לשון הרע במנוע החיפוש גוגל; מה ניתן לעשות?

תוכן בחסות |

GOOGLE (גוגל) הוא מנוע החיפוש הפופולרי בעולם. נתח השימוש בגוגל בראיה כלל-עולמית עומד על 87%; בישראל הפופולריות שלו גבוהה עוד יותר, ונתח השימוש בגוגל עומד על 94% מסך החיפושים.

כפועל יוצא, ישנה חשיבות אדירה לתוצאות החיפוש שעולות מחיפוש שמו של אדם או חברה במנוע החיפוש. תוצאות שליליות, מכפישות ושקריות שמהוות במרבית המקרים לשון הרע (הוצאת דיבה) לפי חוק איסור לשון הרע, עלולות לפגוע פגיעה בלתי הפיכה בשמו הטוב של אדם, במוניטין של עסקו, או בקניין הרוחני שלו. כל זאת, משום שמידע באינטרנט לעולם לא יימחק מעצמו; או שתיעשה פעולה אקטיבית למחיקת המידע, או שיבוא במקום המידע השלילי מידע חיובי שידחוק את המידע השלילי לתחתית החיפושים.

כבר כעת, חשוב ביותר לציין, כי הואיל ובעלי-עסקים ובעלי-מקצוע מפרסמים את עצמם ברשת האינטרנט, הרי שבדיוק באותה התורה פרסומים שליליים עלולים לדחוק לתחתית החיפושים את התוצאות האורגניות של הקידום ברשת.

הבעיה של שימוש המידע ברשת – בייחוד המידע השלילי – לא חמקה מעיניהם של בתי-המשפט בארץ ובעולם. המהלך למציאת פיתרון לבעיה החל במדינות אירופה, שם התגבש הבסיס לנוהל הודעה והסרה Notice and take-down.

נוהל הודעה והסרה, הוא בסיס לטענה לפי עוולת הרשלנות; ובאופן ספציפי, מקדם את ההנחה שבעל-הפלטפורמה בה פורסמו הדברים התרשל, קרי הפר את חובת הזהירות בינו לבין מושא הפרסום הפוגעני.

לפי נוהל הודעה והסרה, אם פורסם בגנותך ביטוי משמיץ ופוגעני ברשת – העולה כדי לשון הרע – עליך להודיע לבעל הפלטפורמה ולדרוש את הסרת הפרסום. כל זאת, משום שנקודת המוצא היא שלא ניתן לצפות מבעלי פלטפורמה שיסנן באופן אקטיבי כל תוכן המפורסם בו; והדבר נכון על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במנוע חיפוש שתכליתו לרכז ולנתב בין כל המידע ברשת, מבלי לבצע כל סינון מוקדם.

בשלב זה, על מי שפונה לבעל הפלטפורמה להשתכנע - ואף לשכנע את בעל הפלטפורמה - כי הפרסום בגנותו לא רק מעליב ולא נעים, אלא שיש בו עילה לתביעה משפטית בגין הוצאת לשון הרע; או חמור מכך, משום עבירה פלילית.

רק לאחר הודעה כאמור, מתגבשת החובה של בעל-הפלטפורמה לבחון את תוכן הפרסום, ובהתאם לדין לקבוע האם להסיר אותו או לאו. אם בעל הפלטפורמה בוחר שלא להסיר את הפרסום, והנפגע מן הפרסום משוכנע שנתונה לו עילה להגשת תביעה, הוא יכול להפנות את תביעתו – בעוולת הרשלנות – כלפי בעל הפלטפורמה. שאז, הטענה היא לא לפרסום לשון הרע, אלא לרשלנות בטיפול במידע.

כמו כן, ובמנותק, חוק איסור לשון הרע מפנה – בדרך עקיפה – להוראות פקודת הנזיקין. מכאן, ניתן לגזור את המסקנה כי ניתן לבצע עוולה של פרסום לשון הרע גם על דרך המחדל. כך, באמצעות הקונסטרוקציה המשפטית – שאינה פשוטה כלל וכלל – ניתן לתבוע בעל פלטפורמה על עצם פרסום לשון הרע, או כפי שנהוג לכנות תופעה זו הוצאת דיבה,  בפלטפורמה שלו; הגם שלא עשה דבר (!)

הדרך השניה, קרי עוולה על דרך המחדל, היא טענה חדשנית יחסית, ובית-המשפט העליון טרם הכריע בשאלה בצורה חד משמעית. אך מפסיקות בית-המשפט המחוזי יוצא כרגע כי בכל מקרה, אין דרך לשלול את התביעה על דרך המחדל מלכתחילה. כעת, ניתן לעבור לפרקטיקה:

חיפוש שמי או שם העסק שלי בגוגל מניב תוצאות שליליות: מה ניתן לעשות?

בשלב הראשון ניתן לפנות לבעלי האתר בו מופיע הפרסום השלילי בבקשה להסירו בטענה של הוצאת לשון הרע. זו הדרך היחידה בה ניתן למחוק כליל את הפרסום מעל דפי הרשת. לשם כך מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני אינטרנט בכלל, ובדיני נזיקין ובדיני לשון הרע בפרט.

בשלב הבא ניתן לפנות לגוגל ישראל בבקשה להסיר מתוצאות החיפוש את הקישור לאתר בו מצויים הפרסומים השליליים. המדיניות של גוגל בעניינים אלה נוקשה והחברה אינה נענית בקלות לפניות להסרת תוצאות חיפוש. את הבקשה לגוגל יש להגיש לפי הנהלים הכתובים באתר החברה, כאשר יש לקחת בחשבון שברוב המכריע של המקרים גוגל תסרב להסיר את הקישור ותסביר לפונה שהסרה תתבצע רק לאחר שינתן צו משפטי שיורה להם לבצע את ההסרה, גם במקרה זה רצוי להיעזר בעורך דין בעל מומחיות דומה.

בתי-המשפט נכונים ליתן צווים אם הם סבורים שמוצו כל האפשרויות האחרון להסרת הפגיעה. אך לא מדובר ב"כלל ברזל" אלא בגישה כללית.

בסופו של יום, אנשים פרטיים ובעלי-עסקים משקיעים הון-עתק במיצוב, פרסום ומיתוג ברשת האינטרנט. כך, כיום אינטרס ראשון במעלה של כל אדם או תאגיד, הוא לשלוט במידע המפורסם ברשת לגביו; כך לשמור על שמו הטוב והמוניטין שלו מפני הכפשות שקריות ונבזיות. בדיוק כפי שמשקיעים במיתוג חיובי, חשוב ביותר להשקיע במניעת פרסומים שליליים ובהסרת כל פרסום שלילי שהדין מאפשר להסיר.

לשם כך, ולשם השגת תוצאות מהירות ומיטביות, חובה לפנות לעורך-דין מומחה בדיני אינטרנט בכלל, ובפרט בדיני נזיקין ובדיני לשון הרע במרחב הוירטואלי. משרדנו הוא מהיחידים בארץ שאוחז במומחיות שכזו ובתוצאות בדוקות ומוכחות מול ענקיות התקשורת והמדיה החברתית הבין-לאומיות.

לקלבת יעוץ משפטי ניתן ליצור קשר בטלפון: 072-2221780

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה