הבוס החליט: מייסד WPP מרטין סורל עצר את המגעים למיזוג בין JWT ו-Y&R
כפי שנחשף
הרציונל מאחורי המיזוג היה ברור וטבעי ל-2 הצדדים. JWT בראשות יורם דמבינסקי מחד ואדם אבנון שבשנה האחרונה קיבל לידיו את ניהול Y&R ישראל. 2 המשרדים ידעו ימים יפים יותר והענף כולו לא מאותת לעתיד ורוד.
לשיחות הראשוניות בין הצדדים שהתקיימו במהלך החודשים האחרונים נכנס בשלב השני דיוויד סייבל, מנכ"ל Y&R העולמית. סייבל בחן את הנושא מקרוב ולאחר מכן הציג אותו בפני נציגי WPP העולמית, וביניהם מרטין סורל - זאת כדי לקבל את ברכת הדרך להמשך התהליך, אך שם למעשה הוא נעצר.
בהצגת תכניות העבודה השנתיות, המתקיימת מדי שנה, הוצגה הצעת המיזוג ביו מותגי הפרסום של WPP בישראל. במסגרת זו היה צוות מטעם JWT ישראל הראשון להציג את הרעיון, ושם גם נשמע הסירוב הראשוני. מרטין סורל שנחשף לתכנית הסביר שאינו רואה את היתרון במיזוג שכזה, גם אם תפעולי בלבד. לדבריו, המודל של 2 סוכנויות בישראל הוא עדיף נכון לעכשיו. סורל הסביר למשרדים שהוא מודע לקשיים אותם הם חווים, אך עם זאת הוא מאמין ביכולתם להתייצב ולצאת לדרך חדשה.
הבדיקה המהותית סביב עניין המיזוג בוצעה על ידי אנשי הכספים הראשיים של 2 הרשתות, ברמה הבינלאומית. למרות שזו לא הסיבה להקפאת המגעים, נראה כי אחת השאלות החשובות שעלו על הפרק הייתה מרכיב הבעלות במקרה של יורם דמבינסקי. מנכ"ל JWT מחזיק ב-20% ממניות המשרד וסוגיית מעמדו ביום שלאחר המיזוג אינה פשוטה כלל וכלל. נדרשת בדיקה לשווי מניותיו במתכונת של אופרציה משותפת ונקודה זו יכולה להוליד מחלוקות רבות בין דמבינסקי לנציגי הרשת העולמית.
יוזכר כי בעבר החלו מגעים בין Y&R ישראל לגליקמן נטלר סמסונוב לטובת מיזוג אפשרי. מגעים אלו לא הבשילו אך יכולים לשמש כעדות לדרך בה מנסה המשרד להשיב לעצמו את המובילות בשוק תוך כדי חבירה למשרד צומח שאינו מוחזק על ידי קבוצה עולמית מתחרה. עוד נודע לאייס כי במהלך השנה האחרונה ניסה המשרד את כוחו מול משרדי פרסום נוספים בסדר גדול בינוני, אך ללא הצלחה. גורם בכיר בסביבת Y&R אמר לאייס כי בעבר גם הוזכר שמו של JWT כמועמד אפשרי למיזוג שכזה.
כאמור, השנתיים האחרונות, בדגש על 2012 לא הייבו עם 2 משרדי הפרסום. למרות שעלה בחזרה על המסלול עם צירוף מספר תקציבים שבראשם 'רנו' - Y&R ישראל רשם את הקיטון הגדול ביותר ב-2012 - ירידה של 58%, ולמעשה גילם סופית את התהפוכות ושרשרת התגובות שחווה מאז פרישת המייסדים. עם זאת, הוא סיים את 2012 במקום ה-9 על פי דירוג יפעת עם מחזור של כ-103 מיליון שקלים. על פי דירוג יפעת, JWT חווה קיטון של 12% במהלך 2012 ומוקם בסוף השנה במקום ה-12 עם מחזור של 83 מיליון שקלים.
מבט על הנתונים הופך את ההחלטה של סורל להפסיק את המגעים בין המשרדים לבלתי מובנת. המיזוג דיבר על איחוד פיזי במבנה אחד (כיום JWT בבניין אלקטרה בת"א ו-Y&R בהרצליה), וכן מיזוג בין מחלקות הכספים ומחלקות מנהלה נוספות, ובכל זאת לא אושר. בענף יש כבר מי שמסבירים את ההחלטה של סורל בנימוק אמוציונלי ואופטימיות זהירה לגבי עתיד המשרדים.