
"יש משרדים שעושים 'הצגה' למכרז - מנצחים, והלקוח נתקע עם עבודה מביכה"
במסדרונות מקאן אריקסון זה מוגדר כ'דיסיפלינה החמישית'. תורת המכרזים הסדורה שנבנתה לאורך השנים כדי להגדיל את הסיכויים של המשרד לנצח בהתמודדות על תקציבים שיוצאים למכרז. זה אולי נשמע כמו תכנית חירום למתקפה כוללת אבל למעשה מדובר על אותה התכונה, כמעט בדרגת אומנות, שכולם מחפשים - הדרך הטובה ביותר להתמודד, לנצח במכרז מול משרדים אחרים וללכת הביתה עם התקציב.
חצי השנה האחרונה בענף הפרסום, בה תקציבים עתירי מיליונים עפים מצד לצד ללא מנוח הפכה את אותו קילר אינסטינקט למצרך מבוקש במיוחד. יגאל שמיר, סמנכ"ל הקריאייטיב ושותף בגליקמן נטלר סמסונוב אומר: "קודם כל זה תחום מעניין. למכרז יש חוקים משלו ומה שקורה שם לא דומה בהכרח למה שקורה בפועל. אתה צריך להרשים ולרגש, הרבה יותר מלמשל בפרזנטציה בפעילות השוטפת, בה אתה צריך לשכנע את הלקוח שלך שאתה עושה את הדבר הנכון".
שמיר מוסיף ואומר: "ועדת מכרזים מורכבת לעתים מ-12 אנשים ברמות ותפקידים שונים. במכרז עצמו אנחנו נדרשים לעשות הפשטה של המסר ורק בעולם האמיתי מסבכים את זה יותר. הלקוחות צריכים לצאת מהחדר בתחושה שהכל מובן בפעם היחידה שבה ניתנת לך ההזדמנות. דבר נוסף הוא שאין היזון חוזר מהקהל. בפרזנטציה רגילה יש דיאלוג ובמכרזים שכאלו, במיוחד ממשלתיים, בגלל נקיון הכפיים וטוהר המידות שדרוש שם - אין לך פידבק וממעטים בהתייחסות ישירה. אתה מנסה להבין תוך כדי המצגת איפה קלעת ואיפה לא - אתה מנסה לקרוא לפי שפת הגוף של הנוכחים מה הסטטוס שלך, או בעזרת הצוות שלך".
"התוצרת של משרד פרסום היא לא מסיבת הפתעה"
יוסי לובטון, מנכ"ל באומן בר ריבנאי, משרד הפרסום שסגר חצי שנה של זכיות נאות במכרזים בעלי פרופיל גבוה אומר: "אני לא חושב שיש ממש תורה שכזו. יש כאלו שיגידו שיש שיטות, טובות יותר או פחות, אבל בעיניי כל תופעת המכרזים היא די מגוחכת".
לובטון מסביר: "בסופו של דבר התוצרת של משרד פרסום היא לא מסיבת הפתעה. אתה לא מקבל בריף ועושה ללקוח הפתעה אחרי שבועיים. עבודה של משרד ללקוח באה מהיכרות ארוכה, מפינג פונג מחשבתי, לפעמים אפילו טעון, והבנה אמיתית של ה-DNA. ורק תהליכים כאלו מוציאים תוצר פרסומי טוב".
אחד היתרונות שיש למשרדים ותיקים בתעשייה היא היכולת לשחזר לאחור את המכרזים בהם הם השתתפו כדי לשפר ולייצר עקומת למידה. "לאורך השנים למדנו שצריך לוותר על דברים שלא עובדים במכרז. למשל, כל מה שלוקח יותר מדי זמן להבין או מצריך יותר מדי מלל" אומר שמיר. "צריך להעביר דברים בצורה מהירה ומובנת. זה מה שגורם להרבה משרדים להעביר את המסר במכרז בשימוש פרזנטורים וכו'. להבדיל מפרנזטיציה רגילה, יש מקרים בהם ועדת מכרזים רואה כמה מצגות ביום ואתה מבין שאתה חייב להוציא אותם עם משהו משלך, שייקחו אותו הביתה, כדי שיזכרו אותך בסוף היום כאשר הם יכנסו הביתה וישאלו אותם איך עבר היום".
לובטון, מנכ"ל באומן בר ריבנאי, מנצל את ההזדמנות כדי להצביע על הרעות החולות של המכרזים. מבלי לציין שמות הוא אומר: "יש משרדים שמשקיעים בתפאורה במכרז, שפים, ארוחות וכו', קישוט מעליות ועוד. בעיניי הם פאתטיים, ולקוח שזה מרשים אותו, זה די עצוב".
עוד אומר לובטון, "הדבר השני שבעיניי לא נכון ומעבר לזה גם דורש משאבים כספיים ואנושיים זה כל תהליך המכרז שבו לקוח אומר 'קח בריף ותביא לי קריאייטיב'. הן כפרסומאי והן כאיש שיווק בעבר אני יודע שמה שהצגת במכרז הוא לא מה שתעשה אחר כך. בסופו של דבר יושבים עם הלקוח לומדים את המותג ועושים עבודה, ומהדיאלוג הזה מביאים את התוצאה הטובה".
לדעת לובטון, "אם אתה לקוח שמחפש משרד אז הקריטריונים שלך לא אמורים להיות המצגת אלא בחינת העבודות שהמשרד עושה ללקוחות הקיימים בכל יום. המשרדים מוציאים בכל יום תוצרי פרסום בזמן אמת. שב ותסתכל על העבודה ותחליט כלקוח אם זה מספיק טוב עבורך".
"בסוף" אומר מנכ"ל באומן בר ריבנאי "הכימיה היא החלק החשוב ביותר. הנסיון של האנשים, הקילומטרז' שהם עשו - אתה צריך לשאול את עצמך האם אתה רוצה את האנשים האלה בצוות שלך".
- איך לקוח פוטנציאלי יכול ללמוד על אופי של בנאדם או משרד מבלי לצאת למכרז מסודר? לובטון מסביר: "נפגשים, מראיינים ושואלים כמו גיוס של עובדים ולוקחים המלצות מלקוחות קיימים. זו מדינה קטנה - כולם מכירים את כולם. אתה שואל איך הם ב-X או ב-Y ומחליט לפי ההמלצות. תן למשרד לשבת איתך ולהציג את מה שהם עשו ולהסביר לך את תהליכי העבודה".
זה לא נגמר שם. לובטון מזכיר לשלילה חלק מה'טריקים' שנפוצו בענף הפרסום ואומר: "יש משרדים שמתעסקים בפוזה ומביאים שף פרטי למכרז ומכינים ללקוח ארוחות, או שמעבירים את הפרזנטציה לווילה של הבעלים וכו'. אתה יכול לראות משרדים שזכו בשנתיים האחרונות במכרזים ואתה רואה את התוצאות והתוצרים שהיו אח"כ וזה מביך. הלקוח לקח 5 משרדים, גרם להם לבזבז עשרות אלפי שקלים ובסוף הלך עם המשרד שעשה הצגה טובה במכרז ונתקע אחר כך עם תוצרי פרסום מביכים".
"יש אנשים שהם מספרי סיפורים טובים וזה מקבל משנה תוקף במכרז עצמו"
מי שבאופן טבעי נמצא בכל מכרז תחת הזרקור הם מנהלי הקריאייטיב שתופסים חלק חשוב בכל מצגת. טל ריבן, סמנכ"ל הקריאייטיב באדלר חומסקי אומר: "זה וואן שוט ולכן במכרז עצמו יש מצגות אולי יותר מפורטות, או יותר מסבירות. יש אנשים שהם מספרי סיפורים טובים וזה מקבל משנה תוקף במכרז עצמו, ולכן הם יהיו אלו שיציגו. אתה רוצה להשתמש בכלים הכי טובים שיש לך".
במבט לאחור על המכרזים אליהם הוא נחשף אומר ריבן, "בשנים עברו היו מחפשים יותר את הגימיקים - היו מכרזים של 'בוא נעשה רעש וצלצולים' עם סלבריטאים, שיגועים ועניינים בשביל לעטוף את המצגת והיום הגישה היא הרבה יותר מקצועית ועניינית. לא עושים רעש רק לשם הגימיק ומשקיעים יותר בהצגת הפתרון הנקודתי - זה בא בהתאם ללקוחות שהשתנו ויודעים טוב יותר איך לשפוט פתרונות נכונים".
"כשמזמינים אותך למכרז ואתה מגיע לכאורה מתוך ואקום - זה לא המעשה הנכון"
מכרזים אינם נחלתם של אריות הענף בלבד. גיא קלנר, מנכ"ל ענבר מרחב, משרד שממוקם בעשירייה השנייה של ענף הפרסום מתייחס לנושא ואומר: "יש שני צירי פעולה. האחד הוא של האם לגשת במכרז שזו ההחלטה המקדימה - מהו התקציב, מי המתמודדים ואיך אנחנו יכולים לנצח בו". למרות שזה נשמע כמו תהליך קבלת החלטות שמאפיין משרד קטן יותר, קלנר מסייג ואומר "זה לא נובע מהמקום של 'המשרד הבינוני', אנחנו לא מפחדים ויכולים להתמודד מול כל אחד. זה ציר החלטה של גוף מפוקח ומקצועי - לא מתמודדים רק לצורך ההתמודדות אלא רוצים לנצח".
קלנר אומר עוד "צריך לבדוק מהם מעגלי ההשפעה, מקצועי ופוליטי, מקצועי ואישי, הכרויות עבר וכו'. כשמזמינים אותך למכרז ואתה מגיע לכאורה מתוך ואקום - זה לא המעשה הנכון". "הציר השני" אומר קלנר "הוא ציר מקצועי. ברגע שהתקבלה החלטה ללכת למכרז אז יש סדרת פעולות בל"וז שבונה את הפרזנטציה ברמה המקצועית, האסטרטגית והקריאטיבית - עד לנקודה של ההגעה למכרז".
- אתה יכול להצביע על שינויים לאורך הדרך או דברים שלא תחזרו עליהם? "אנחנו כל הזמן לומדים ומשתפרים, בשני הצירים. אנחנו גם מפיקים לקחים מדברים שעבדו יותר טוב או פחות. גם מבחינת לוחות הזמנים ומבחינת יום הישיבה עצמו - זה דברים שאנחנו לומדים ומשפרים". מנכ"ל ענבר מרחב (לשעבר ענבר מרחב שקד עד לפרישתו של ספי שקד לבשנה האחרונה. מ"ב) מסיים את דבריו באמירה מעניינת: "דברים שלא אעשה שוב? לא משהו במכרז, אולי יותר בדרך שבה אנחנו בוחרים בסלקטיביות את המטרות שלנו. בעבר קפצנו קצת יותר מדי אולי בגלל הרכב האנשים במשרד ואולי התפכחנו קצת מאז".
- 17.יוסי 23/02/2012 11:57הגב לתגובה זולקוח חכם יכול לנתח את עבודת המשרד בשוטף ולקבל החלטה
- 16.שילוח 23/02/2012 09:01הגב לתגובה זומקאן עשו פרזנטציה מטורפת לביטוח ישיר, ואח"כ כולם גילו שאין שם אסטרטגיה בכלל, הקריאייטיב בהתאמה היה מביך, והלקוח מהר מאוד הבין שטעה וחזר לשלמור...
- 15.בירנבך 22/02/2012 21:08הגב לתגובה זוהקף את עצמך כמו כל הפרסומאים המנופחים בכתבה בעשרות מלצריות ומלצרים שיגישו את מנת הבינוניות המשעממת שלהם בכל שעות היממה. הצג הסכמי מדיה שמשתווים ליוניברסל מקאן אחר כך שלח את בעל הבית לקשת להתמחר איתם איך תרוויחו מזה וגם אם לא, תמיד תוכל להגיד שעשית הכל למען המטרה. סע לפסטיבל קאן עם הלקוח אליו אתה חותר, כמו בספורט מה שחשוב זה ההשתתפות. חבקו יחדיו עבודות נפלאות מהעולם זה תמיד נראה טוב. שחזר פרזנטציה שאתה זוכר כמתכון מנצח ושלח את הקריאטיב מוקדם הביתה, הם יעריכו אותך אולי.
- 14.יואל 22/02/2012 18:03הגב לתגובה זוהנה אמת עצובה שכולנו מבינים היטב- מכרזים נלקחים בפוזה ובפוליטיקה. יוסי לקח את טורדנו וישרכארט -אלה שני ההשגים הגדולים באמת שלו עד כה ובשניהם מה יש על המסך? תוצר מופלא של פרזנטורים ופרסומות אינפו. בחייאת! אחד הוא לקח כי הבעלים סגר דיל יפה והשני הוא לקח כי חברת המדיה שלו מתפשרת בשביל היקפים. גם באומן גם מקאן גם אדלר גם גיתם גם גליקמן גלר יהושע - כל המשרדים המובילים בענף מרימים הפקות מביכות וכל הלקוחות מתרשמים מהפקות המביכות האלה. מי שלא רוצה הפקה יודע טוב מאוד מה לעשות כדי לא לקבל אותה- לשכור חדר ישיבות במלון ולהגדיר מה הוא רוצה בבריף. כל השאר רוצים לראות עד כמה מוכן המשרד שמוללם להתאבד- בווילות בקישוטים ובשטיפת רכבים. לגבי התוצרים- עוד קישקוש. אפשר לחשוב שאי אפשר לשנות את התוצר אחרי המכרז. אני מוכן לחתום שהסרט המביך של ברקו לא היה הכיוון שבגללו זכו באומן במכרז ישרא'. התחסדות מביכה של כל המראויינים פה. צר לי.
- אח של דריקס 22/02/2012 20:22הגב לתגובה זובאומן גם לקחו בחודשים האחרונים את ביטוח ישיר ואת פריגת וקרלסברג אבל כנראה שהקנאה והתסכול מנצחים אצלך....קשה להיות לוזר ?
- יואל 22/02/2012 21:05משהו ממה שכתבתי לא נכון? אכן ביטוח ישיר. דיברתי על המסך לא על מה שעוד לא ראינו. האחרים לא במכרז והכתבה על מכרזים. אני כבר לא בענף לשמחתי הרבה כך שאין לי תחרות עם האיש. עצמאי שמח ומאושר בלי לקוחות על הראש ועם חיוך על הפנים. אהבתי ואוהב את הענף אחרי 17 שנה שהייתי בו. אבל אין מה לעשות. שום התחסדות לא תעזור. זה לא ענף שמושתת על מקצוענות. בוא נדמיין תרחיש- יורם באומן עוזב את המשרד... כמה חודשים אח"כ יחייה המשרד?
- 13.מ' שיווק 22/02/2012 15:07הגב לתגובה זוכמי שערך לא מעט מכרזים בין משרדי פרסום ניסיתי למזער למינימום את אלמנט הדאווין ,ראשית הסינון הראשוני היה על סמך פגישות עם מנהלי המשרדים .שנית הפרזנטציות נערכו תמיד במשרדי החברה (הצנועים מאוד) על מנת לא להגיע לכל מיני מצבים מביכים של הצגות ארוחות וכד'. עם זאת אני יודע שיש כאלה שההצגות האלה עובדות עליהן
- 12.שטויות 22/02/2012 15:05הגב לתגובה זוטורנדו, ישרוטל, סימילאק, מע"צ ועוד ועוד ועוד.
- 11.עובדי ענף הפרסום חייבים להתאגד!!! (ל"ת)רק כך! 22/02/2012 15:03הגב לתגובה זו
- 10.גיא 22/02/2012 14:24הגב לתגובה זובענף הפרסום יש המון אנשים נהדרים - חכמים, מוכשרים, יצירתיים, נלהבים. אבל הענף עצמו פשוט מביך - קשרים, פוליטיקות, קומבינות, הצגות ללא תוכן, בעלים תאווי בצע שלא באמת מתעניינים בשום דבר פרט לשתי השורות התחתונות - שורת הכסף ושורת הדירוג ביפעת (כי זה מראה למי יש יותר גדול)
- 9.פוליטיקאים 22/02/2012 14:17הגב לתגובה זושנדפקים מכל תופעת המכרזים המטורפת הזו. אנשי הקריאייטיב, פלנינג והתקציבאים הזוטרים בכל אותם משרדים שמבקשים מהעובדים להישאר סופי שבוע ולילות כדי לנצח במכרז שיקנה לבעלים עוד ווילה וישאיר להם את האוטו הקטן מהליסינג
- 8.יוסי לובטון 22/02/2012 14:17הגב לתגובה זוהרבה יותר מזל משכל יש לך. הרי עד פרישתו של עמיחי, לא קרה הרבה בבאומן. קצת צניעות לא תזיק לך
- יואל 22/02/2012 18:10הגב לתגובה זולבאומן הרבה הרבה מזל. עד לעזיבה של גדעון הם כבר ראו את העסק מתפורר. טיפה שכל יש שם אבל בכל מה שקשור לצמיחה- פשוט נהנו נקודתית ממשרד שהתרסק כפי שלא היה אף פעם.
- 7.יגאל שמיר 22/02/2012 14:11הגב לתגובה זוגליקמן הוא אולי המשרד הכי פוליטי בענף שיוצר עבודות סופר פשטניות ומתהדר לו בנוצות אסטרטגיות ובעיקר בקראיטיב ישראלי אסלי. עד מתי ההצגה הזאת תמשך?
- אמצע 24/02/2012 15:47הגב לתגובה זוגם גליקמן נטלר סמסונוב - ירדו
- ואוו 26/02/2012 11:14שאפו על הטמטום :)
- עודד לביא 22/02/2012 14:31הגב לתגובה זווההצגה הזו תמשך, כל עוד העבודות "הפשטניות" האלו (לדברייך), ימשיכו להביא תוצאות ללקוחות. והן מביאות... אתה יכול להיות בטוח בזה
- עודד לביא 22/02/2012 14:27הגב לתגובה זולא נמאס לך להסתתר מאחורי שמות בדויים? יש לך מה לומר, תגיד ותעמוד מאחוריו, בשם המלא שלך. ממה אתה מתבייש? חבל שאנשים בעולם הזה לא יודעים לפרגן, אלא רק מסתכלים מצרות עין
- 6."הרכב האנשים במשרד" 22/02/2012 14:11הגב לתגובה זוהאם זו הפעם הראשונה שנשמעת בענבר מרחב אנחת רווחה גדולה על עזיבת ספי? ככה זה נשמע גם אם זה נוסח בצורה דיפולמטית
- אם כבר מדברים 22/02/2012 14:30הגב לתגובה זובהרבה יותר מכרזים ממה שזכו בשנה שעברה. מה שנקרא בתורת המכרזים - אפקט ספי
- 5.עודד 22/02/2012 14:11הגב לתגובה זולא יודע מה אם כל האחרים כאן ומה תפקידם בחברות, אני איש קריאטיב דיגיטל ואישית אני נהנה מהעבודה על מכרזים. יש אפשרות להראות דברים מעניינים יותר, לחשוב בצורה גדולה יותר, מחוץ לפרסום הרגיל שנעשה ביום-יום, ואם זוכים במכרז, זה בכלל כיף, בייחוד אם הלקוח מעוניין לעשות את מה שהוא ראה.
- 4.העובד הקטן 22/02/2012 13:24הגב לתגובה זוללקוחות יש את הכסף, בעלי המשרדים רוצים אותו ובסוף מי שאוכל אותה וקורע את התחת בלי לראות בית, כולל סופשים זה העובדים הפשוטים שעובדים שבועות על מכרזים שבסוף מוכרעים על קשרים ופוליטיקה ביזיון
- מי שלחץ אנלייק לתגובה הוא חזיר שאני מפרנס (ל"ת)העובד הקטנטן 22/02/2012 18:06הגב לתגובה זו
- 3.לובטון כזה תמים 22/02/2012 13:12הגב לתגובה זויוסי, הכוונה ב - "הלקוח נתקע עם עבודה מביכה" זה כמו בישראכרט? זכיתם שם על קשרים אישיים מכאן ועד הודעה חדשה ואכן הלקוח נתקע עם עבודה מביכה.
- 2.נכון. רעות חולות 22/02/2012 13:04הגב לתגובה זומה אכפת למשרד להצטיין בפרזנטציה יש לו עובדים בחינם, הוא יכול להעביד אותם כל היום וכל הלילה שיללקו ויוסיפו מאות פריימים מושקעים, זה לא עולה לו אגורה
- מי שלחץ אנילייק לתגובה הוא חזיר (ל"ת)רני 22/02/2012 18:06הגב לתגובה זו
- 1.נכון לובטון 22/02/2012 13:02הגב לתגובה זווהעבירה על החוק תשלום שעות נוספות באופן יום יומי