישור ESTA החדשני.

ההבדל הראשון והמשמעותי מתגלה כבר בתהליך הבקשה. בקשת ויזת עסקים לארצות הברית מסוג B1 (או B1/B2 תיירות + עסקים) מחייבת מילוי טפסים רבים, העלאת מסמכים, תשלום אגרה לא מבוטלת וקביעת ראיון פרונטלי בשגרירות. עבור אנשי עסקים סדר היום שלהם צפוף ודינמי ומרבית העסקאות והנסיעות נולדות לעיתים מהיום למחר. עצם ההמתנה של חודשים, ואף לעיתים תורים נמשכים חצי שנה היא מטרד משמעותי מאוד. בנוסף, ריבוי הבירוקרטיה אינו נגמר רק בזמן ההמתנה: יש צורך בהכנת מסמכים רבים, הוכחות לגבי מטרת הנסיעה הקשר בין המבקש לישראל והבטחה כי יחזור למדינת המוצא. אלו דרישות שאינן פשוטות עבור רבים, במיוחד כשמדובר בנסיעות עסקים תכופות.

 עם זאת היתרון הבולט של ויזת עסקים רגילה טמון בגמישות שהיא מעניקה. אפשרות לשהות עד חצי שנה בכל ביקור היא יתרון משמעותי למי שמחפש לשלב פגישות ממושכות יותר או עבודה עם לקוחות לאורך זמן. הוויזה לרוב ניתנת לתקופה של עשר שנים עם אפשרות לכניסות מרובות ארוכות טווח מה שמספק ביטחון רב ואפשרות לתכנון לאורך זמן. פעמים רבות אנשי עסקים עם ויזה כזו יכולים להאריך את שהותם במקרה הצורך ואף לשנות את מטרת השהות שלהם בארה"ב בהתאמה לצרכים משתנים, כמו לימודים קצרים או עבודה זמנית.

לצד זה אישור ESTA מציע מודל שונה לגמרי שמתאים במיוחד לאנשים הזקוקים לגמישות תנועה מהירה ללא כל ביורוקרטיה מיותרת. ההגשה מתבצעת כוללת באופן דיגיטלי מלא, ללא צורך בראיונות או בהמתנה ארוכה. ההליך אורך דקות ספורות העלות נמוכה ביותר ביחס לויזה הרגילה והתשובה מתקבלת לרוב בתוך יום או יומיים בלבד. עבור מי שיש לו נסיעות עסקים ספונטניות או קצרות טווח זה יתרון עצום המאפשר לתכנן נסיעות במהירות וללא חשש מעיכובים.

 יתרון משמעותי נוסף של ESTA הוא שניתן לבצע מספר רב של כניסות לארה"ב במהלך שתי שנים כשהאישור בתוקף. זאת לעומת ויזה רגילה שמחזיקה תוקף של עד עשר שנים אך נדרשת לחדש בערך פעם בעשור. מי שטס לעיתים קרובות לכנסים ופגישות שמוגבלות מספר שבועות בודדים, מוצא ב-ESTA פתרון פשוט ונוח. העלויות הנמוכות והיעדר צורך בניירת מסובכת הופכים את הבחירה לאטרקטיבית במיוחד.