קיצוצים בשוק הפרסום? "חסרים כ-150 עובדים טובים; יש יותר משרות מאנשים"
השנה האחרונה לא היטיבה עם ענף הפרסום, בלשון המעטה. ההאטה שהחלה במחצית השנייה של 2011 נגררה לתוך 2012 והביאה בסופו של דבר לקיצוץ משמעותי בכח האדם, פיטורים והקפאת גיוסים. עם זאת, תמונת המצב כפי שהיא מתוארת על ידי 3 סוכנויות המתמחות בהשמת עובדים בשוק הפרסום מלמדת על התאוששות קלה. בסוכנויות אלו שכל שינוי מהותי בפעילות הענף משליך ישירות עליהן יש הסכמה גורפת על עובדה מעניינת: "יש יותר משרות מאנשים מתאימים".
מירב עוז ומיכל גליק עומדות בראש חברת ההשמה
לדעה זו מצטרף בכיר ה'הד-האנטרס' של הענף - פרידמן, שאומר: "אני 11 שנים בעסק הזה וכבר חוויתי 3 או 4 מיתונים. עד כמה שזה ישמע מוזר, קשיים בענף הן חדשות טובות לחברת ההשמה. הבעיה היא בדרך כלל למצוא עובדים טובים". על פי גינגי שעורך סקרי דרושים חודשיים "חסרים כיום כ-150 עובדים איכותיים בכל קשת התפקידים, ואין כיום סחורה". גינגי מציין תופעה נוספת שמתרחשת בעיתות מיתון: "אפשר לראות שפרילנסרים רבים מבקשים לחזור לעבוד במשרדים במשרה מלאה, מה שמקל על אפשרויות ההשמה שלנו".
-מה מחכה לך על השולחן כרגע? "בכל רגע נתון יושבות אצלי 30 הזמנות שאני לא מצליח לאתר עבורן את האיש המתאים - המשרה הכי חמה עכשיו היא סמנכ"ל קריאייטיב".
במסגרת ההתאוששות הקלה שמורגשת לאחרונה מחפשים במשרדי הפרסום סוג מסוים של עובדים. לדברי טלר שעומדת בראש 'בעין מקצועית': "קצב הגיוסים גדל - יש יותר תקציבים שהשתחררו ויש תקנים בכל הדרגים, מזוטרים ועד בכירים. עם זאת למשרדים אין זמן להכשיר עובדים לכן הם אינם מחפשים עובדים בלי נסיון. הדרישה היא למי שיכול לעבוד מהר כי צריך להגיב למתחרים ויש 'אטרף' של עבודה".
כל משרד והשגעונות שלו
מי שמנסה להתאים את עצמו לטייפ-קאסט מסוים, שלדעתו מחפשים בענף הפרסום יכול לרדת מזה. פרידמן, עוז וטלר מסבירים שאין דבר כזה. "לכל משרד יש את השיגעונות שלו ודברים שמדברים אליו ספציפית, אין משהו גורף. עם זאת, יש את מי שמעדיפים גבר על אישה וההיפך". כך לדברי טלר. על פי עוז: אין טייפ קאסט אבל משרדי הפרסום מתארים לי את הגדרת התפקיד אחד לאחד, ואפילו נותנים שמות. הטייפ קאסט היחיד שחוזר על עצמו זה דרייב, רצון, רעב ואנרגיות טובות. את כל העייפים למיניהם אני ממילא מסננת מראש".
-מי אלו העייפים? "אלו שיש להם עייפות חומר ורוצים רק לנוח בעוד מקום - לא בבית ספרי". השיטה, למי שמעולם לא נעזר בהשמה אינטימית מן הסוג הזה, היא מאוד פשוטה. מחפשי עבודה בתחום, עם או בלי ניסיון (למרות שלזן הראשון יש סיכוי גבוה בהרבה) יכולים לפנות לחברת ההשמה ולחפש תפקיד שמתאים לנתונים אותם הם מציגים, אם בניהול לקוחות, פלנינג, קריאייטיב או אפילו מזכירת משרד. הסוכנויות מבצעות השמה לכל הדרגים, מתקציבאי זוטר ועד סמנכ"ל בכיר. מנגד פונים המשרדים בעצמם לחברות ההשמה בדרישה לגיוס עובדים. בעבור גיוס שהחזיק מעמד יותר מ-3 חודשים במשרד הפרסום מקבלת חברת ההשמה תשלום בגובה משכורת אחת של אותו עובד. העובדים עצמם לא נדרשים לשלם.
לגינגי, שועל וותיק בתחום ההשמה יש לא מעט סיפורים משעשעים מהתחום. אחד מהם התרחש לפני כ-3 שנים אז, הוא מספר: "פנה אליי בעלים של משרד מוביל ואמר לי, אני יודע שסמנכ"ל הקריאייטיב שלי פוזל הצידה ומגשש בחוץ, ואני יודע שמתישהו הוא יגיע אליך - אל תמצא לו עבודה ואני אשלם לך בתמורה. כמובן, אמרתי לו שאני לא יכול לעשות דבר כזה, וכן, בסוף אותו סמנכ"ל הגיע אליי ומצאתי לו עבודה".
הדרישה הכי גבוהה מצד משרדי הפרסום היא מטבע הדברים לתפקיד ממנו גם מתייאשים הכי מהר בענף הפרסום - תקציבאות. על פי פרידמן: "כל הזמן מחפשים תקציבאים, לאופליין וגם לדיגיטל זה הביקוש שתמיד מוביל. בנוסף יש דרישה לתקציבאי יחסי ציבור וגם ארטים טובים. מצד שני יש דבר מעניין שפלנרים טובים תמיד חסרים, כי מאוד קשה להכשיר אותם. לדברי עוז: "תקציבאים זה מה שאני מחפשת. תמיד חסרים לי תקציבאים".
תוך שנה וחצי תקציבאית רוצה להיות סופרוויזרית
היא מוסיפה ואומרת: "יכולתי לשלוח כל אחד לראיון אבל אני מחפשת את הטובים ביותר ולכן זה הופך לקשה יותר. לצערי - יש לי יותר משרות מאנשים וזה מצביע על איכות האנשים בענף. אני מראיינת תקציבאית שעבדה שנה וחצי בלבד ורוצה עכשיו להיות סופרווייזר - ואני לא מבינה מאיפה היא נפלה עליי. אני מגיעה מדור ברה שבו אם קיבלת מינוי לסופרוויזר אחרי כמה שנים אתה מנשק את האדמה. בדור שלי היו פרסומאים, אבל היום זה הרבה שונה, כי כל אחד מאוד ממוקד בנישה האישית שלו וחסרה לו התמונה הגדולה. הדיגיטל עשה לנו חיים קשים, כי אתה נקלע למשבר עם הלקוח בעבודה על אפליקציה כשמדובר בבריף קטן של 20 אלף שקל - מה שפעם היה קורה בסרט טלוויזיה של חצי מיליון שקל. פעם פרסום היה זוהר יותר והיום הטאלנטים רוצים ללכת לטלוויזיה והמוכשרים ביותר רוצים להיות פרילנס ולעבוד יומיים בשבוע - אני מנסה להסביר להם שאין חיה כזו".
תנועה אחרת שניתן לזהות בענף היא של פרסומאים שמבקשים לצאת החוצה, לעבור לתחום אחר, 'ליד' הענף. המהלך הנפוץ ביותר הוא הסבה מניהול לקוחות לניהול מותג - עניין שמוגדר על ידי עוז ופרידמן כסוג של אשלייה תמימה. עוז: "יש פרסומאים שרוצים לעבור לתחום אחר - בגלל כסף, שעמום או שהם מחפשים אתגר שונה. לצערי כל ה'מנהל מותג בצד של הלקוח' הוא סוג של חלום חייהם והם לא מבינים שהם הולכים להיות קטנים יותר מתקציבאי, ולהרוויח פחות וכל זאת רק רק כדי לצאת מתישהו בארבע הביתה, אחרי שהיא תהפוך למנהלת שיווק משעממת באיזה מקום - אלו לא אנשים שבאמת אוהבים פרסום".
התמונה מהצד של פרידמן נראית אותו הדבר: "כל תקציבאי שמתיישב אצלי אומר - אני רוצה לעבור לצד של הלקוח ולהיות מנהל מותג. הם לא באמת מבינים במה מדובר, הם לא מבינים שהם הולכים להתעסק בדוחו"ת אקסל כל היום. לדעתי מקורו של הדחף הזה ב-2 סיבות: אחת, שכולם רוצים לעשות להם מה שעשו להם, ושנייה - הרצון להיות, לכאורה, מקבל השרות ולא נותן השירות".
ויש גם הצלחות מסחררות. חלק מההשמות בורכו בהתאמה מיידית בין מבקש העבודה למשרד. ההשמה הכי מהירה של עוז הייתה של תקציבאי שהתקבל לעבודה תוך יום בלבד. טלר, כמו עוז מספרת אף היא על השמה שנקלטה תוך יומיים בלבד - של תקציבאי עם נסיון של שנה בענף. טלר מציינת מקרה נוסף שקרה לפני חודש במסגרתו פנו אליה מ"משרד קטן יחסית ורצו ארט. שלחתי שלושה, ובסוף כולם התקבלו תוך מספר ימים".
לזקן השבט פרידמן יש אנקדוטה מעניינת מאוד בנושא. "לפני 4 שנים. הגיע אליי עובד מאחד המשרדים המובילים ולא נזכיר כאן שמות. שלחתי אותו לראיון במשרד אחר בעשירייה הראשונה ועוד באותו יום הוחלט להעסיק אותו. בעלי המשרד לא רצו לשלם לי עבור ההשמה. אמרתי להם שבכל הקריירה שלי אף אחד לא נשאר לי חייב. החלטתי לתבוע את המשרד וחודשיים אחרי כשיום הדיון הגיע הם התקפלו ושילמו. מיותר לציין שזה הפך למשרד היחיד איתו אני לא עובד. חודשיים אחרי הם התקשרו אליי וביקשו לפתוח דף חדש. אני מצדי אמרתי שאני עושה הרבה טעויות אבל אני משתדל שהן יהיו חדשות".
- 13.אהרון 19/08/2012 11:39הגב לתגובה זויש ביקוש גדול, אבל בעיקר לתפקידים הזוטרים שבהם המשכורות מגוחכות. מדוע קופי עם 4 שנים ניסיון צריך להרוויח 8000 שקל? למה סופרוייזר עם 8 שנים ניסיון צריך להרוויח 12,000 ש"ח, כאשר המקבילה שלו אצל הלקוח מרוויח 18,000 ש"ח? יש שחיקה עצומה בפרסום, מנהלי משרדים שאמנם הם מאוד עשירים אבל שכחו מזמן איך לתגמל את העובדים שלהם שקורעים את התחת, עובדים עד אמצע הלילה ולמעשה אין להם חיים.
- 12.18/08/2012 10:37הגב לתגובה זובעיית שחיקת כח האדם בתחום והיעדר אנשים מנוסים לא מטרידה כנראה אף אחד. לבעלי משרדי הפרסום וגם ה״מנהלים״ שעובדים תחתם אין מושג ולו קל שבקלים איך לייצר מקום עבודה שמתמרץ עובד, שומר עליו לאורך זמן נותן לו יעדים ברי השגה ומתגמל אותו בהתאם לכך... דברים שלומדים בשנה ראשונה במנהל עסקים .כמו שעושים בהרבה תחומים בעולם השיווק. הבעיה היא של״מנהלים״ במשרדי הפרסום אין שום היכרות עם המונחים האלה. הם לרוב אנשי קריאייטיב/סופרוויזרים/פלנרים שאיכשהו התקדמו. לצערי הכל מתחיל ונגמר בניהול. עסק שלא מנוהל טוב, הוא לא עסק טוב ואנשים לא רוצים לעבוד במקומות כאלה. שהתקדמו...
- 11.ההוא מעבר לדלת 18/08/2012 01:42הגב לתגובה זומסופרוויזרית עצלנית במקאן אריקסון התחילה לספסר באנשים. בושה
- אופיר 21/08/2012 12:32הגב לתגובה זואת מירב עוז אני מכיר כבר שנים רבות, בחורה מוכשרת מאוד עם הרבה קבלות וממש אבל ממש לא עצלנית.
- 10.אסף 17/08/2012 21:18הגב לתגובה זוסידר לי עבודה טובה, שמר על קשר ומאוד נחמד. לפי הנסיון המצומצם שלי איתו, היה מקצוען.
- 9.שי 16/08/2012 21:59הגב לתגובה זואם יש כל כך הרבה משרות איך זה שיש כל כך הרבה אנשי קריאיטיב בחוץ? 1. אתם פשוט לא מדייקים ובענק.מיתון! 2. בעלי המשרדים לא מוכנים לשלם לטאלנטים ומעדיפים צעירים זולים.3. אנשים מאסו בענף.
- 8.המחסור הוא במשרות טובות ולא באנשים טובים (ל"ת)הבועה 16/08/2012 20:08הגב לתגובה זו
- 7.סוחרי סוסים תמיד יהיו (ל"ת).. 16/08/2012 19:30הגב לתגובה זו
- 6.אנגלופולוס 16/08/2012 19:00הגב לתגובה זואולי בגלל הפרט השולי הזה שלא הופיע בכל הכתבה (שכתובה בצורה נוראה, ומאד קשה לזהות מי הדובר של איזה משפט), בנוגע לעניין המשכורת..? אולי אנשים "מוכשרים" כלשונכם בוחרים לחפש עבודה בשדות של אחרים ולא בתעשיית הפרסום? הועברו פה דברי ביקורת קשים כלפי כוח השוק, אבל לפי הדברים האמורים הם מופנים באופן חד וחלק כלפי השמנת של תעשיית הפרסום.
- 5.מלא מגייסים: מקאן, גפן, פובליסיס אבל השכר נמו (ל"ת)ליאור 16/08/2012 18:01הגב לתגובה זו
- 4.ג 16/08/2012 17:44הגב לתגובה זופעם אחת הייתי אצל גינגי. שאל אותי אם לסדר לי פגישה במשרד מסויים. אמרתי לו שלא יפנה אליהם, כי כבר נפגשתי איתם והם צריכים לתת לי תשובה. המשרד לא התקשר אלי אז אני התקשרתי אליהם, וקבעתי פגישה נוספת שבעקבותיה התקבלתי. גינגי התקשר אלי להגיד לי למה לא הודעתי לו שהתחלתי לעבוד שם, ושהוא סידר לי איתם (שקר) הזכרתי לו שלא רק שהוא לא סידר לי, אלא שביקשתי במפורש שלא יפנה אליהם. בכל זאת הוא פנה לבעלים והטריד אותם וביקש שישלמו לו.
- 3.חיים בלה לה לנד 16/08/2012 17:03הגב לתגובה זואל תאכילו את קוראי הכתבה בשטויות... עבדתי 3 שנים בפרסום,ניהול לקוח(עברתי 2 משרדי פרסום מובילים בפרק הזמן הזה). מעבר לזה שבית ראיתי יותר בצבא (והייתי קרבי), סיר לחץ היה פרייאר לידי והייתי נתון לחסדיהם של מנהלים שבטוחים שאם הם לא היו קיימים היה צריך להמציא אותם זאת הייתה תקופה נחמדה אבל כתקופה ולא כדרך חיים. היום אני מנהל שיווק ונהנה מכל רגע...משכורת טובה יותר, פחות לחץ, פחות שעות עבודה והכי חשוב הרבה יותר מעניין. אני מתעסק גם (ודגש על הגם) בפרסום אבל לא רק... אנשי פרסום חושבים שהם מרכז העולם (הייתי בעצמי בסרט הזה) פרסום הוא נישה קטנה בעולם הרבה יותר רחב (ומעניין) שנקרא שיווק. אז שלא יאכילו אותכם בלוקשים...
- 2.יוחאי סלמה 16/08/2012 16:50הגב לתגובה זו:O
- 1.גינגי הטרחן (ל"ת)דון דריפר 16/08/2012 16:48הגב לתגובה זו