חברות החלב הפחיתו את מחיר הקוטג'? צפו כיצד מחיר היוגורט זינק מ-2011

מרכז המחקר של הכנסת: מדד מחירי המזון עלה 13.5% בין השנים 2005 ל-2013לעומת השכר שעלה 2.5% בלבד. מחיר הקוטג' ירד 12% מאז המחאה
מכירות קמעונאיות, צילום: Getty images Israel
ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (ב') בקידום התחרות בתחום המזון. ממחקר שערך מרכז המחקר והמדע של הכנסת עולה כי בין השנים 2005 ל-2013 עלה מדד מחירי המזון בשיעור ריאלי של 13.5% ומדד מחירי הפירות והירקות עלה בשיעור ריאלי של 16.5%. מנגד, במהלך התקופה עלה השכר החודשי הממוצע הריאלי למשרת שכיר ב-1.2%, לעומת זאת שכר המינימום עלה ריאלית 6.6%. בין 2011 ל-2013 עלה מדדי מחירי המזון מחירי הירקות ב-2.5% ו-0.8% בהתאמה, בעוד השכר הממוצע ירד 0.3% ושכר המינימום עלה 2.2%.

מהמחקר עולה כי בין השנים 2005 עד 2012 צמח התוצר המקומי הגולמי בישראל בשיעור מצטבר של 33% במונחים ריאליים, והתוצר לנפש צמח בשיעור מצטבר של 17%. הגידול בתוצר המקומי הגולמי הקיף את כל מרכיבי התוצר, לרבות יצוא, השקעות וצריכה פרטית. הצריכה הפרטית גדלה בשנים 2005 עד 2012 בשיעור מצטבר של 82% במונחים ריאליים, והצריכה הפרטית לנפש, כלומר רמת החיים, עלתה בשיעור מצטבר של 17%.
שינוי במדדי מחירים ובשכר הממוצע; קרדיט: מרכז המחקר והמדע של הכנסת
שינוי במדדי מחירים ובשכר הממוצע; קרדיט: מרכז המחקר והמדע של הכנסת

ההוצאה החודשית הממוצעת של משקי הבית למוצרי מזון ומשקאות עמדה בשנת 2011 על 2,251 שקל, אשר היוו 16.1% מסך התצרוכת החודשית של משק בית ממוצע. בדיקת משקל ההוצאה לפי חמישוני הכנסה מעלה כי בחמישון התחתון ההוצאה למוצרי מזון עומדת על 22.2% מסך התצרוכת, לעומת 13.6% בחמישון העליון. ההוצאה העיקרית למוצרי מזון הינה לירקות ופירות (18.2% מסך ההוצאה לתצרוכת על מוצרי מזון), בשר ועופות (16.3%) ולחם, דגנים ומוצרי בצק (14.2%).

משקי בית בחמישון התחתון נוטים לצרוך כאחוז מההכנסה יותר: לחם, דגנים ומוצרי בצק, שמניים צמחיים, בשר ועופות, משקאות קלים לעומת משקי בית בחמישון העליון שנוטים לצרוך כאחוז מההכנסה יותר: דגים, חלב ומוצריו, ביצים, סוכר ומוצריו, משקאות אלכוהוליים וארוחות מחוץ לבית.

מהנתונים עולה כי ההבדל העיקרי בין משקל הצריכה של משק בית בישראל למשק בית באירופה הינו בקבוצת דיור ואחזקת דירה - בישראל המשקל הוא כ-34.9% לעומת כ-16.0% בממוצע באירופה.

עוד ניתן לראות כי בין 2005 למאי 2011 עלו מחירי חלק ממוצרי החלב בצורה חדה. כך, מחיר היוגורט הטבעי עלה בשיעור של 46% בין 2005 ל-2011, מחיר הקוטג' עלה ב-41% ומחיר הגבינה הרכה ב-32%. בין מאי 2011 לאפריל 2013 המשיך מחיר היוגורט לעלות (עלייה של 18%) ומחיר החמאה (עלייה 25%). מחירי המוצרים המפוקחים עלו בשיעור של 8%-7% (חלב מפוסטר ולבן) ואילו מחירים של מוצרים שהיו בלב המחאה הציבורית ירדו, כך מחיר הקוטג' ירד בשיעור של 12% ומחיר הגבינה הלבנה בשיעור של 6%.

עורכי המחקר טוענים כי לא אמור להיות הבדל מהותי בהתפתחות מחירי מוצרי החלב השונים, ועל-כן ניתן ללמוד כי מחיר המוצרים שהיו בעין הסערה הציבורית ירדו, על אף העלייה במדד המחירים לצרכן בתקופה זו, ואילו מוצרים שלא היו בעין הסערה הציבורית עלו בצורה חדה או מתונה.
תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    עושים מיליארדים ע"ח העם הפראייר=בושה וחרפה=מיתון קשה!!! (ל"ת)
    קפיטליזם חזירי 17/06/2013 16:27
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 2.
    מתי תבינו שצריך להחזיר פיקוח על כל מוצרי החלב ?! (ל"ת)
    עם חזירים לא משחקים 17/06/2013 16:25
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 1.
    אני פשוט לא קונה תנובה / יופלה / ממה עוף
    KO 17/06/2013 16:17
    הגב לתגובה זו
    6 0
    וגם לא שטראוס. מוצרים ירודים במחירים מופקעים. במחיר של גבנ"צ בטעם פלסטיק של תנובה ניתן לקנות במעדניה גאודה אייכותית!
    סגור