ראיון

"מימן משקיע חצי מיליארד ומשרדי פרסום שמוצצים את דמו לוקחים 35% עמלה"

חברת הכנסת יוליה שמאלוב ברקוביץ' בראיון לאייס: "אני חיה את השוק - השפיות תבוא מרגולציה על המדיה; תקציבאים מרוויחים 5 אלף בזמן שמשרדים יושבים במגדלי פאר; לא ראיתי לנגד עיניי את מקאן כשחשבתי על החוק"
משה בנימין | (16)

אם תצלח משימתה, המתוארת על ידה כסוג של שליחות, תוכל חברת הכנסת יוליה שמאלוב ברקוביץ' להפוך לדמות מרכזית בתולדות שוק הפרסום הישראלי לדורותיו. הצעת החוק אותה הציגה לועדת הכלכלה בשבוע שעבר כוללת מספר סעיפים תקדימיים ובגדול מנסה להחיל רגולציה על תחום רכש שטחי הפרסום בשוק המדיה הישראלי.

על פי הצעת החוק שהציגה, אמצעי תקשורת כמו למשל זכיינית הטלוויזיה 'קשת' לא יוכל למכור למתווך תקשורת, דהיינו חברת רכש מדיה, שטח פרסום, זמן שידור או שירות הוצאה לאור או הפצה של עלוני פרסום שלא עבור מפרסם מסוים, ידוע מראש, ובמסגרת חוזה הרשאה כתוב ממפרסם זה. המשמעות היא ביטול רכישות המלאי מראש כפי שמבוצע כיום על ידי חברות המדיה.

בנוסף החוק מקדם שקיפות של התנאים המסחריים והחוזים, בהם המפרסם ייקח צד, ואולי החשוב מכל - הסעיף שינסה להגביל את כוחם של שחקנים דומיננטיים בשוק במדיה, והדוגמא הבולטת היא חברת יוניברסל מקאן, ולפיו "לא יקצה אמצעי תקשורת יותר מ-18% מזמן שידור תשדירי פרסומת או משטח הפרסום אותם הוא מציע למתווך תקשורת אחד או לכל חברה הקשורה אליו".

טענות לחיסול פוליטי לדברי שמאלוב ברקוביץ' "הרעיון עלה מרגע הכניסה לכנסת, אבל אני עוסקת בזה כבר 8 או 9 חודשים". כפי שציינה שמאלוב ברקוביץ' בישיבת ועדת הכלכלה "למרות שהרייטינג של הערוצים המסחריים בעלייה מצבם הכלכלי מדרדר בעוד שכ-300 מיליון שקל הולכים לעמלות היתר". עוד היא ציינה כי באחד ממשרדי הפרסום "איימו עלי שאזהר כי יחסלו אותי".

-כעת, כשהחוק כבר הוצג בפני ועדת הכלכלה, את חוששת שישימו לך מקלות בגלגלים, שיפעילו לוביסטים? "עוד לא הפעילו לוביסטים אבל איימו שכך יקרה. זה התחלת הקמפיין נגדי - שמעתי כבר את הטענה שאני עובדת בשביל טייקונים".

שמאלוב ברקוביץ' מסבירה את תמונת המצב מנקודת ראותה ואומרת: "היום, גם הגופים הגדולים האלו שנקראים גופי מדיה (ואחראים לעיצוב מדיניות ומציאות) - דווקא במקרה זה הם נראים חלשים ואבודים כי הם יכלו בעצם, על ידי פעולות טריוויאליות לשנות את המצב, אבל זו דילמת האסיר - אם יבוא כלי מדיה ויאמר שזהו, אין עוד עמלות יתר, הוא יחשוש מהמתחרה שלו שיפתה את משרדי הפרסום לעבור אליו. התחרות בין כלי תקשורת הביאה אותם למצב שהם לא מצליחים להתאחד ולהאמין אחד בשני, ולכן אף אחד לא אומר פה זה עוצר, ואין 15 או 18 אחוז עמלה, ולכן עם כל הכוח שכביכול יש להם - הם צריכים עזרה מהכנסת".

-למה להתערב בשוק שפועל באופן חופשי והביא את עצמו לנקודה זו? "אני לא אהובת התקשורת ויש לי ביקורת גדולה עליה, אבל כמו שאני פועלת בתחומים אחרים ובודקת איפה המחוקק יכול להתערב ולפתור כשל שוק, אני מתערבת גם כאן ואין מנוס. איפה שאין ערכים באים החוקים - אם לא היה ניצול של כוח המפרסם על כלי המדיה אז לא היה צריך להתערב - אבל נוצר מצב שכלי תקשורת מושפעים ממפרסם או פרסומאי שיכול להשפיע על התוכן. תחשוב שגוף מדיה מסוים החליט לעשות תחקיר על מפרסם גדול או פרסומאי - זה לא ירוכך? כלי תקשורת תלויים בכסף וככל שאתה הופך למונופול אתה משפיע על התוכן".

טייקונים או לא, שמאלוב ברקוביץ' מביאה את יוסי מימן, מבעלי ערוץ 10 כדוגמא לכשלי שוק המדיה כשהיא שואלת: "למה יוסי מימן צריך להשקיע חצי מיליארד שקל בטלוויזיה, ובאותו הזמן יש לו את חברות המדיה ומשרדי הפרסום הגדולים כשותפים שמוצצים לו את הדם ומרוויחים עליו 35%". "שים לב", היא אומרת "עד כמה הצעת החוק הזו תעזור למשרדי הפרסום - אני מפרקת להם את המונופול המטורף שגורם לחברות מדיה ומשרדים להתפרק בגלל שמישהו מאוד חזק תופס 40% מהשוק".

-זה ממש נשמע כמו 'חוק מקאן' "לא ראיתי לנגד עיניי את מקאן כשחשבתי על החוק"

-קשה שלא להיזכר בסכסוך בין מקאן לערוץ 9 שהיית בין מקימיו. לבטח יהיו מי שיקשרו את הכל יחד "זו בדיוק כמו אותה טענה שנשמעה כלפי גפני (הרב משה גפני, מ"ב), שבתור יו"ר ועדת כספים הוא עובד עבור החרדים - יש טענות שלא שווה להתייחס אליהן, והזמן יגיד עבור מי אני פועלת. אני לא יקירת התקשורת ולא הייתי 10 פעמים ב'פגוש את העיתונות' - אבל זה לא מפריע לי לבצע את תפקידי כנבחרת ציבור בצורה הוגנת במקומות שיש בהם כשל שוק". שמאלוב ברקוביץ' מזדרזת לציין מקרים נוספים בהם הרימה כפפה שלא היו עליה קופצים. "כל הנושא של עוולות קשות כנגד גברים בתקופת גירושים - ההמלצות על ביטול חזקת הגיל הרך לא הוצגו בפני משרד המשפטים עד שנכנסתי לתמונה. אני מטפלת גם בנושא הרפורמה בביטוח לאומי ואתה יכול לראות כמה כתבות יש על הנושא בזמן האחרון, כי אני מציפה נושאים שאנשים מפחדים לגעת בהם - בשביל מה אני בכנסת, אם לא לשם כך?".

היא מתארת, בין השאר, כיצד הפכה את עצמה למטרה עבור עיתון הארץ: "בזמנו כתבתי מכתב לשר הפנים לסגור את עיתון הארץ עד שבלאו (אורי, מ"ב) יחזיר את החומרים שנמצאים ברשותו ומישהו שאל אותי - איך את לא מפחדת לצאת נגד העיתון. אמרתי, אם תראו קמפיין נגדי תדעו מאיפה זה בא ואכן החל קמפיין נגדי בדה מרקר בגלל ההתנגדות שלי לרפורמה בשוק הסלולר - רפורמה שהיום פשוט צעד אחרי צעד מוכיחה עד כמה האזהרות שלי צדקו, כי יש כיום אלפי מפוטרים בשוק הסלולר והשירות ירוד, ולמרות זאת זה לא הפריע להם לכתוב שאני עובדת אצל הטייקונים".

עוד היא מוסיפה ואומרת: "אחרי זה כשהתנגדתי לששינסקי והתרעתי על מה שיקר בהבאת הגז ממצרים, אז כתבו שאני עובדת בשביל יצחק תשובה והנה, תראה שצדקתי בעניין של צינורות הגז ממצרים. אז התחיל עוד קמפיין נגדי וזה לא הרתיע אותי משום שאני יודעת מהי האמת ואני הולכת עם הדרך שלי, שבזכותה הגעתי לכנסת".

-את זוכה לרוח גבית? יש מי שתומך בך מאחורי הקלעים בשוק המדיה? "אני לא מקבלת תמיכה מאף אחד, אלא רק מקווה שלא יתחיל קמפיין תקשורתי נגדי. אני מקווה שגופי המדיה יהיו מספיק הוגנים כדי לא לתת יד למי שירצה לחסל אותי פוליטית. כבר אמרו לי שבשלב הבא יקחו לוביסטים על מנת לעצור אותי ואני לא מתכוונת לסגת עד שיהיה כאן שינוי במודעות. אין לי מטרה להביא הצעות החוק כדי שיסמנו עוד וי של משנה סדרי עולם. אם יגיעו להחלטות משותפות במשולש הברמודה בין מפרסם פרסומאי ומדיה, ותהיה שקיפות - אזי עמלות במדיה ירדו ומשרדי פרסום ירוויחו ממקצועיות ולא מתיווך. כתוצאה מכך המדיה תשקיע יותר בסוגה עילית ומבחינתי אז, עשיתי את שלי.

שמאלוב ברקוביץ' מצרפת לדיון את אתרי האינטרנט וקוראת להם "הנפגעים הגדולים, שם העמלות מגיעות למספרים גבוהים במיוחד". הביקורת שלה כלפי שוק הפרסום נוגעת גם לחוסר השיוויון הפנימי והאנומליה שהוא מקפל בתוכו: אני רוצה להזכיר כמה מרוויחים תקציבאים במשרדי פרסום - בזמן שאלו ממוקמים בבנייני פאר, ואתה רואה איפה הם חיים - אנשים שם עובדים בשביל 4 או 5 אלף שקל. לא הייתי אומרת שיש כאן גופים שמתייחסים יפה לעובדים שלהם". על שוק הטלוויזיה היא אומרת: "מפיקים בטלוויזיה מרוויחים 3 אלפים שקל - בגלל שיש כאן תחום אטרקטיבי אנשים הולכים לעבוד שם ומגלים שזה שוק של ניצול".

ו ואת באמת מאמינה שרגולציה על תחום המדיה היא הפתרון? -בוודאי. אני חושבת שהשפיות תבוא מהרגולציה על שוק המדיה. המטרה היא לא סימון 'וי' על החוק - אני חיה את השוק בכל רמ"ח איבריי כי אני אשת תקשורת, ואם לא אני אז מי יבוא? זה לא מגיע ממקום של גאווה אלא עם יד על הלב". בעיתון הארץ בחרו שלא להתייחס לדברים.

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    O-o 07/08/2012 11:17
    הגב לתגובה זו
    קראתי פה טוקבקים, עד שעיניי התחילו לדמוע. סתם בשביל הידע: כל חמשת המשרדים הגדולים (שחונקים את הענף) מסיימים כל שנה ברווחים של מליונים ואפילו עשרות מליונים, בדולרים כמובן (גם בשנים פחות טובות). כל הענף מושתת על חוסר שקיפות ו"נתב ככל יכולתך" את הלקוח למקורות הרווח שלך, אז על מה כל הבכיינות פה? תקראו טוב טוב, כל שיטות הסחר בין גופי תקשורת למשרדי המדיה הן לא חוקיות, (במילים אחרות גניבה) במדינות מתוקנות. הגיע הזמן שהבועה הזאת תתפוצץ בפרצופם של כל החזירים שמובילים את הענף לתהום.
  • 14.
    מאפיה!! 07/08/2012 10:24
    הגב לתגובה זו
    חברת שילוט משקיעה מיליונים על הקמת השלטים, אגרות לעיריה, שכירויות, הפקות, התקנות, חשמל ועוד... ואז באה חברת רכש מדיה ופשוט לוקחת מלמעלה מהברוטו 30%!!! ומשאירה לחברת השילוט פחות מ 10% רווח ולפעמים גם הפסדים!! וחברות השילוט משלמים כי הם מפחדים שלא יישרפו אותם! זה ממש פשע וביריונות! ברוב המקרים הלקוח לא מודע לעמלה הגדולה וחברות הרכש גם דורשות לא לספר לו, ממש גניבה לאור יום! מי שצריך לשלם לרכש הוא הלקוח בלבד!!! חברות השילוט לא צריכים לשלם שקל לחברות הרכש! ובטח אם הלקוח לא יודע על כך! חייבים לעצור את זה מיד!
  • 13.
    פרוטקשיין 07/08/2012 10:13
    הגב לתגובה זו
    בענף השילוט המצב חמור עוד יותר, חברות הרכש מדיה דורשות 30% מתוך המחיר שנמכר ללקוח שלהם גם אם בכלל לא היו מעורבות בתהליך המכירה! ואם לא נשלם להם הם מאיימים בחרם! ממש פרוטקשיין! חייבים לשים לזה סוף ומהר!
  • 12.
    איתי 07/08/2012 09:35
    הגב לתגובה זו
    העניין פשוט מאוד, אכן יש צורך מיידי לעשות את המהמלך ולא רק בטלוויזיה אלה בכל המדיות. דווקא חוק שכזה יאלץ את המשרדים והלקוחות להבין שנושא הריטיינר והתשלום על כל סעיף יהפוך הכרחי. גם המשרדים בסוף ישמחו לסיים עם העמלות האלה שחוזרות ברובם ללקוח ומציגות אותם כחבורה של גנבים (למרות שחלקם כאלה)
  • 11.
    שולטטטטט 06/08/2012 19:06
    הגב לתגובה זו
    ביום שלקוחות ישלמו על חשיבה ועל סבבי קריאטיב ועל מאות השעות שמשקיעים עבורם מידי חודש עד שקמפיין עולה לאוויר ניתן יהיה להוריד את אחוזי העמלות מהמדיה. כ- 80% מהלקוחות בארץ שעובדים מול משרדי פרסום לא משלמים כלל וכלל על כל שאר שירותי המשרד. לא זכור לי בכל 8 שנותיי בתחום שחייבתי לקוח על אסטרטגיה ועל כך שפלנר וארט וקופירייטר ישבו ושברו את הראש כיצד לעלות עם קמפיין. אז הכי קל לבוא ולדרוש קיצוצים. מהלך שכזה שולח 50% מכוח האדם במשרדים הביתה. מהלך שכזה פשוט ישלח את עולם הפרסום הישראלי 10 שנים אחורה ( שגם ככה יש עדיין פערים להשלים ) אני מתקשה להבין מה הסיבה האמיתית להצעת החוק המגוחך הזה. עוד לא הבנתי מה הוא יועיל ולמי בדיוק ?? ללקוחות הגדולים ? לגופי המדיה השונים ? למשרדי הפרסום ? לא ניראה לי .....
  • 10.
    ספסר 06/08/2012 18:01
    הגב לתגובה זו
    נכון שיש עמלות גבוהות מהמדיה ונכון שיש עמלות על היקפים- סופרים. מה שלא כתוב הוא שגם ללקוחות יש הסכמי בונוסים והחזרי מדיה שונים ומשונים. היום יש לקוחות שמקבלים את כל המדיה בחזרה והסיבה היחידה של המשרדים להחזיק אותם זה היקפי הפרסום
  • 9.
    צביה 06/08/2012 17:16
    הגב לתגובה זו
    מוצצים את דמו?!? איכס, כלומניקית שכמותך! לכי ללמוד מאיפה הביטוי הזה בא! דומן פוליטי! חבל שאייס נתן לך במה.
  • 8.
    איילת 06/08/2012 16:31
    הגב לתגובה זו
    אני מקווה שעם קיצוץ הרווחים מהמדיה משרדי הפרסום יתחילו לגבות לפי עבודה מה שיוביל לקוחות לשלם על עבודה, כתוצאה מכך ערך העבודה יעלה ואולי, רק אולי סוף סוף יהיה אפשר לעבוד במשרד פרסום מבלי להשתגע, לחלות או להתגרש...
  • 7.
    יניב 06/08/2012 16:15
    הגב לתגובה זו
    לא יכול להיות שמשרדי פרסום יהיו יותר רווחיים מזכייני הטלוויזיה, מגופי העיתונות והרדיו שבהם הם מפרסמים.
  • 6.
    יוליה כרגיל חתיכת מפגרת (ל"ת)
    אני 06/08/2012 15:53
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    מהתחום 06/08/2012 15:22
    הגב לתגובה זו
    אבל השיירה תעבור.... במקום שמשרד פרסום יקח כסף בלי להתבייש על השולחן, הוא מכניס אינטרסים (והמון) וחוגג על חשבון הלקוח. בכל השווקים האחרים המתווכים נעלמים. כשזה יקרה כאן, אז הקריאייטיב האסטרטגי יקבל את הכתר המגיע לו. בחייאת, מי מאיתנו לא דחף לקוח לערוץ X רק בשביל הסופר קומישן?
  • 4.
    צדיק? 06/08/2012 15:17
    הגב לתגובה זו
    חברים יקרים, אתם באמת חושבים שכל מה שקורה סביב עניין הלקוח-משרד-צרכן בחודשים (או אפילו שנים) האחרונים קורה סתם ככה ללא סיבה? סתם נהיה למישהו משעמם? סתם לקוחות כיום כבר רוכשים מדיה לבד, מפיקים לבד ולא סומכים יותר על המשרדים? ברור שעכשיו זה חוזר למשרדים כמו בומרנג ואלה מתלוננים שהלקוחות "מתעללים" בהם ודורשים הרבה מעל ומעבר ללא כל גבול סביר (ופה אני לחלוטין מסכים עם המשרדים) - אבל האם המשרדים עצרו לרגע ושאלו את עצמם: אולי אנחנו בעצם אלה שגרמנו לכל זה לקרות?....
  • 3.
    שמוליק 06/08/2012 15:15
    הגב לתגובה זו
    כשהלקוח יסכים לשלם על כל השירותים שהוא מקבל: אסטרטגיה, קריאיטיב, תכנון מדיה, מחקר, ישיבות אינסופיות, פרזנטציות. כשלקוחות יתנו זמני עבודה נורמאליים ולא מודעה מהיום למחר, ומה זה רק לעשות לוגו ולשים תמונה איזה משפט... אז משרדי הפרסום יוכלו להוריד את מחירי המדיה... אגב מישהו אומר ליבואן רכב כמה כסף הוא צריך להרוויח? מישהו קובע לתנובה מה אחוז הרווחיות למוצר?
  • דון 07/08/2012 10:17
    הגב לתגובה זו
    במצב הקיים ספקי המדיה הם שמשלמים למשרדי הפרסום בגין השירותים ללקוחות שלהם וזה חייב להפסק! הלקוח הוא זה שצריך לשלם לכם!
  • 2.
    אחת שיודעת 06/08/2012 14:54
    הגב לתגובה זו
    בתור אחת שניהלה משרד פרסום - רמת השירות הניתנת והנידרשת היום ע"י הלקוח בתיכנון, אסטרטגיה, קריאייטיב, ניהול לקוח, מדיה, מו"מ וכולי ע"י האנשים הטובים בתחום על מנת להגביר את התחרותיות של הלקוח עולה כסף והרבה, אז נורא קל להיות פופוליסטי ולצעורק 35% אבל אם תסתכלי על ההוצאות שיש למשרד פרסום איכותי שמחזיק עובדים רבים בצוות של הלקוח ונותן לו שירות טוב - זה די מוצדק.
  • 1.
    ש 06/08/2012 14:47
    הגב לתגובה זו
    כל הכבוד, שמישהו יעצור את שוק העבדים הזה!!!