תעשיית המזון בישראל: מרבית המוצרים הבסיסיים מיובאים

התלות של ישראל גבוהה בין השאר ביבוא סוכר, דגנים, דגים ובשר בקר. מה כמות האספקה העצמית וכיצד השתנו הרגלי הצריכה לאורך השנים?

 |  (1)
לחם ללא גלוטן, צילום: Istock
התלות של ישראל גבוהה ביבוא סוכר, ממתקים ודבש, דגנים, דגים, בשר בקר, קטניות, בוטנים ואגוזים. אמנם, היא מייצרת כמעט באופן מלא בשר עוף והודו שמוצע לציבור כאשר התלות בחלב ומוצריו עומדת על 8% בלבד. כך עולה מנתונים שמספקת היום (ד') הלמ"ס על אספקת המזון בישראל בשנת 2017.
בחינת כמות האספקה העצמית במדינה לעומת הייבוא מסייעת בתכנון מדיניות הסבסוד של מוצרי מזון בסיסיים ובקביעת גובה תשלום מכס על יבוא, מכסות היבוא שנקבעות על ידי משרד החקלאות, תוספים של ויטמינים ומינרלים למוצרים בסיסיים ועוד. להלן פירוט היבוא של המצרכים העיקריים במדינה:

*מידת תלות הגבוהה מ-100% מעידה בדרך כלל כי מרכיב מסוים במצרך ליצוא מיובא
הרכב אספקת המזון השתנה לאורך השנים בהתאם לשינויים בהרגלי צריכת המזון, וכן גם מגמות היבוא והיצוא של מוצרי מזון. השינוי הבולט ביותר היה ירידה בחלקם של דגנים ומוצריהם בשנים 2000-1950 (מ-48% ל-31%). בשנים 2010-2000 חלה עלייה קלה כאשר בין השנים 2010-2017 חלו תנודות קלות בחלקם.
בחלקם היחסי של שמנים ושומנים חלה עלייה הדרגתית מ-13% בשנת 1950 ל-19% בשנת 2010. משנת 2010 ועד 2017 נצפו תנודות קלות. עלייה נרשמה גם באספקת בשר בשנים 1990-1950, מ-4% ל-10%. מאז נמשכת היציבות בחלקו היחסי של הבשר (כ-11% בשנת 2017). תנודות קלות חלו באספקת ביצים החל משנת 2000.

כמו כן, במהלך השנים חל שינוי במקורות אספקת החלבון מן החי. חלקו היחסי של הבשר גדל פי שלושה, ואילו חלקם היחסי של מקורות המזון האחרים - חלב ומוצריו, ביצים ודגים קטן.
תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הצרכן הישראלי פראייר
    חזי 20/02/2019 16:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפני ימים אחדים הייתי בניו יורק המחירים בסופר זולים שם בעשרות אחוזים מהארץ. שלא יספרו סיפורים של הובלה . ההבדל משמעותי ביותר .
    סגור