עיוור כלב נחיה נכות
צילום: Getty images Israel

לא רואה ממטר: לא תאמינו את מי רשות השידור הטרידה - כדי שישלם אגרה

ביהמ"ש דרש מהרשות לבטל דרישות אגרה מעיוור? אז מה - הרשות המשיכה בשלה * מבקר המדינה: "היא הטרידה אדם נכה ועיוור". הרשות: "שונו נהלים" * בשנת 2013 הוגשו נגד הרשות 407 תלונות, 54.7% מהן נמצאו מוצדקות
אלכסנדר כץ | (4)

רשות השידור נאלצה לפצות עיוור לאחר שדרשה ממנו במשך תקופה ארוכה, תוך שהיא מטרידה אותו, לשלם אגרת טלוויזיה ואיימה עליו בנקיטת הליכי גבייה נגדו. כך עולה מהדוח שנתי ה-40 של נציב תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה, שהוגש היום (יום ג') על ידי המבקר השופט בדימוס יוסף חיים שפירא, ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין.

על פי הדוח, עולה כי נגד רשות השידור התקבלו ב-2013 לא פחות מ-407 תלונות, מקום חמישי בקרב הגופים הציבוריים נגדם הוגשו תלונות, ו-54.7% נמצאו מוצדקות.

על פי התלונה, מדובר באדם בעל נכות קשה שכבר עתר לבית המשפט בטענה כי בשל מצבו הבריאותי, הוא אינו חייב לשלם אגרת טלוויזיה. למרות זאת, רשות השידור המשיכה לשלוח לו דרישות לתשלום אגרה שנתית ואף שולחת לו התראות לפני נקיטת הליכי גבייה.

למרות החלטת בית משפט השלום בתל אביב בשנת 2009 כי הוא אינו צריך לשלם אגרת טלוויזיה, ולאחר שהאיש ובאי כוחו הודיעו על כך לרשות שידור באמצעות מספר רב של מכתבים, הרשות המשיכה לדרוש ממנו תשלום ולשלוח לו התראות.

האיש אף טען בתלונתו לנציב כי במשך השנים עשתה הרשות שימוש ב-3 משרדי עורכי דין כדי לדרוש ממנו תשלום. הראשון דרש ממנו תשלום עבור השנים 2002 עד 2006 ואף הגיש נגדו תביעה ב-2007. בינואר 2009 הגיש האיש מסמכים רפואיים המעידים על עיוורונו. כעבור מספר חודשים, לאחר שהרשות לא הגיבה על הדברים בבית המשפט, קבע השופט כי "נדחית התביעה (של רשות השידור, א"כ) ללא צו הוצאות".

ולמרות זאת, המשיכה רשות השידור לדרוש ממנו תשלום אגרת טלוויזיה, באמצעות משרדי עורכי דין שדרשו אף תשלום שכר טרחה, למרות שהאיש ובאי כוחות פנו מספר רב של פעמים לרשות כדי להזכיר לה על החלטת בית המשפט.

בדצמבר 2011 נראה היה כי ברשות מתחילים להתעשת, ואולם - לא צריך להגזים, האיש המשיך לסבול מהטרדות: הרשות אמנם ביטלה את חובו של האיש לשנים 2004 עד 2012, ואולם משנה זו היא דרשה ממנו להמציא לה תעודת עיוור, הגם שהציג בפניה ובפני בית המשפט הוכחות רפואיות למצבו. רק בעקבות התערבות הנציבות, קבעה הרשות בחודש יולי 2012 כי המתלונן זכאי לפטור מאגרה גם לעתיד לבוא.

נציב תלונות הציבור, המבקש שפירא, ביקר קשות את התנהלות הרשות, כשקבע כי "לא זו בלבד שהרשות לא פעלה בהתאם לאמור, אלא שלאחר מתן פסק הדין היא אף נקטה צעדי אכיפה חמורים יותר נגד המתלונן בכך ששלחה לו באמצעות 2 משחרדי עורכי דין עשרות דרישות תשלום והתראות".

קיראו עוד ב"תקשורת ומדיה"

לדבריו, "הרשות התעלמה מפסק דין מחייב של בית המשפט והמשיכה במשך שנים להטריד את התלונן, אדם נכה ועיוור". בשל כך, קבע השופט בדימוס שפירה כי על הרשות לפצות את האיש ב-5,000 שקלים. הרשות שילמה את הפיצוי.

מרשות השידור נמסר: "סמנכ"ל הגבייה בפועל יואב אשכנזי מסר כי עקב תלונת הלקוח התקבלה החלטה ברשות בהסתמך על המלצת מבקר המדינה ובכפוף לחוות דעת משפטית, להעניק פטור מאגרת הטלוויזיה לכל עיוור ללא קשר לגילו. בהתאם לכך שונו נהלי האגף והעובדים תודרכו בהתאם למדיניות החדשה. רשות השידור, כגוף ציבורי, תמשיך לפעול ככל שניתן, על מנת להקל על אוכלוסיית העיוורים בחברה הישראלית".

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    להקדים את סגירת רשות השידור!!! (ל"ת)
    א 29/06/2014 09:40
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מיכאל 25/06/2014 21:58
    הגב לתגובה זו
    בקרוב בעזרת השם אתם מובטלים
  • 2.
    שיתחילו לחייב את המנכל לשלם מהכיס שלו ואז לסג (ל"ת)
    תום 25/06/2014 11:36
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אחד, לא עיוור 24/06/2014 22:11
    הגב לתגובה זו
    בקרוב לא תהיה לכם עבודה ולא תוכלו להטריד אף אחד. אתם חבורת זבל אמיתית והמחלקה שלכם צריכה למות בייסורים על כל הסבל שגרמתם במשך שנים לאלפי אנשים תמימים ! הלוואי שתסבלו כל חייכם כמו שאחרים סבלו בגללכם !!